tracking

Kako zamijeniti kočione pločice automobila

Kočine pločice automobila moraju se zamijeniti kad postanu istrošene i tanke. Različiti modeli automobila imaju namjenski senzor praga potrošnje koji uključuje signalno svjetlo na nadzornoj ploči nakon što se dosegne prag. Zamjena pločica uključuje iste korake bez obzira na vrstu automobila, ali ovisno o modelu i proizvođaču, mogu postojati razlike i u strukturi stezaljki i u strukturi učvršćenja pločica.

Sami zamijenite kočione pločice

Ako želite sami zamijeniti kočione pločice, prvo ćete morati malo istražiti. Postoje dvije pločice za svaku kočnicu, koje se nalaze u stezaljci koja prima krug kočionog ulja. Smješteni su vrlo blizu kočionog diska koji je postavljen između njih. Kad se pritisne papučica kočnice, klip pogonjen krugom ulja pod pritiskom pritiska pločice na diskove, učinkovito kočeći. Općenito, prilikom zamjene kočionih pločica gume, također je potrebno zamijeniti one odgovarajuće gume (npr. obje prednje gume) kako bi se izbjegle razlike u učinkovitosti između dva postupka kočenja.

Stvari koje ćete trebati

 • Nove pločice kočnica

 • Parkiralište

 • WD-40 Specialist Brzo djelujući penetrant

 • Sredstvo za čišćenje kočnica

 • Uvlakač kočnice

 • Papirnati ručnici

 • Pasta protiv škripanja

 • Sredstvo za osiguranje vijaka

 • Ulje za kočnice

Korak 1: PRIPREMA

Da biste zamijenili kočione pločice, prvo podignite automobil tako da guma na kojoj radite bude odmaknuta od tla. Trebali biste koristiti prikladne stalke za parkiranje i eventualno dodati debljine drva (ili drugog materijala) koji apsolutno sprečavaju kretanje automobila. Skinite gumu i odmah ćete vidjeti stezaljku s pločicama. Zatim otvorite poklopac motora i otvorite poklopac spremnika kočionog ulja da biste oslobodili tlak.

priprema kočione pločice

Korak 2: UKLONITE STEZALJKU

Stezaljka je u obliku manšete: prima sustav kočenja, ABS priključke i osjetnik potrošnje. Oba kabela moraju biti odvojena odvajanjem određenih konektora. Zatim otpustite dva vijka (klinove ili druge sustave zaključavanja) koji pričvršćuju stezaljku za potporu s unutarnje strane: upotrijebiteWD-40 Brzo djelujući penetrant ako se protive.

Obratite pozornost na oprugu

U nekim automobilima postoji i opruga ili drugi elementi za zaključavanje koje se uklanjaju. Da biste zamijenili kočione pločice, stezaljku morate ukloniti, ostavljajući je spojenu na cijev za ulje. Ako je cijeli sklop prljav, očistite ga sredstvom za čišćenje kočnica, a zatim ga obrišite.

Uklanjanje stezaljke

Korak 3: UKLONITE KOČIONE PLOČICE

Općenito jedna podloga (vanjska) ostaje na nosaču i može se lako ukloniti, dok druga može ostati u stezaljci u kontaktu s klipom i može predstavljati neke dodatne probleme kada je pokušate ukloniti uslijed pritiska klipa . U svakom slučaju, budući da se klip i dalje mora u potpunosti gurnuti u svoje sjedalo, možete upotrijebiti stezaljku (ako nemate odgovarajući alat za uvlačenje kočnica), istodobno gurajući jastučić i klip, nakon čega bi blazinica trebala lako se odvojiti. Sve očistite sredstvom za čišćenje kočnica i osušite krpom i papirnatim ručnicima.

uklanjanje kočione pločice

Korak 4: UMETNITE NOVE PLOČICE

Morate nabaviti dvije kočione pločice koje su identične onima koje treba zamijeniti. Prije nego što ih stavite u nosač, najbolje je nanijeti malo paste za zaštitu od škripanja na mjesta na kojima se oslanjaju na nosaču kako biste uklonili bilo kakvu radnu buku. Jastučići trebaju biti postavljeni na nosač na dva dijela diska. Prije ponovnog stavljanja stezaljke pažljivo provjerite pravilno postavljanje.

kako ukloniti kocione plocice automobila

Korak 5: PROVJERITE STEZALJKU I POVEZANOST

Stezaljka mora biti postavljena u položaj na nosaču. Kabeli koji izlaze iz ovog i unutarnje pločice moraju se ponovno spojiti na priključke osjetnika i ABS-a. Jednom kada je sve na svom mjestu, zamijenite vijke (ili klinove) koji učvršćuju stezaljku na nosaču, nakon što na njihov navoj primijenite malo mehanizma za zaključavanje navoja, koji sprječava bilo kakvo olabavljenje uzrokovano vibracijama. Sada možete ponovno sastaviti gumu i spustiti auto natrag dolje.

provjera auto stezaljke

Korak 6: VRAĆANJE PRITISKA

Zatvorite spremnik kočionog ulja zatezanjem poklopca (budite oprezni s kabelom senzora razine ulja). Nekoliko kapi tekućine moglo je procuriti kad je klip stezaljke izbačen iz sjedala. Upalite automobil i pritisnite papučicu kočnice nekoliko puta. Zatim ugasite motor i ponovno provjerite razinu ulja: ako je potrebno, dolijte ga.

Nemojte nasilno kočiti

Da biste provjerili ispravan rad sustava kočenja, preporučljivo je voziti se malim dijelom ceste tijekom izvođenja nenasilnog kočenja. U svakom slučaju, tijekom prvih 100-150 km putovanja izbjegavajte naglo ili duboko kočenje.

vraćanje pritiska kočione kočnice

Kako zamijeniti kočione pločice automobila – 6 jednostavnih koraka

Želite sami promijeniti kočione pločice na automobilu? Pratite ovih 6 koraka i sa sigurnošću obavite posao.

 • PRIPREMA
 • UKLONITE STEZALJKU
 • UKLONITE KOČIONE PLOČICE
 • UMETNITE NOVE PLOČICE
 • PROVJERITE STEZALJKU I POVEZANOST
 • VRATITE PRITISAK

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company