tracking

Zaglavljena klizna brava: Podmazivanje i rješenje

Većina nas živi u područjima s visokom razinom vlažnosti i stoga se nosimo s puno hrđe na svim metalnim predmetima oko kuće. Uređaji i predmeti počinju hrđati i korodirati, kao primjerice klizna brava. Metalne konstrukcije slabe zbog korozije, a pokretni se dijelovi ponekad zaglave. Do ovog ometanja ne dolazi samo zbog hrđe i ne događa se nužno u područjima s visokom vlagom.

Do zaglavljenja može doći i zbog slabog podmazivanja i ako se prašina i nečistoća previše nakupila u pokretnim dijelovima. Nakupljanje na pokretnim dijelovima može uzrokovati trenje među njima, što im otežava slobodno kretanje. Ponekad se situacija pogorša kada se nečistoća pomiješa s sredstvima za podmazivanje i stvori mulj.

To se može dogoditi bilo kojem stroju ili bilo kojoj opremi u kući ili izvan nje. Unutar automobilskih motora, na lancima za bicikle, šarkama vrata, kotačima ili remenicama itd. Klizna brava nije iznimka. Kao i svaki drugi pokretni dio, i njima je potrebno kontinuirano podmazivanje, a ako ih budete lišeni, postat će kruti ili će možda biti teško kliziti. U najgorim uvjetima, oni bi se zaglavili i učinili vam gotovo nemogućim zaključavanje ili otključavanje vrata, prozora ili bilo čega što oni štite.

Kako riješiti zaglavljenost

Ovaj bi se korak mogao činiti malo teškim, ali nije tako zeznut kao što se čini. Evo nekoliko stvari koje bi vam trebale za postupak, zajedno s njihovom svrhom:

  • Rukavice – za zaštitu ruku od prljavštine i masti. Rukavice bi također osigurale sigurnost kako ne biste porezali ruku ili se ozlijedili dok udarate čekićem.
  • WD-40 višenamjenski sprej – čisti zaglavljenja, uklanja prljavštinu i mulj. Također uklanja hrđu i pomaže u podmazivanju.
  • Čekić – ako je zaglavljenje preveliko, možda ćete morati malo zakucati bravu klizača kako biste ga oslobodili ili ga olabavili.
  • Četkica za zube – četkica za zube pomoći će u uklanjanju prašine i prljavštine dok prskate WD-40.

Uz ove, možete pripremiti i čistu krpu za čišćenje nereda koji stvorite oko brave dok čistite zaglavljenje.

Postupak

Podmazivanje je bolje obaviti prije nego što uopće započnete. Stoga zgrabite limenku WD-40. Klizna brava trebaju biti pošpricana u dobrim količinama WD-40 sprejom. Pazite da sprej uđe u proreze i rezove te da ide najdublje što može. Dok prskate, pokušajte pomaknuti bravu i provjeriti je li počeo popuštati. Ako jest, ponovite postupak i klizna brava će se na kraju pomaknuti. Tada možete cijela vrata podmazati kako biste osigurali da i dalje dobro funkcionira.

Ako se klizna brava ne pomakne, morat ćete iskoristiti čekić. Lagano zakucajte bravu klizača u smjeru klizača i na kraju će se olabaviti i osloboditi.

Klizna brava – podmazivanje

Za podmazivanje možete ponovno upotrijebiti sprej WD-40. Pomaknite bravu naprijed-natrag i temeljito je poprskajte. Klizna brava bit će kao nova. Ako trebate podmazati zaglavljenu bravu, pomoć također možete pronaći ovdje.

Pogledajte našu web stranicu za više informacija, savjeta i trikova ili više detalja o našim proizvodima ovdje.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company