tracking

KAKO ODRŽAVATI SANJKE ZIMI

Zimi s puno snijega nadaju se sva djeca, ali i odrasli koji se rado voze sanjkama. Spuštanje niz padinu sa sanjkama je zabavno i za mlade i za starije. Međutim, kako biste što dulje uživali u užitku vožnje, potrebno je održavati sanjke zimii dobro paziti na svoje sanjke. Nakon što ste cijeli dan proveli vani, očistite ih navečer. Redovito brušenje, podmazivanje i glaziranje također pomaže osigurati da će sanjke trajati nekoliko godina. Na taj način možete dugo uživati i uštedjeti novac koji biste morali potrošiti na nove sanjke. Za održavanje sanjki potrebno je uzeti u obzir samo nekoliko koraka koje možete lako učiniti sami.

Stvari koje ćete trebati

Korak 1: ČIŠĆENJE SANJKI

U pravilu, trebali biste održavati sanjke zimi nakon svake uporabe. Pravilna njega započinje redovitim čišćenjem sanjki kako prljavština ne bi trajno oštetila sanjke. Stoga je preporučljivo da ga obrišete barem suhom krpom nakon svake vožnje sanjkama. Ako se sanjke koriste češće, treba ih također očistiti sapunom i vodom. Na taj način se čak i tvrdokorna prljavština otpušta i sanjke se ne začepljuju.

Redovite čištite – manje kemije

Višenamjenska sredstva za čišćenje mogu se koristiti i za ozbiljna zaprljanja koja su preostala od prethodne sezone. Međutim, što redovitije održavate i čistite sanjke, potrebno je manje kemijskih sredstava za čišćenje.

ČIŠĆENJE SANJKI

Korak 2: ODRŽAVAJTE I OŠTRITE SANJKE

Kako bi se sanjke mogle trajno održavati, trkače sanjki također treba brusiti u redovitim razmacima, ali barem pri ponovnom startu. Zbog česte uporabe, trkači sanjki također dugotrajno otupljuju i pogoršavaju vozni odnos. Kako bi se tome suprotstavili, ne treba podcjenjivati mljevenje trkača.

Brusni papir može pomoći

Svatko tko posjeduje stroj za mljevenje lako može sam preuzeti ovaj zadatak. Međutim, često imate mogućnost da to učinite u specijaliziranoj trgovini. Ako oboje nije moguće, možete pomoći i brusnim papirom ili turpijom. Važno je samo da su stranice vodilica ponovno dovoljno oštre i da na njima nema ogrebotina ili udubljenja. Oni se brzo stvaraju kamenjem ili drugim ostacima koje pređete po snijegu.

ODRŽAVAJTE I OŠTRITE SANJKE

Korak 3: SPRIJEČITE HRĐU

Kako biste spriječili hrđu i održavali klizač, ne samo da čistite tobogan, već ga i podmazujete. Kao i kod skija, za to je prikladan voskak. To se glačalom za vosak ili upaljačem namaže preko trkača i utrlja. U slučaju nužde, možete trljati sanjke svijećom i na taj način depilirati trkače.

Koristite WD-40

Osim toga, staze se također mogu zaštititi od hrđe s WD-40 Višenamjenskim proizvodom. Međutim, ovo biste trebali koristiti samo kada spremate sanjke kako se ne bi raširile po snijegu svaki put kada vozite. Međutim, kada se skladišti, štiti od vlage i sprječava brzo taloženje prljavštine.

SPRIJEČITE HRĐU

Korak 4: ZAŠTITE DRVO OD VREMENSKIH UTJECAJA

Vlažnost snijega utječe i na drvo, zbog čega je još važnije održavati sanjke zimi. Ako zanemarite brigu o sanjkama, može se dogoditi da se glazura otrgne sa sanjki. Prije skladištenja, stoga je vrijedno brusiti drvo i po potrebi ga ponovno glazirati. Odgovarajuću glazuru možete nabaviti u svakoj željezari.

Ostavite da se upije

Zatim njime premažete sanjke i pustite da se upije u drvo i osuši. Na taj način sanjke su optimalno zaštićene od vlage tijekom skladištenja i tijekom vožnje po snijegu.

ZAŠTITE DRVO OD VREMENSKIH UTJECAJA

Korak 5: PRAVILNO POSREMITE SANJKE

Kako bi se osiguralo optimalno skladištenje sanki, treba ih čuvati na suhom mjestu. Za to su posebno pogodni podrum ili potkrovlje. No, budući da se sanjke obično spremaju ljeti, idealna je i šupa ili garaža. Ovdje ipak treba paziti da sanjke budu zaštićene od kiše. Tako možete sigurno pohraniti sanjke ljeti do sljedeće zime.

PRAVILNO POSREMITE SANJKE

ZAKLJUČAK

Održavati sanjke zimi posebno je važno kada se često koriste. Pravilna njega sastoji se od sušenja sanjki nakon svake uporabe i čišćenja ako je potrebno. Također biste trebali voditi računa o stazama za sanjke i drvu. Za to trebate brusiti i depilirati vodilice i dodatno ih podmazati WD-40 Višenamjenskim proizvodom prije skladištenja. Tako ste optimalno zaštićeni od vlage u proljeće i jesen. Drvo također treba s vremena na vrijeme izbrusiti i zaštititi novim slojem glazure. Tako možete trajno održavati sanjke i uživati u njima dugo vremena. Uglavnom, što više koristite sanjke, to biste češće i temeljitije trebali njegovati sanjke. Uostalom, netaknute sanjke znače još više užitka u vožnji.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company