tracking

KAKO ODRŽAVATI ROTIRAJUĆU FREZU

Prije rasprave o temi kako održavati rotirajuću frezu, važno je reći da, iako postoje neke razlike između različitih modela, ovaj stroj ima standardnu ​​strukturu. Dvije dugačke ručke podesive po visini koriste se za kontrolu kretanja prema naprijed i rotacije oštrica. Motor s unutarnjim izgaranjem pokreće osovinu na kojoj su postavljene lopatice, ponekad s dva kotača kako bi se olakšalo kretanje. Na kraju oštrica često se nalaze dva sigurnosna diska za zaštitu operatera. Sa stražnje strane (kraj gdje su ručke) nalazi se nosač koji djeluje kao kočnica, utapajući se u tlo kako bi spriječio kretanje naprijed, a sprijeda se ponekad nalazi i mali kotačić koji olakšava vožnju freze.

Zašto je potrebno održavati rotirajuću frezu?

Drugi stroj koji je sličan rotirajućoj frezi je motokultivator. Razlika između ova dva stroja je u pozicioniranju noževa, koje su u rotirajućoj frezi postavljene na pogonsko vratilo umjesto kotača, dok su u motokultivatoru postavljene u udubljeni položaj i vozilo uvijek stoji na svom kotača. S obzirom na teške poslove za koje je ovaj stroj dizajniran, potrebno je dobro održavanje.

Korak 1: GENERALNO PRANJE

Održavati rotirajuću frezu uvijek trebate započeti pranjem. Svi dijelovi moraju se vrlo temeljito očistiti na kraju svakog posla. Područje s oštricama i stražnji nosač mogu se prati mlaznicom, dok se ostali dijelovi mogu prati normalno uz pomoć deterdženta za automobile. Ne zaboravite pustiti motor da se ohladi prije pranja jer bi se mogao oštetiti ako se smoči kada je vruć.

GENERALNO PRANJE

Korak 2: OSOVINE I LOŽICE

Kada su zemlja i ostali ostaci uklonjeni, a stroj suh, oštrice se mogu ukloniti i podmazati. Posebnu pozornost treba obratiti na podmazivanje osovina noževa, u dugom utoru (obično šesterokutnom) u pogonskim vratilima. Podmazivanje se može izvesti s WD-40 Višenamjenskim proizvodom.

Koristite WD-40 proizvode

Na kraju sezone prije pohranjivanja rotacijske freze za zimu, podmazivanje je najbolje provesti pomoću WD-40 Visoko učinkovitog PTFE lubrikanta maziva visokih performansi. Oštrice (i krajnje diskove) treba pregledati na deformacije uzrokovane udarom o kamenje. Oštrice se mogu rastaviti otpuštanjem vijaka koji ih pričvršćuju na osovinu i izglađenim brusilicom ili brusnim kotačem.

OSOVINE I LOŽICE

Korak 3: OSTALI DIJELOVI ZA PODMAZIVANJE

Ostale korisne operacije podmazivanja za održavati rotirajuću frezu, koje se uvijek trebaju provoditi pomoću navedenih proizvoda, odnose se na:

 • sustav zaključavanja i podešavanja govornice;
 • zglobovi za podešavanje visine ručki;
 • klinovi na koje su pričvršćene ručke za vožnju stroja naprijed;
 • zglob ručice mjenjača;
 • sajle gasa i spojke
OSTALI DIJELOVI ZA PODMAZIVANJE

Korak 4: ODRŽAVATI ROTIRAJUĆU FREZU: MOTOR

Motor se mora pažljivo očistiti nakon svakog rada kako bi se uklonila prašina koja se podiže tijekom rada. Treba ispitati sljedeće:

 • Filter zraka: očistite ga komprimiranim zrakom ili, ako je u uljnoj kupelji, isperite ga dizelom i promijenite ulje.
 • Motorno ulje: treba ga mijenjati svakih 50 sati rada (pogledajte Upute za upotrebu).
 • Svjećica: redovito čistite svjećicu i zamijenite je ako su elektrode istrošene.
 • Karburator: kada se rotirajuća ručica odlaže za zimsko skladištenje, najbolje je zatvoriti slavinu za benzin i ostaviti motor da radi dok se sav benzin u rasplinjaču ne potroši.
ODRŽAVATI ROTIRAJUĆU FREZU: MOTOR

Korak 5: DALJNJE PROVJERE I ODRŽAVANJE

Sljedeće treba redovito provjeravatii održavati rotirajuću frezu:

 • Remen prijenosa treba zamijeniti ako se čini da je napukao ili izlizan.
 • Gume i tlak u gumama
 • Zahrđale dijelove treba odmah tretirati WD-40 Višenamjenskim proizvodom kako bi se oslobodili hrđe i sačuvali. Ova se operacija može ponoviti nekoliko puta tijekom razdoblja aktivnosti.
 • Stroj treba čuvati na suhom i samo malo prozračenom mjestu.
DALJNJE PROVJERE I ODRŽAVANJE

Zaključak

S obzirom na teške poslove za koje je ovaj stroj dizajniran, potrebno je dobro održavati rotirajuću frezu. Ovih pet koraka olakšat će vam život i uljepšati korištenje rotirajuće freze u svakodnevnom poslu.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Povezani Vodiči

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company