tracking

KAKO ODRŽAVATI POLJOPRIVREDNI TRAKTOR

Održavati poljoprivredni traktor temeljna je operacija koju je potrebno obavljati dosta često kako bi ovaj važan i složen stroj bio učinkovit. Traktor je skup stroj čija je zadaća ostvariti prihod obavljanjem značajnih poljoprivrednih radova u kratkom vremenu. Njegova produktivnost usko je povezana s kvalitetom obavljenog posla i, u konačnici, s funkcionalnošću i dobrobiti traktora. Iz toga slijedi da je rutinsko održavanje traktora apsolutno neophodno kako bi se smanjili zastoji stroja i kako bi se njegov učinak uvijek održao na visokoj razini. Uz to, treba dodati da je traktor i složen stroj u kojem se normalnom pogonskom sustavu dodaju različita pomoćna sredstva za dizanje, djelovanje pogonske snage itd., što uključuje veliki dodatak mehaničkih, hidrauličkih i električnih sustava.

Kako održavati poljoprivredni traktor?

Svi proizvođači daju korisnicima svojih vozila opsežne i precizne priručnike za korištenje i održavanje koje se uvijek moraju koristiti za ove operacije. Budući da je panorama proizvodnje traktora iznimno raznolika, nije moguće dati naznake koje vrijede za sve, ali je moguće naznačiti opće linije održavanja. Na kraju, treba imati na umu da održavati poljoprivredni traktor stalno omogućuje značajne uštede u usporedbi s izvanrednim održavanjem koje bi često bilo potrebno.

wd 40 specialist+mup

Korak 1: SVAKODNEVNO ODRŽAVANJE TRAKTORA

U najintenzivnijim radnim razdobljima preporučljivo je obaviti neke dnevne operacije održavanja jer i prašina i rad različitih alata imaju značajan utjecaj na traktor. Glavne operacije koje se preporučuju su:

  • Pranje visokotlačnim peračem najprljavijih i blatnjavih dijelova jer postojanost prljavštine može uzrokovati oštećenje raznih mehanizama;
  • Čišćenje hladnjaka i njegove eventualne zaštitne rešetke komprimiranim zrakom, jer se prašina mogla nataložiti u velikim količinama i spriječiti učinkovito snižavanje temperature rashladne tekućine motora (čiju razinu treba provjeriti)
  • Čišćenje zračnog filtra komprimiranim zrakom kako biste osigurali dovoljan dotok čistog zraka u motor.
SVAKODNEVNO ODRŽAVANJE TRAKTORA

Korak 2: PERIODIČNO ODRŽAVANJE: MOTOR

Motor je temeljna komponenta vozila i uvijek se mora brinuti o njemu na najbolji mogući način. Redovno održavanje mora se obavljati prema intervalima (u smislu radnog vremena) navedenim u priručniku za korištenje i održavanje svakog pojedinog vozila.

Koje su glavne aktivnosti?

Međutim, te se radnje mogu izvoditi i češće, primjerice nakon dugotrajnog i vrlo napornog rada, prije zimskog skladištenja ili prije nastavka rada u proljeće. Glavne aktivnosti su:

  • Provjera motornog ulja uz dopunu ili zamjenu ovisno o radnom vremenu ili kvaliteti ulja. Isto vrijedi i za ulje u hidrauličkom krugu, ulje mjenjača i stražnje reduktore. Koristite ulja navedena u uputama za upotrebu i uvijek visoke kvalitete;
  • Zamjena filtera motornog ulja i drugih filtera tekućina ili maziva na vozilu;
  • Provjera razine kočione tekućine i odzračivanje spremnika automatskog kočionog sustava;
  • Provjera stanja dizel pumpe i njenog filtera. Posebno je važno kontrolirati prisutnost vode, pregledati separator vode i goriva i ispustiti sve naslage vode pomoću slavine na filteru (ako postoji). Ova operacija je neophodna kako bi se spriječilo ulazak vode u krug opskrbe dizel gorivom s ozbiljnim negativnim posljedicama. Pogonski remeni raznih tipova kao što su oni pomoćnih uređaja ili kompresora treba pregledati na oštećenja.
PERIODIČNO ODRŽAVANJE: MOTOR

Korak 3: PERIODIČNO ODRŽAVANJE TRAKTORA: MEHANIČKI I HIDRAULIČKI DIJELOVI

Različite mehaničke komponente kao što su osovine, zglobni zglobovi, šarke, pokretni dijelovi, spojevi itd. opremljeni su odgovarajućim “mazalicama”. Pumpa za mast (ručna ili tlačna) je spojena na njih i mast za podmazivanje je ponovno integrirana. Na sve ostale dijelove koji imaju kretanje s mogućim trenjem, korisno je nanijeti (čak i svakodnevno na kraju rada) WD-40 Visoko učinkoviti silikonski lubrikant. Pruža iznimno dugotrajno podmazivanje i zaštitu od korozije u najkritičnijim situacijama. Ne kaplje, ima izvrsna svojstva prianjanja i brtvljenja te je vodootporan.

Koristite WD-40 proizvode

Njegova formula je učinkovita do 115°C što ga čini pogodnim za razne primjene na više metalnih površina. WD-40 Višenamjenski proizvod idealan je za zaštitu metalnih dijelova koji su izloženi ili su izloženi riziku od oksidacije. Konačno, za održavanje traktora uvijek je dobra praksa izvršiti reviziju ispravnog zatezanja svih matica i vijaka. Posebnu pozornost treba posvetiti crijevima hidrauličkog sustava: crijeva koja sadrže visokotlačnu tekućinu za dizanje i pogone raznih vrsta moraju se povremeno provjeravati: ako primijetite pukotine ili čak curenje tekućine, moraju se odmah zamijeniti u specijalizirana radionica.

PERIODIČNO ODRŽAVANJE TRAKTORA: MEHANIČKI I HIDRAULIČKI DIJELOVI

Korak 4: ODRŽAVATI POLJOPRIVREDNI TRAKTOR: ELEKTRIČNI SUSTAVA I RAZNE USLUGA

Naravno, potrebno je provjeriti napunjenost baterije i svega što se njome napaja, eliminirajući bilo kakvu oksidaciju na pozitivnom terminalu. Kutija s osiguračima mora se otvoriti i provjeriti, kao i razni konektori na cijelom stroju. Ova operacija održavanja traktora može biti potpomognuta sa WD-40 Specialist Brzo sušećim kontaktnim čistačem koji učinkovito otapa masnoću, naslage masti i kondenzaciju na električnoj ili elektroničkoj opremi, uključujući osjetljive materijale.

WD-40 Specialist brzo prodire

Brzo prodire u teško dostupna mjesta, brzo se suši i ne ostavlja tragove. Konačno, čišćenje kabine i unutarnjeg filtra zraka može zaključiti standardnu operaciju periodičnog održavanja.

ODRŽAVATI POLJOPRIVREDNI TRAKTOR: ELEKTRIČNI SUSTAVA I RAZNE USLUGA

ZAKLJUČAK

Održavati poljoprivredni traktor temeljna je operacija koju je potrebno obavljati često kako bi ovaj važan i složen stroj bio učinkovit. Pratite četiri glavna koraka navedena u blogu i nećete imati problema s radom svog poljoprivrednog traktora.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2022 WD-40 Company