tracking

Servisiranje kosilice

Ljeto je tu – vrijeme je za malo vrućine, sunca, puno zabave i servisiranje kosilice. Nema škole i izvanredno je vrijeme za uživanje. Mnogo ćete vremena provoditi u vrtu, a ležanje na zelenoj travi jedan je od jednostavnih životnih užitaka. Međutim, on dolazi sa svojim problemima. Pobrinite se za dobro održavanje vašeg travnjaka i prionite na košnju trave.

Većina kosilica provede cijelu zimu u ostavi, a kao i ostali strojevi sklone su hrđi i kvarovima kada se ne koriste. Kako bismo vam olakšali održavanje vašeg vrta, sastavili smo ovaj jednostavan vodič o tome kako očistiti vašu kosilicu.

Jednostavno servisiranje kosilice

Prvo što trebate učiniti je pregledati vanjski dio vaše kosilice kako biste mogli primjetiti površinske probleme. Trošenje i habanje s vremenom može uzrokovati popuštanje vijaka i matica. Dijelovi postaju previše zahrđali i labavi, a na noževima može biti nakupina od rezanja duge mokre trave.

Hrđa

Hrđa se može ukloniti postupkom brušenja, četkom možete brzo ukloniti ispucalu boju. Vaš sljedeći korak je čišćenje kosilice te uklanjanje zaostalih masnoća, to se obično radi ispiranjem s jakim deterdžentom. Nakon brisanja krpom, premažite golo područje s WD-40 kako biste spriječili pojavu hrđe i drugih problema u budućnosti. Nakon temeljnog premaza možete obojiti pogođena područja.

Vijci

Sljedeći korak su otpušteni vijci koje možete zategnuti moment ključem za što bolji pritisak i zatezanje.

Noževi

Došli smo do noževa. Posprejajte čistu kosilicu s liberalnom dozom WD-40, podmazujući metal i uklanjajući sve velike nakupine trave. To će također spriječiti nakupljanje hrđe nakon buduće uporabe.

Sada je vrijeme da prevrnemo kosilicu. Prije nego što to učinite, uklonite svjećic, pažljivo okrenite kosilicu na svoju stranu i pripazite na noževe. Očistite podvozje pomoću žičane četke, uklanjajući preostalu hrđu i zaglavljene čestice. Također možete upotrijebiti plastičnu lopaticu kako biste uklonili bilo koju nakupinu trave koja je preostala. Kada uklonite sve ostatke na vašim noževima, prebrišite ih.

Također biste mogli pokušati naoštriti svoje noževe, a za to su vam dostupni gotovi alati. Međutim, ovisno o složenosti vaše kosilice, možda bi bilo pametnije taj zadatak prepustiti ovlaštenom tehničaru.

Podešavanje motora

Kako bi vaš motor radio s maksimalnom učinkovitošću bez zastoja, možete krenuti laganim radom kako bi se motor zagrijao.

Zamjena ulja

Zamjena ulja preporučuje se nakon svake sezone ili nakon 50 sati korištenja. Kako biste to učinili, pokrenite motor kako bi se ulje unutra zagrijalo, ostavite da radi minutu ili dvije, a zatim ga isključite. Još jednom izvadite svjećicu kako se kosilica ne bi slučajno uključila. Zatim obrišite prašinu i nečistoće koje se nađu oko čepa za ulje kako biste spriječili upadanje unutra. WD-40 je izvrstan za sprečavanje nakupljane hrđe i prljavštine i osigurava jednostavno otpuštanje poklopca za ulje. Stavite bilo koju vrstu posude ili krpe ispod tijela kosilice, a zatim primjenite pritisak u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, dok kosilicu pažljivo naginjete kako bi svo ulje iscurilo.

Nakon što iz motora ispustite staro ulje, izvadite stari uljni filter zavrtanjem u suprotnom smjeru kazaljke na satu i zamijenite ga novim koji odgovara specifikacijama vašeg motora. Pritegnite ga sve dok ne osjetite kontakt s adapterom. Sada ste spremni napuniti svoj spremnik novim motornim uljem.

Filter zraka

Vaš čisti filter za zrak obično će biti smješten sa strane kosilice pričvršćen vijcima ili maticama. Za pristup spremniku filtera upotrijebite odvijač ili ključ.

Ovisno o vašem stroju, možda imate papirnati filtar namijenjen odlaganju i zamjeni ili filtar od pjene za višekratnu upotrebu.

Kod papirnog filtra morat ćete pažljivo odvrnuti stari filter da biste zapamtili kako se postavlja. Zatim se uputite u najbližu trgovinu kako biste pronašli isti model i marku kako biste se osigurali da će odgovarati. Nakon toga, jednostavno postavite novi filter i ponovno pričvrstite poklopac učvršćujući ga na svoje mjesto.

Kod filtra za višekratnu upotrebu morat ćete isprati komponente pjene laganim čistačem – pazite da ne ostavljate nikakve ostatke, jer će se oni vrlo teško izvući. Prije ponovnog pričvršćivanja provjerite da u njemu nema vode i da je potpuno osušen. Konačno nanesite lagani premaz ulja na dijelove filtera bez pjene kako biste spriječili nakupljanje prašine budućnosti. Ponovno ga postavite u spremnik i zategnite poklopac.

Svjećice

Promjena svjećice na vašoj čistoj kosilici za lošije tehnički potkovane osobe. To se može činiti zastrašujućim zadatkom, ali zahtijeva iznenađujuće malo vremena i truda. Još jednom uklonite kabl svjećice, prije toga obrišite područja oko svjećice za uklanjanje prašine i nečistoća. Svjećicu možete ukloniti pomoću ključa, što će spriječiti pucanje bez obzira na pritisak koji primjenjujete. Jednostavno okrenite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i otpustite.

Za pronalazak zamjenske svjećice najbolje mjesto je trgovina u kojoj ste kupili vašu kosilicu, tamo će obično biti zaliha zamjenskih dijelova. Nova svjećica možda će trebati biti prilagođena specifikacijama vaše kosilice. Pogledajte priručnik za pronalaženje potrebnog razmaka između elektroda. Zatim upotrijebite mjerač svjećice da biste je prilagodili, pričvrstite svjećicu čvrsto je zatezajući, ali ne prečvrsto. Konačno pričvrstite kabel svjećice i završili ste s podešavanjem.

Opuštanje

Kao što vidite, servisiranje kosilice nije toliko teško, sve što je potrebno je nekoliko praktičnih alata za posao, malo stručnog znanja i velika limenka WD-40 za servisiranje kosilice i sprečavanje hrđe. Uz ovaj vodič, biti ćete spremni za opuštajuće ljeto u svom uređenom vrtu.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company