tracking

Kako ukloniti šaraf, maticu ili vijak?

U mehanici ili općenito u “uradi sam” svijetu, često nalazimo razne vrste matica ili vijaka blokiranih hrđom. Kada započnete svoj “uradi sam” projekt, nadate se da to nećete gubljenje vremena. Nažalost, rizik od zaglavljivanja vrlo je velik i morat ćete ukloniti šaraf, maticu ili vijak prije nastavka! Kad ih je lako olabaviti i ukloniti, posao se nastavlja lako i bez problema. S druge strane, kad matica ili vijak počnu stvarati otpor, morate upotrijebiti velik napor ako ne želite zaglaviti! Postoji nekoliko razina blokiranja. Postoji razina 1 gdje je zatezanje kliještima dovoljno za povećanje prijanjanja, sve do razine 4, gdje ćete morati razmisliti o uzimanju pile za rezanje glave matice kako biste nastavili s radom!

WD-40 će vam sigurno pomoći

Za pomoć možete upotrijebiti WD-40 višenamjenski proizvod ili u najtežim slučajevima WD-40 Specialist Penetrant koji je posebno dizajniran za to. Brzo prodire i otpušta dijelove s povećanom učinkovitošću. Njegova je formula otporna na vodu i štiti sklopove od korozije.

Idemo! Riješimo se problema sada!

Stvari koje ćete trebati

proizvodi za vađenje matica

Korak 1: UKLONITE SLABIJE BLOKIRANU MATICU

Ono što bismo mogli nazvati razinom 1 blokade. Ne možete ukloniti šaraf, maticu ili vijak, ali nije jako oštećen. Da biste ga otključali, upotrijebite WD-40 višenamjenski proizvod. Pomoću aplikatora obilno raspršite proizvod na blokiranu maticu. Niska viskoznost proizvoda omogućit će mu ulazak i na najnepristupačnija mjesta. Ostavite da djeluje oko 10 minuta. Proizvod će ukloniti ostatke koji će stvoriti blokadu i omogućiti otpuštanje vijka ili matice. Zatim pokušajte ponovno ukloniti maticu. Ako izađe, pobjedili ste!
Uklonite blokiranu maticu

Korak 2: UKLONITE NEZGODNU MATICU

U slučaju da vaša matica i dalje ne možete ukloniti šaraf, maticu ili vijak, ponovno nanesite WD-40 višenamjenski proizvod i pustite ga da djeluje nekoliko sati prskajući proizvod u redovitim intervalima (svakih pola sata). Neki ostavljaju proizvod preko noći, drugi čekaju samo nekoliko sati.

Lakše vađenje matice

Kad je čekanje prošlo, ponovno otvorite postupak otključavanja. Prskanjem po proizvodu i omogućavanjem duljeg djelovanja, proizvod je uspio duboko prodrijeti i napadati problem. Gedorom možete pokušati ukloniti šaraf, maticu ili vijak. To će vam omogućiti bolji zahvat.

Ili su vaša matica ili vijak sačuvani ili ćete se morati prebaciti na jaču metodu!

OTPUSTITE BLOKIRANU MATICU

Korak 3: UKLONITI ŠARAF, MATICU ILI VIJAK KOJI JE BUNTOVAN

Ovo je faza u kojoj matice zaista vole svoje mjesto i zaista ne napuštaju svoje gnijezdo! Pokušali ste s gedorom, ali ništa ne pomaže, matica se ne miče! Pripremite svoje velike ruke i lampu za zavarivanje kako biste zagrijali sklop. Toplina čini metal podatnijim. ne topi se, već se širi kako bi bio lakši za rad. Kombinirajući toplinu i djelovanje deripanta, vaša matica treba izvući bijelu zastavu. U ovom slučaju ozbiljno razmislite o korištenju WD-40 Specialist Penetranta koji je posebno dizajniran za ovaj slučaj i koji će vam donijeti agresivno djelovanje protiv blokiranja.
Olabaviti hrđavu maticu

Korak 4: AKO NIŠTA NE DJELUJE, KORISTITE VELIKA SREDSTVA

Ako ste dosegli ovu fazu, to je zato što vam ništa i nitko neće promijeniti mišljenje! U vašem slučaju: cilj opravdava sredstvo! Dakle, da biste uklonili svoju maticu, upotrijebite pilu. U ovom slučaju, pokušaj uklanjanja matice neće vam pomoći. Dođite da vidite svoj vijak ili maticu kako biste ih odvojili od sklopa! Ova je tehnika posljednja prilika, jer nakon rezanja više je nećete moći sastaviti. Dobro razmislite prije nego što dođete do ove faze!
prepiliti maticu

WD-40, NEMA DRUGE

Nemojte se ustručavati obilno pošpricati proizvod po zaglavljenim maticama ili vijcima kako biste ih lakše uklonili. Međutim, nikada nemojte zaboraviti da snaga nije rješenje, možete još više oštetiti nosač. Također možete pozvati stručnjaka pomoću WD-40 Specialist Penetrant koji je razvijen za teške slučajeve. Pomoći će vam da rastavite svoje sklopove bez brige da biste nastavili svoj “uradi sam” projekt!

Dobar projekt!

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company