tracking

KAKO SERVISIRATI KARDANSKI ZGLOB

Prije nego se zapitate kako servisirati kardanski zglob, morate imati na umu da je Kardanski zglob mehanički sustav vrlo drevne koncepcije, ali razvijen na način koji je do nas došao od Talijana iz 16. stoljeća (G. Cardano). To je zglobni mehanički dio, koji omogućuje prijenos rotacijskog gibanja između dvije neusklađene osi ili koje su pod kutom jedna prema drugoj, bez gubitka snage. Koristi se na sredstvima za kretanje, u radu poljoprivrednih strojeva i u mnogim drugim primjenama.

Kako servisirati kardanski zglob?

Iako je kardanski zglob iznimno robustan, s vremenom se može pokvariti, osobito kada su uključene sile znatne i primjenjuju se tijekom dugog vremenskog razdoblja. Konkretno, element koji se najlakše može oštetiti je pauk (poprečna osovina), koji čini spoj i omogućuje prijenos rotacije. Postoje različiti znakovi kvara.

Najčešći znakovi kvara

  • Uporno škripanje: vjerojatno je riječ o gubitku ili isparavanju podmazivanja u paučnim ležajevima.
  • Razni udarci i zvukovi: zglob “pleše” na sjedalima vilice. U svakom slučaju, redovito održavanje kardanskog zgloba uvijek je važno kako bi se značajno produljio rad ovog iznimno važnog mehaničkog dijela. Tijekom održavanja važno je paziti da nema zračnosti u spojkama: čak i najmanji zazor može dovesti do zamjene ne samo zgloba već i cijele pogonske osovine.

Stvari koje ćete trebati

Korak 1: RASTAVLJANJE OSOVINE SA ZGLOBOVAMA I ČIŠĆENJE KARDANSKOG ZGLOBA

Za doseg i rad na pauku, gotovo je uvijek potrebno skinuti sa stroja osovinu (teleskopsku ili neteleskopsku) opremljenu univerzalnim zglobovima. Ova se operacija mora izvesti na različite načine ovisno o vrsti stroja na kojem se radi. Naslage, mulj i razne vrste prljavštine mogu se nakupljati na paucima i vilicama kardanskih zglobova (koje uvelike variraju ovisno o stroju i obavljenom poslu).

Koristite WD-40 proizvode

Prije rastavljanja, preporučljivo je temeljito očistiti, bilo pranjem ili korištenjem WD-40® Specialist Brzo djelujućeg višenamjenskog odmašćivača, koji brzo uklanja masnoću, ulje i prljavštinu bez ostavljanja tragova. Djeluje odmah na dodir i lako se ispire. Završite s klasičnim WD-40® Višenamjenskim proizvodom.
RASTAVLJANJE OSOVINE SA ZGLOBOVAMA I ČIŠĆENJE KARDANSKOG ZGLOBA

Korak 2: UKLANJANJE PAUKA

Nakon što je osovina stegnuta na čvrsti oslonac (bolje je izbjeći škripac koji će ga činiti previše zategnutim i može ga deformirati, pogotovo ako je teleskopska), kako biste mogli servisirati kardanski zglob ,prvo će biti potrebno ukloniti četiri Seegerova prstena koja drže pauk na mjestu. Zatim upotrijebite izvlakač poprečne osovine u obliku velike vijčane stezaljke. Naneseno na jedan krak pauka, okrenite osovinu s navojem tako da gurnete pauka iz njegovog sjedišta, duž jedne osi, sve dok čašičasti ležaj ne izađe iz vilice na suprotnoj strani kraka. Sada rukom izvucite čašicu univerzalnog zgloba. Pazite da unutarnji igličasti valjci ne izađu iz ležaja i da se izgube. Pauk se također može izvaditi iz druge šalice i zatim pustiti iz vilice.

WD-40 olakšava sve operacije

Ista operacija se provodi na drugoj osi pauka kako bi se oslobodila od druge vilice. Da biste olakšali sve ove operacije, korisno je nanijeti sprejeve WD-40® Višenamjenski proizvod na vanjske površine čašica ležajeva. Gore opisana operacija također se može izvesti pomoću metalnih cilindara točnog promjera čašica i udaranja po cilindru čekićem dok se ne postigne isto oslobađanje. Ali ovo je prilično empirijski sustav koji nije preporučljiv. U ovom trenutku pauk je potpuno slobodan i može se ukloniti.

UKLANJANJE PAUKA

Korak 3: ODRŽAVANJE I ZAMJENA PAUKA

Pauk i čašice treba pažljivo pregledati zbog deformacija, nedostataka igličastih valjaka ležaja ili drugih problema. Ako nema problema, napunite unutrašnjost čašica posebnom mašću za univerzalne spojeve i nastavite tako da zamijenite paučak (bez ležajeva čaša) unutar otvora vilice, zatim umetnete čašice s vanjske strane vilice i utisnete ih u mjesto pritiskom izvlakača. I ovdje se za lakše rukovanje može koristiti WD-40® Višenamjenski proizvod.

Pripazite na detalje

Konačno, četiri Seeger prstena koji jamče stabilnost pauka zamjenjuju se u četiri rupe pauka. Ovi prstenovi moraju biti umetnuti u kružne utore na vilicama: pazite da su žljebovi dobro očišćeni. Pauci nemaju određeni smjer montaže jer su savršeno simetrični, ali, ako imaju “masnu bradavicu”, moraju se sastaviti tako da je u položaju koji može dosegnuti pumpom za masnoću kada se montira kardanski zglob na stroju.

ODRŽAVANJE I ZAMJENA PAUKA

Korak 4: PROVJERA OSOVINA

Rotacijske pogonske osovine, posebno teleskopske osovine, mogu se deformirati ako dođe do zaglavljivanja kardanskog zgloba, ali i ako postoji velika razlika u visini, a time i kutu između PTO i stroja koji se vozi. Ako je osovina deformirana, mora se zamijeniti modelom koji ima iste karakteristike kao original.

PROVJERA OSOVINA

ZAKLJUČAK

Prije nego se zapitate kako servisirati kardanski zglob, morate imati na umu da je Kardanski zglob mehanički sustav vrlo drevne koncepcije, ali razvijen na način koji je do nas došao od Talijana iz 16. stoljeća (G. Cardano). To je zglobni mehanički dio, koji omogućuje prijenos rotacijskog gibanja između dvije neusklađene osi ili koje su pod kutom jedna prema drugoj, bez gubitka snage. Koristi se na sredstvima za kretanje, u radu poljoprivrednih strojeva i u mnogim drugim primjenama.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Povezani Vodiči

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2022 WD-40 Company