tracking

KAKO ZAMIJENITI ALTERNATOR U AUTOMOBILU

Zamijeniti alternator u automobilu značajna je operacija koja zahtijeva mehaničko znanje i set servisnih ključeva. Kada lampica upozorenja “kontrola punjenja” ostane upaljena nakon pokretanja automobila, moramo odmah biti upozoreni: aktiviranje spomenute lampice upozorenja (malo svjetlo u obliku baterije) ukazuje da alternator ne puni akumulator automobila ili puni ga nedovoljno. Uzroci mogu biti mnogi. Najčešći su:

  • Olabavljenje ili oštećenje remena pomoćnog prijenosa koji rotira alternator
  • Problemi s remenicama alternatora ili njegovim ležajevima
  • Istrošenost četkica alternatora, kvar regulatora punjenja ili drugih električnih komponenti

Kako zamijeniti alternator u automobilu?

Neki od ovih problema mogu se riješiti opreznim djelovanjem, dok se drugi, oni ozbiljniji, mogu riješiti tek nakon uklanjanja alternatora automobila kako bi se mogao pravilno pregledati i testirati. U svakom slučaju, ako se lampica upozorenja upali tijekom vožnje, možete nastaviti vožnju, vrlo oprezno, koristeći samo struju baterije, ali ona brzo nestaje ako imate upaljena svjetla ili ako koristite druge električne uređaje. Stoga je dobro smanjiti brzinu i vrijeme putovanja što je više moguće. Osim toga, ako se svjetlo upozorenja upali zbog oštećenja remena mjenjača, može se dogoditi da više ne aktivira ni pumpu za vodu i stoga se njezina temperatura također mora držati pod kontrolom, često se zaustavljajući. Električna kočnica također može pokvariti. Sada pogledajmo detaljno kako zamijeniti alternator.

Stvari koje ćete trebati

Korak 1: UKLANJANJE PRIJENOSNOG REMENA

Remen treba vizualno pregledati, čak i kada čujete škripanje koje ukazuje na vjerojatno proklizavanje na remenicama. Međutim, treba ga ukloniti radi boljeg pregleda. To uključuje djelovanje na remenicu zatezača remena: pomaknut polugom prestaje pritiskati remen, koji se može ručno skliznuti s remenica na kojima radi (npr. radilica, alternator, vodena pumpa, kompresor klima uređaja, servo upravljač).

Snimite fotografiju prije

Budući da je put između remenica prilično složen, preporučljivo je snimiti fotografiju prije uklanjanja, kako biste imali sigurnu referencu tijekom ponovnog sastavljanja.

UKLANJANJE PRIJENOSNOG REMENA

Korak 2: PREGLED I PONOVNA MONTAŽA PRIJENOSNOG REMENA

S remenom u ruci pažljivo se pregledava cijelom dužinom kako bi se utvrdile pukotine, poderotine ili druga oštećenja. U svakom slučaju, s obzirom na nisku cijenu ove komponente, preporučljivo ju je zamijeniti, a staru (ako je još u dobrom stanju) zadržati kao rezervu. Zamijeniti alternator u automobilu uključuje pomicanje zatezača remena pomoću poluge, a zatim puštanje u položaj. Nakon zamjene, ako problem nije riješen, potrebno je rastaviti alternator.

PREGLED I PONOVNA MONTAŽA PRIJENOSNOG REMENA

Korak 3: RASTAVLJANJE ALTERNATORA: PRIPREMA

Kako biste mogli zamijeniti alternator u automobilu prvo ga je potrebno rastaviti: nije uvijek lako s obzirom na položaj ove komponente. Automobil, općenito, mora biti podignut od tla (postavljanjem na odgovarajuće postolje i poduzimanjem svih potrebnih sigurnosnih mjera).

Uklonite neke dijelove blatobrana

Ponekad je također potrebno ukloniti neke dijelove blatobrana i podvozja ili druge dodatne dijelove. Akumulator se mora odvojiti od oba terminala, a remen pomoćnog prijenosa mora se ukloniti kao što je gore navedeno. Električni kabel mora se odvojiti od alternatora otpuštanjem odgovarajućih vijaka.

RASTAVLJANJE ALTERNATORA: PRIPREMA

Korak 4: ZAMIJENITI ALTERNATOR U AUTOMOBILU

U ovom trenutku, za zamjenu alternatora, potrebno je djelovati na duge vijke koji pričvršćuju alternator pomoću nasadnih ključeva ili ključeva, ovisno o položaju. U slučaju poteškoća može biti korisno poprskati WD-40 Specialist Brzo djelujući penetrant koji brzo prodire i oslobađa dijelove s izvanrednom učinkovitošću.

WD-40 Specialist formula otporna na vodu

Njegova formula je također prikladna u teškim slučajevima napadaja i oksidacije te je otporna na vodu. U automobilima ili starijim vozilima alternator može biti opremljen s prorezom koji djeluje kao zatezač: također je opremljen vijkom koji se mora ukloniti. Alternator se tada može ukloniti.

ZAMIJENITI ALTERNATOR U AUTOMOBILU

Korak 5: OPĆI PREGLED ALTERNATORA

Alternator možete odnijeti izravno autoelektričaru da provjeri postoje li problemi, ali postoji provjera i mogući popravak koji možete obaviti sami. To uključuje provjeru remenice i slobodnog kotača.

Kako to izgleda u praksi

U praksi, šipka je umetnuta u utore alternatora (ako postoji) i držeći remenicu nepomičnom, rotirajte metalni ventilator: mora se moći slobodno okretati u jednom smjeru i blokirati u drugom: ako je blokiran u oba smjerovima remenica se mora rastaviti i provjeriti stanje “slobodnog kotača”.

OPĆI PREGLED ALTERNATORA

Korak 6: NAMJESTITE REMEN

Koristi se poseban komplet koji vam omogućuje da odvrnete i zatim izvučete remenicu iz osovine slobodnim kotačem. Sve se zatim tretira s WD-40 Višenamjenskim proizvodom, a zatim se ponovno provjerava je li vraćeno slobodno kretanje. Ako je tako, remenica se ponovno sastavlja i alternator se može ponovno sastaviti.

NAMJESTITE REMEN

Korak 7: PONOVNO SASTAVLJANJE NAKON POPRAVKA ILI ZAMJENE

Ako je oštećenje alternatora unutarnje ili u namotu ili u regulatoru punjenja, komponentu mora pregledati autoelektričar koji će odlučiti hoće li alternator popraviti ili zamijeniti. Za ponovno sastavljanje alternatora, izvršite korake rastavljanja obrnutim redoslijedom. Budite oprezni pri ponovnom sastavljanju remena, provjerite jesu li njegove konture umetnute u utore remenica i jesu li zatezači učinkoviti.

PONOVNO SASTAVLJANJE NAKON POPRAVKA ILI ZAMJENE

ZAKLJUČAK

Zamijeniti alternator u automobilu značajna je operacija koja zahtijeva mehaničko znanje i set servisnih ključeva. Kada lampica upozorenja “kontrola punjenja” ostane upaljena nakon pokretanja automobila, moramo odmah biti upozoreni: aktiviranje spomenute lampice upozorenja (malo svjetlo u obliku baterije) ukazuje da alternator ne puni akumulator automobila ili puni ga nedovoljno. Uzroci mogu biti mnogi.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Povezani Vodiči

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2022 WD-40 Company