tracking

Kako očistiti hladnjak automobila

Čišćenje hladnjaka automobila nije kompliciran posao, ali zahtijeva posebnu pažnju. Hladnjak automobila ima temeljni zadatak sniziti temperaturu kruga rashladne tekućine motora. Rashladna tekućina sastoji se od mješavine demineralizirane vode i anti-elektro-zaštitne tvari. Udio između dvije tekućine obično je 50-50%. Vremenom ta tekućina postupno gubi svojstva antifriza i zaštite od korozije.

Hladnjak automobila – vanjsko i unutarnje održavanje

Da to ne bi prouzročilo oštećenja kruga hlađenja i samog motora, preporučljivo je povremeno (barem jednom u dvije do tri godine) provoditi jednostavno vanjsko i unutarnje održavanje hladnjaka automobila. Tijekom tog vremenskog intervala tekućina je mogla biti onečišćena oksidima i drugim stranim elementima izvučenim iz motora čak i u minimalnoj mjeri. Ako, međutim, postoje sumnjivi znakovi kao što su mrlje vode ispod automobila, temperature vode koje tijekom kretanja imaju tendenciju porasta iznad normalne, itd. održavanje je potrebno odmah.

Stvari koje ćete trebati

Korak 1: Opća vizualna provjera

Prije početka čišćenja hladnjaka automobila, cijeli odjeljak motora mora se temeljito očistiti tekućinom s deterdžentomkako bi se uklonile naslage masti koje onemogućavaju precizan pregled. WD-40 Specialist Odmašćivač idealan je za to jer otapa mulj i razne nečistoće koje se lako mogu ukloniti krpom.

čistiti motor automobila

Korak 2: Provjerite čahure i prednju rešetku

Da biste očistili hladnjak automobila, prvo provjerite čahure koje ulaze i izlaze iz hladnjaka te one koje idu prema ekspanzijskom spremniku i motoru, provjeravajući da nema propuštanja i da li su odgovarajuće stezaljke čvrsto zategnute. Pomoću četke s mekanim vlaknima očistite krhotine i uklonite ostatke i insekte. To se može uvelike olakšati s WD-40 višenamjenskim proizvodom. Ne upotrebljavate preveliku silu kako ne bi došlo do deformacije oštrica.

provjeriti čahuru automobila

Korak 3: Pražnjenje hladnjaka i sustava hlađenja

Pražnjenje hladnjaka zahtijeva nekoliko koraka. Ako je moguće, podignite automobil sigurnim i nepomičnim sustavima (pete, debljine, parkirna mjesta itd.). Stavite veliku posudu ispod motora. Kada je motor hladan, uklonite poklopac s vrha ekspanzijskog spremnika, a zatim provjerite postoji li donja ispušna slavina i ventil za odzračivanje.

Pripazite na ventile

Ventili se moraju popustiti i otvoriti slavinu. To omogućuje da se tekućina potpuno isprazni i sakupi u posudu. Ako nema odvodne slavine, odvojite donju čahuru kruga. Otpustite stezaljku koja je drži zategnutom i izvadite je iz mlaznice na kojoj je umetnuta.

hladnjak automobila pražnjenje

Korak 4: Pranje hladnjaka automobila

Kad se ukloni sva tekućina, zatvorite donju slavinu (ili vratite prethodno odvojenu čahuru) i zategnite ventile za odzračivanje. Zatim rashladni krug napunite demineraliziranom vodom ulijevajući ga u ekspanzijski spremnik. Zatvorite poklopac spremnika i pokrenite motor, ostavljajući ga da radi najmanje nekoliko minuta.

Ostavite motor na hlađenju

Nakon isključivanja motora, ostavite motor da se ohladi, zatim ponovite prethodni postupak, izbacujući svu vodu koja se koristi za pranje u posudu.

hladnjak automobila pranje

Korak 5: Pranje hladnjaka kemijskim pripremama

Ako primijetite da je voda posebno prljava, ponovite postupak. Postoje posebni kemijski preparati koji se mogu dodati u vodu za pranje radi snažnog uklanjanja kamenca, ali to su potencijalno agresivni i opasni spojevi; ako ih želite koristiti, najbolje je da to automehaničar učini za vas. Ako to izvodite samostalno, zaštitite svoje tijelo od bilo kakvog slučajnog kontakta s proizvodom.

hladnjak automobila pranje kemijskim pripremama

Korak 6: Punjenje vodom i zaštitni antifriz

Posljednji korak čišćenja hladnjaka automobila je punjenje kruga; provjerite priručnik za rad i održavanje automobila, jer svaki automobil zahtijeva određenu vrstu antifriza. Upotreba pogrešnog može uzrokovati ozbiljnu štetu na motoru. Za točan postotak miješanja (uvijek s demineraliziranom vodom) provjerite uputstva na proizvodu.

Pratite postupak

S hladnim motorom ulijte tekućinu u ekspanzijski spremnik dok ne dosegne označenu razinu. Zatim zatvorite poklopac i pokrenite motor, pustivši ga da radi nekoliko minuta. Ako se razina tekućine u ladici smanji, dolijte je. Da biste ispraznili mjehuriće zraka, pritisnite nekoliko puta čahure različitih krugova.

punjenje vode u automobil

ZAKLJUČAK

Pomoću ovog korisnog i praktičnog vodiča naučite kako očistiti i održavati hladnjak automobila uz pomoć WD-40 proizvoda. Jednostavno koristite WD-40 višenamjenski proizvod i WD-40 Specialist Odmašćivač kako biste s lakoćom očistili hladnjak automobila.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company