tracking

KAKO ZAMIJENITI FILTER ZRAKA U AUTOMOBILU

Prije nego pogledate kako zamijeniti filter zraka u automobilu, morate razumjeti da se zrak koji uvlači motor automobila miješa s gorivom kako bi se formirao ispravan omjer volumena. Kako je bitno spriječiti ulazak nečistoća u komoru za izgaranje motora, uvijek se nalazi filtar usisnog zraka koji se nalazi neposredno ispred usisne grane (i ispred debimetra kod dizelskih i turbodizelskih automobila). Većina automobila koristi posebne papirnate filtere s harmonikom strukturom koja znatno povećava površinu filtriranja.

Kako zamijeniti filter zraka u automobilu?

Visokokvalitetni filter prepoznaje se po boji. Ako je žućkasta (a ne bijela) znači da je impregnirana sintetičkom smolom koja ne dopušta filter papiru da upije vodu ili razne kemikalije. Tu su i pamučni filteri natopljeni uljem koji omogućuju veće usisavanje nego inače. Oni se općenito koriste u posebno snažnim automobilima.

Koliko često treba mijenjati filter zraka u automobilu?

Naravno, filtriranje uključuje progresivno taloženje stranih tijela na filteru, što smanjuje količinu zraka koja prolazi kroz vrijeme, što rezultira patnjom i kvarom motora. Proizvođači filtara predlažu zamjenu filtera zraka u vašem automobilu barem jednom godišnje. Proizvođači automobila predlažu njihovu zamjenu mnogo rjeđe. Prosječne preporuke su za zamjenu svakih 30.000 km ili jednom u dvije godine.

Stvari koje ćete trebati

Korak 1: PRELIMINARNO ČIŠĆENJE

Nakon što ste locirali kutiju koja sadrži filter (obično u povišenom položaju, iako je ponekad skrivena poklopcem motora, ali uvijek prilično lako dostupna), preporučljivo je očistiti vanjsku stranu kutije četkom ili komprimiranim zrakom, spriječite unošenje prljavštine iz motora u unutrašnjost kada ćete zamijeniti filter zraka u automobilu.

PRELIMINARNO ČIŠĆENJE

Korak 2: PRISTUP I UKLANJANJE FILTERA

Filter kutija može biti opremljena s dvije vrste zatvarača: s vijcima ili s opružnim kukama. U prvom slučaju otpustite vijke i uklonite ih (pomoću WD-40 Višenamjenskog proizvoda kako biste to olakšali).

Što u drugom slučaju?

U drugom slučaju otpustite kuke. Podignite poklopac na koji je spojena cijev za dovod zraka i otkrijte filter. Lagano podignite filter i uklonite ga. Ponekad je brtva filtera zaglavljena uz rub, što otežava uklanjanje: upotrijebite odvijač za rad uz rub dok se potpuno ne odvoji.

PRISTUP I UKLANJANJE FILTERA

Korak 3: ČIŠĆENJE OTVORA ZA FILTER

Unutrašnjost kutije filtera mora se temeljito očistiti kako bi se uklonili ostaci i naposlijetku kako biste mogli zamijeniti filter zraka u automobilu. To se može učiniti pomoću usisavača ili pištolja na komprimirani zrak. Ako koristite komprimirani zrak, preporučljivo je pokriti otvor kutije prema motoru krpom kako biste spriječili ulazak krhotina u motor.

Dizel i turbodizel motori

U dizel ili turbodizel automobilima okluzija je također neophodna jer se odmah iza filtera nalazi “debimetar”, odnosno mjerač protoka zraka, spojen na elektroničku upravljačku jedinicu. Budući da je ovo vrlo osjetljiva i osjetljiva komponenta, ne smije se izlagati snažnom udaru komprimiranog zraka.

ČIŠĆENJE OTVORA ZA FILTER

Korak 4: ZAMJENA FILTERA ZRAKA U AUTOMOBILU

Novi filter sada se može staviti u kutiju, pazeći da se papirna “harmonika” ne deformira ili zgnječi. Filtri su obično označeni strelicom koja pokazuje smjer strujanja zraka. Oko ruba filtera nalazi se brtva koja se mora pažljivo postaviti na rub kutije. Njegovo ispravno pozicioniranje je bitno tako da u kutiju ne ulazi nikakav zrak osim onog koji prolazi kroz filter. Vrlo veliki filtri mogu imati zrnca ljepila duž brtve kako bi pomogli da filter ostane čvrsto rastegnut na mjestu.

ZAMJENA FILTERA ZRAKA U AUTOMOBILU

Korak 5: ZATVARANJE KUTIJE

Nakon što ste uspjeli zamijeniti filter zraka u automobilu, vratite poklopac na kutiju i pričvrstite ga na mjesto pomoću vijaka ili kuka. Mlaz WD-40 višenamjenskog proizvoda na njih, nakon zatvaranja, pomaže da budu čisti i u savršenom radnom stanju za sljedeći posao. Stari filtar se može odložiti s općim otpadom.

ZATVARANJE KUTIJE

Korak 6: MJERAČ PROTOKA ZRAKA

Kao što je već spomenuto, dizelski automobili imaju mjerač protoka zraka koji mjeri ulaznu zračnu masu. Ovo je iznimno osjetljiv i delikatan instrument koji se ne smije čistiti bez odgovarajuće opreme. Međutim, možda će ga trebati očistiti nakon određenog broja kilometara. To se postiže uklanjanjem čahure u koju je senzor umetnut i izvlačenjem priključka iz središnje upravljačke jedinice.

Uradite sami ili stvar prepustite radionici

Posudu postavite okomito i poprskajte je nekoliko puta (s određene udaljenosti i malom snagom) s posebnom tekućinom za otapalo, a zatim ostavite da se savršeno osuši prije sastavljanja. Najbolje rješenje je da ovu operaciju izvrši propisno opremljena radionica.

MJERAČ PROTOKA ZRAKA

ZAKLJUČAK

Prije nego pogledate kako zamijeniti filter zraka u automobilu, morate razumjeti da se zrak koji uvlači motor automobila miješa s gorivom kako bi se formirao ispravan omjer volumena. Kako je bitno spriječiti ulazak nečistoća u komoru za izgaranje motora, uvijek se nalazi filtar usisnog zraka koji se nalazi neposredno ispred usisne grane (i ispred debimetra kod dizelskih i turbodizelskih automobila). Većina automobila koristi posebne papirnate filtere s harmonikom strukturom koja znatno povećava površinu filtriranja.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Povezani Vodiči

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2022 WD-40 Company