tracking

KAKO ODRŽAVATI ROBOT KOSILICU

Robot kosilica pripada posljednjoj generaciji alata za održavanje urednih vrtova, pogotovo ako su prostrani, kojima bi inače bilo teško samostalno upravljati. Ovaj alat pomalo je sličan funkcionalnosti robotskog usisavača, s razlikom što mu je zadatak kositi travu. Kontinuirano dolazi u dodir s površinom našeg vrta i zemljom, ovaj alat se mora redovito čistiti. U ovom članku dat ćemo vam upute kako održavati robot kosilicu.

Stvari koje ćete trebati

Korak 1: UKLONITE OSTATKE TRAVE I PRAŠINE

Robot kosilica radi svakodnevno na temelju postavki koje su joj dostupne. Tijekom svog djelovanja nakuplja prašinu i ostatke trave, koji se mogu zaglaviti između kotača, ispod noževa, pa je stoga redovno održavati robot kosilicuiznimno važno.

Održavati robot kosilicu: Tjedno čišćenje

Svakodnevno čišćenje je teško, ali je potrebno intervenirati barem jednom tjedno, kako bi se izbjegla nepovratna oštećenja. Tjedno čišćenje prilično je brzo i zahtijeva malo truda: samo obrišite vanjsku karoseriju mekom, vlažnom krpom i četkom uklonite ostatke trave. Ove se radnje očito moraju izvesti s isključenim robotom i hladnim motorom.

UKLONITE OSTATKE TRAVE I PRAŠINE

Korak 2: PROVJERITE OŠTRICE

Kako biste omogućili vašoj robotskoj kosilici da obavi dobar posao, morat ćete povremeno provjeravati stanje noževa. Posebno će biti potrebno provjeriti jesu li još oštri i jesu li pretrpjeli oštećenja uslijed slučajnog udara kamenjem i granama. Prije nego što nastavimo s oštrenjem, morat ćemo ukloniti oštrice iz njihovog sjedišta. Nakon što robota stavite na bok, odvrnite vijke koji ih pričvršćuju i zatim ih pričvrstite škripcem. U ovom trenutku nastavite s turpijanjem slijedeći prirodnu liniju.

Koristite WD-40 Višenamjenski proizvod

Pokret oštrenja mora se odvijati iznutra prema van i mora se izvoditi s obje strane. Prije ponovnog sastavljanja oštrice našpricajte s WD‑40 Višenamjenskim proizvodom, kako bi se zaštitile od pojave oksidacije i stvaranja hrđe.

PROVJERITE OŠTRICE

Korak 3: PROVJERITE BATERIJU

Održavati robot kosilicu, točnije, njezinu bateriju ne zahtijeva posebno održavanje, jednostavno morate obratiti pažnju na signale koje vam daje. Koje parametre treba pratiti? U suštini dva, a to je trajanje i vrijeme učitavanja.

Kada treba zamijeniti bateriju?

Ako primijetimo da se robot često vraća u bazu na punjenje, a pogotovo ako se vrijeme punjenja produži, to je signal da će uskoro biti potrebno zamijeniti bateriju. Prosječan vijek trajanja same baterije je oko 4 godine, ali je uvjetovan količinom posla kojem je robot podvrgnut.

PROVJERITE BATERIJU

Korak 4: PROVJERITE KOTAČE

Važnost ovog elementa često se podcjenjuje, čime se čini velika pogreška! Loše podmazani kotači mogu dovesti do većeg napora baterije, što dovodi do prijevremenog trošenja. Održavanje kotača zahtijeva malo vremena. Prije svega morat ćete često provjeravati jesu li vlati trave ili drugog materijala zaglavljene, a zatim ćete morati nastaviti s čišćenjem četkom i vlažnom krpom.

Podmažite WD-40

Ako primijetite bilo kakve naslage koje je teško ukloniti, nanesite malo WD‑40 Višenamjenskog proizvoda, pustite da djeluje, ponovno prođite četkom i na kraju obrišite prekomjernu količinu tekućine suhom krpom. Ovaj proizvod, osim što ima svojstva deterdženta, izvrsno je mazivo, sposobno eliminirati bilo koju vrstu trenja.

PROVJERITE KOTAČE

Zaključak

Robotska kosilica je vrlo koristan alat za održavanje travnjaka uvijek savršenim. Ne kontrolira ga ljudska ruka, već radi samostalno na temelju primljenih uputa, stoga održavati robot kosilicu zahtijeva više pažnje od održavanja normalne kosilice. Stoga je savjet da pokušate svakodnevno provjeravati da nema materijala zapeo između kotača ili još gore, između oštrica. Ovi roboti imaju sustave zaštite koji blokiraju njihov rad čim se otkrije anomalija, a naša kontrola vam i dalje omogućuje izbjegavanje velikih oštećenja. Sada kada znate kako održavati robotsku kosilicu, možete dugo uživati u njezinim vrijednim uslugama!

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Povezani Vodiči

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company