tracking

KAKO ODRŽAVATI SLAVINU

Održavati slavinu s jednom ručkom važno je za njezin ispravan rad i zbog toga što je ova vrsta slavina uglavnom zamijenila klasične vijčane slavine koje se nalaze u domaćim kupaonicama. Umjesto vijka s brtvom, ima “patronu” koja, aktivirana ručkom, mixa i dozira vodu. “Patrona” je cilindrična i izrađena je od plastičnog ili keramičkog materijala. Ima razne ulazne i izlazne rupe koje omogućuju miješanje i isporuka tople i hladne vode ovisno o kretanju i položaju ručke. Svaki model slavine koristi patrone različitih veličina i struktura ovisno o proizvođaču, ali svi imaju isti princip rada.

Kako održavati slavinu?

Uložak je također podložan greškama: možda više ne dopušta vodu da prolazi, ili se možda neće dobro miješati, ili može dopustiti da istječe samo vruća ili hladna voda. Ako je uložak ozbiljno oštećen, ne može se popraviti i mora se zamijeniti istim. U svakom slučaju, morat ćete pristupiti unutrašnjosti slavine.

Stvari koje ćete trebati

Korak 1: OTVORITE SLAVINU I PRISTUPITE ULOŠKU

Prije početka operacije “kako održavati slavinu”, obavezno zatvorite mrežni ventil. U nekim modelima možete rastaviti ručku otpuštanjem vijka (često imbus) postavljenog ispod ručke (ili na stražnjoj strani). Podignite ručku tako da je izvadite iz uloška. Ona je sigurno zaključana unutar tijela slavine s dva duga vijka koja prolaze kroz metalnu prstenastu maticu.

Vijci moraju biti olabavljeni

Vijci moraju biti olabavljeni i uklonjeni te uklonjena prstenasta matica. Zatim izvadite uložak, koji se mora pažljivo pregledati ima li nakupljanja vapnenca ili druge prepreke koja sprječava njegov rad.

OTVORITE SLAVINU I PRISTUPITE ULOŠKU

Korak 2: KAKO ODRŽAVATI SLAVINU: ČIŠĆENJE ULOŠKA

Ako ima tragova kamenca, uložak stavite u posudu sa sredstvom protiv kamenca (ocat je u ovom slučaju izvrstan) i ostavite da se namače barem pola sata prije nego što je isperite. Tragovi kamenca na tijelu slavine mogu se lako ukloniti nanošenjem malo WD-40 Višenamjenskog proizvoda i brisanjem krpom. Isti proizvod se također može primijeniti na spoj kratke upravljačke šipke uloška.

KAKO ODRŽAVATI SLAVINU: ČIŠĆENJE ULOŠKA

Korak 3: ČIŠĆENJE UNUTRAŠNJE SLAVINE

Nakon što izvadite uložak, možete pristupiti unutrašnjosti tijela slavine gdje možete provjeriti ima li naslaga kamenca, posebno na dva otvora koji su u dodiru s dovodom tople i hladne vode. Ako nađete kamenac, postupite kako je naznačeno, premažite mlakim octom (koji se mora ostaviti da djeluje), a zatim ga tretirajte s WD-40 Višenamjenskim proizvodom.

ČIŠĆENJE UNUTRAŠNJE SLAVINE

Korak 4: PONOVNO POSTAVLJANJE ULOŠKA I PODMAZIVANJE RUČKE

Uložak se mora ponovno postaviti u svoje kućište unutar slavine i ponovno zaključati prstenastom maticom opremljenom vijcima. Nanesite nekoliko spreja WD-40 prije zamjene ručke, također pazite da poprskate nešto ispod ručke. Zatim ga postavite na šipku uloška i zaustavite ga na mjestu pomoću vijka za zaključavanje.

PONOVNO POSTAVLJANJE ULOŠKA I PODMAZIVANJE RUČKE

Korak 5: ZAMJENA ULOŠKA

Ako nakon navedenog, miješanje i isporuka vode ne dođe ili je netočna, to znači da je uložak oštećen i mora se zamijeniti. Slijedite sve gore navedene korake: otvorite slavinu, izvadite uložak i zamijenite ga novim, a zatim konačno ponovno sastavite. Ne zaboravite ponijeti uložak koji će se zamijeniti sa sobom u trgovinu kako biste kupili identičan, budući da postoji mnogo različitih modela.

ZAMJENA ULOŠKA

Korak 6: GLAVA DIFUZORA

Održavati slavinu nije komplicirano, ali podrazumijeva konstantnu borbu s kamencom. Glava difuzora je još jedna točka gdje kamenac stvara štetu. Kada je mlaz vode smanjen ili nije ujednačen, rukom odvrnite prstenastu maticu glave difuzora, koja je pričvršćena na otvor slavine, i odvojite je od male mreže i plastičnog prekidača protoka.

Koristite WD-40

Obje ove komponente i otvor slavine s navojem treba tretirati s WD-40 Višenamjenskim proizvodom. Zatim, nakon dodatnog pranja vodom i octom i dobrog sušenja, sve to ponovno sastaviti.

GLAVA DIFUZORA

Korak 7: UNOS HLADNE I TOPLE VODE

Općenito održavati slavinu s jednom ručkom može se zaključiti pažljivim pregledom usisnih priključaka, koji se općenito sastoje od dvije fleksibilne cijevi koje spajaju slavinu s priključcima na zidu. Ponekad se oko spojnih prstenova mogu otkriti tragovi kamenca: vodite računa o njima kako je gore navedeno.

UNOS HLADNE I TOPLE VODE

Zaključak

Održavati slavinu s jednom ručkom važno je za njezin ispravan rad i zbog toga što je ova vrsta slavina uglavnom zamijenila klasične vijčane slavine koje se nalaze u domaćim kupaonicama. Pratite ovih sedam jednostavnih pravila i vaša će slavina biti u fantastičnom stanju tijekom cijele godine.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Povezani Vodiči

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company