tracking

KAKO ODRŽAVATI KLIMA UREĐAJ U AUTOMOBILU

Održavati klima uređaj u automobilu vrlo je bitno, jer klima uređaj našeg automobila omogućuje nam da putujemo na hladnom čak i pri vrlo visokim vanjskim temperaturama, ali također omogućuje brzo uklanjanje unutarnjeg zamagljivanja vjetrobranskog stakla tijekom zime, kontroliranjem vlage u putničkom prostoru. Sustav se sastoji od kompresora i izmjenjivača koji su opremljeni zatvorenim krugom unutar kojeg se nalazi poseban plin.

Zašto održavati klima uređaj u automobilu?

U mnogim automobilima kompresor se pokreće pogonskim remenom motora, a u drugim automobilima se pokreće zasebno. Nakon manje-više dugog razdoblja korištenja, klimatizacijski sustav može predstavljati neke probleme u rasponu od najtrivijalnijih, poput zraka neugodnog mirisa, do ozbiljnijih, poput kvara. U svakom slučaju, čak i u nedostatku negativnih signala, preporučljivo je provesti održavanje klima uređaja u automobilu kako bi se osiguralo da sustav radi ispravno. Razni proizvođači automobila preporučuju obavljanje ovog održavanja jednom godišnje ili svakih 15/20.000 kilometara.

Stvari koje ćete trebati

Korak 1: OBRATITE PAŽNJU NA FILTER PRIJE ODRŽAVANJA KLIMA UREĐAJA AUTOMOBILA

Kruženje kondicioniranog zraka unutar putničkog prostora kontrolira se posebnim filterom za pelud čija je zadaća zadržati finu prašinu i druge onečišćene tvari koje kroz ventilacijske kanale ili otvorene prozore ulaze u putnički prostor. Istrošeni filter za pelud više ne obavlja tu funkciju, a ta potencijalno štetna sredstva mogu se ispustiti u zrak.

Dvije vrste filtera na automobilu

Osim čišćenja zraka, filter obavlja i funkciju smanjenja zamagljivanja stakala te olakšava rad sustava grijanja/hlađenja vozila. Na automobilu mogu biti dvije vrste filtera:

  • vlakna (ili papir): oni su najjeftiniji i samo smanjuju količinu prašine i peludi u zraku;
  • filteri s aktivnim ugljenom: oni su skuplji, ali također presreću štetne tvari koje emitiraju ispušni plinovi vozila (kao što su teški metali, benzen i drugo).
OBRATITE PAŽNJU NA FILTER PRIJE ODRŽAVANJA KLIMA UREĐAJA AUTOMOBILA

Korak 2: ODRŽAVATI KLIMA UREĐAJ U AUTOMOBILU: ZAMJENA FILTERA

Filter je smješten u posebno kućište koje se, ovisno o modelu automobila, može nalaziti u prednjem dijelu putničkog prostora ili u motornom prostoru. Pogledajte knjižicu s uputama za vozilo kako biste ga locirali. Nakon otvaranja vrata odjeljka za filter, stari se filtar polako izvlači kako se ne bi potrgao.

Pravilno umetnite filter

Tada je preporučljivo koristiti usisivač za uklanjanje prašine ili drugih stranih materijala unutar kućišta. Novi filtar mora biti ispravno umetnut (strelica pokazuje na koju stranu mora biti okrenut), a zatim se vrata ponovno zatvore.

ODRŽAVATI KLIMA UREĐAJ U AUTOMOBILU: ZAMJENA FILTERA

Korak 3: SANITACIJA VODOVA INJEKCIJAMA

Zamjena filtera možda neće biti dovoljna za uklanjanje neugodnih mirisa koji se šire u putnički prostor, uzrokovan određenim naslagama materijala duž cirkulacijskih kanala. Kako bi se popravila situacija, mogu se koristiti posebni proizvodi za miris/dezinfekciju koji se prodaju u sprejevima ili drugim oblicima.

Operacija se ponavlja

Limenka mora biti opremljena posebnom fleksibilnom produžnom cijevi koja se mora umetnuti u otvore ventilacijskih otvora što je više moguće. Malo proizvoda se raspršuje u svaki otvor i zatim se ventilator aktivira. Operacija se ponavlja nakon nekoliko minuta.

SANITACIJA VODOVA INJEKCIJAMA

Korak 4: DUBINSKA SANITIZACIJA PUTNIČKOG PROSTORA

Sanacija putničkog prostora provodi se drugom vrstom proizvoda, opet u spreju. Motor se pokreće dok automobil miruje, svi prozori su zatvoreni, a klima uređaj se uključuje pri maksimalnoj ventilaciji. Zatim se limenka proizvoda stavlja na pod automobila i aktivira. Limenka ima blokadu isporuke tako da se događa kontinuirano.

Sanacija traje 10-15 minuta

Vrata su zatvorena (pri izlasku iz putničkog prostora) i cijela limenka se pusti da se isprazni, dok re-cirkulacija unutarnjeg zraka uzrokuje da dezinficirani zrak provodi brojne cikluse zamjene. Nakon 10-15 minuta, putnički prostor se može prozračiti uklanjanjem limenke.

DUBINSKA SANITIZACIJA PUTNIČKOG PROSTORA

Korak 5: NEDOVOLJAN RAD ILI KVAR KLIMA-SUSTAVA

Kako održavati klima uređaj u automobilu ako je zrak koji izlazi iz ventilacijskih otvora s uključenom klimom uvijek na sobnoj temperaturi? Problem je svakako značajniji jer ovisi o kompresoru ili plinskom krugu kojim radi. Kompresor često pokreće pogonski remen koji također pokreće pumpu za vodu i alternator. S isključenim motorom vizualno provjerite ima li oštećenja i, dok motor radi, provjerite je li remenica kompresora redovito aktivirana.

Koristite WD-40 Specialist

Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi pogona remenice, možete ga pokušati tretirati s WD-40 Specialist Visoko učinkovitim silikonskim lubrikantom. U svakom slučaju, zamjena remena nije teška i obrađena je u članku posvećenom automobilskom alternatoru. Plinski krug je zapečaćen, ali s vremenom može doći do manjih curenja koja snižavaju tlak. Na ovaj dio sustava ne možete djelovati osim posebnim stručnim sredstvima, stoga je potrebno automobil odvesti u servis koji dopunjava plin.

NEDOVOLJAN RAD ILI KVAR KLIMA-SUSTAVA

ZAKLJUČAK

Održavati klima uređaj u automobilu vrlo je bitno, jer klima uređaj našeg automobila omogućuje nam da putujemo na hladnom čak i pri vrlo visokim vanjskim temperaturama, ali također omogućuje brzo uklanjanje unutarnjeg zamagljivanja vjetrobranskog stakla tijekom zime, kontroliranjem vlage u putničkom prostoru.

Slijedite ovih pet koraka napisanih u blogu kako biste mogli održavati svoj klima uređaj samostalno.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Povezani Vodiči

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2022 WD-40 Company