tracking

Zahrđali vijak – kako ga otpustiti bez problema

Strastveni “uradi sam” majstori vole se sami pobrinuti za sve probleme vezane uz dom. Međutim, ništa ne testira njihovo strpljenje nego zahrđali vijak koji uopće ne popušta bez obzira koliko se trudili.

Većina vlasnika domova izgubi strpljenje kad naiđe na zahrđali vijak i na kraju ga pogorša korištenjem sile. Ako slomite slijepi klin, trebat će vam sati da izbušite slomljeni držač na metalnoj konstrukciji.

Najbolji način za uklanjanje takvih vijaka je mirno djelovanje i isprobavanje različitih metoda za otpuštanje vijka sa svog mjesta. U ovom ćemo članku razgovarati o načinima lakog otpuštanja zahrđalih vijaka.

Planirajte unaprijed

Ako razmišljate o radu na metalnim konstrukcijama, najbolje je planirati unaprijed. Vlasnici kuća koji ne planiraju unaprijed često imaju nedostatak pravih alata za uklanjanje zahrđalih vijaka. Možda će vam trebati dodaci poput žičane četke, prodirućeg ulja i drugih alata za otpuštanje zahrđalog vijka s mjesta.

Uklonite hrđu

Za početak morate ukloniti što više hrđe kako biste imali veće šanse za otpuštanje vijka. Uzmite krutu žičanu četku i snažno trljajte vijak o vijak kako biste uklonili hrđu. Trebat će malo napora da uklonite pretjeranu hrđu. Međutim, djeluje samo ako je zahrđali vijak još uvijek moguće spasiti.

Koristite podmazivač

Ulje za podmazivanje, poput WD-40 ili WD-40 Specialist Penetrant, učinkovito je sredstvo za odmašćivanje i može vam pomoći na mnogo načina. Ovdje ga možete koristiti za otapanje preostale hrđe i istodobno podmazivanje niti.

Prodiruće ulje olakšat će izvlačenje zahrđalog vijka i smanjiti rizik od pucanja konca zbog korodiranih niti. Uz to, ulju morate dati vrijeme koje je potrebno za učinkovito uklanjanje hrđe.

Nadalje, ako se zarđali vijak nalazi na uskom mjestu, morat ćete ukloniti prepreke kao što su nosači i ploče kako biste bili sigurni da ključ ništa ne ometa, a ima i dovoljno mjesta za uklanjanje zahrđalog vijka.

Koristite prave alate

Kada imate posla s zahrđalim vijcima, najbolji alat za njihovo premještanje je nasadna kugla sa 6 točaka dizajnirana za tradicionalni vijak s šestouglom glavom. Idealan je za zahrđale vijke jer smanjuje vjerojatnost slučajnog zaokruživanja glave ili matice na kojoj je zarđali vijak.

Ako i dalje ostane korozija, žicom ostružite svu koroziju na glavi vijka. Trebali biste izbjegavati primjenjivati ​​nepotrebnu silu, tako da uporaba udarnog ključa ili prekidača možda nije najbolja ideja.

Na kraju, osigurajte da vijak okrećete u ispravnom smjeru. Da biste ga lakše zapamtili, trebali biste se sjetiti fraze “Desno-zategnuto, liejvo-labavo.” Kada to naučite, uvijek ćete se sjećati gdje trebate okrenuti zahrđali vijak kako biste ga olabavili i na kraju uklonili.

 

Lako se isfrustrirate kad naiđete na zahrđali vijak, ali ako budete mirni i slijedite gore navedene tehnike, lako možete olabaviti zahrđali vijak.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company