tracking

Vodič za zaštitu od korozije

Korozija je postupak u kojem se metal razgrađuje prisutnošću brojnih oksidacijskih sredstava. Uobičajeni primjer za to je hrđa. Tu se željezni oksidi teže stvarati preko metala zbog prisutnosti vlage na površini metala. S tim se problemom suočavaju svi vlasnici kuća i tvrtki sa svojim automobilima, zgradama, čamcima, zrakoplovima i svim ostalim metalnim predmetima. Zbog toga bi svaki poduzetnik i vlasnik kuće trebao biti prosvijetljen o tome kako spriječiti koroziju. Ako želite saznati isto, naš članak može vam pomoći naučiti neke “uradi sam” postupke za zaštitu od korozije kod kuće.

1. Osigurajte zaštitu od korozije zaštitom metalne površine

Ujednačena korozija obično se događa kada se korozija javlja na metalnoj površini na jedinstven način. To znači da je napadnuta cijela površina predmeta. Primjer za to može se vidjeti u slučaju nezaštićenog krova koji je izložen kiši. Cijeli krov napadne ista količina kiše pa se korozija javlja jednakom brzinom.

Najjednostavniji način sprječavanja jednolike korozije je postavljanje zaštitne pregrade između površine metala i svih sredstava za nagrizanje koje ga napadaju. Predmeti koji sprečavaju koroziju uključuju elektrokemijske otopine, uljne brtve, pa čak i boju. U situacijama potapanja ili podzemne korozije katodna zaštita djeluje poput magije.

2. Zaštita od korozije zaustavljanjem protoka željeza iz jednog metala u drugi

Ovdje ćemo govoriti o galvanskoj koroziji koja se javlja kada su na raspolaganju i dva metala koja imaju različite potencijale elektroda i dodatna prisutnost elektrolita (poput slane vode). Zaštitu od korozije možete postići formiranjem zaštitne prevlake na oba metalna predmeta. To će im pomoći da spriječe sve elektrolite.

3. Zaštita od korozije izbjegavanjem izvora klorida u okolišu

Korozija u rupama je kada se zaštitni pasivni sloj metalnih predmeta uništi na mikroskopskoj razini. To, međutim, ima velike posljedice jer su strukturne cjelovitosti tih objekata ugrožene. Kao rezultat, na tim se površinama u mikroskopskim razmjerima počinje pojavljivati galvanska korozija.

Da bi se to spriječilo, preko metalne površine treba nanijeti zaštitni sloj uljnog brtvila ili elektrokemijske otopine. Ovdje možete čak koristiti i katodnu zaštitu, uz izbjegavanje kontakta tih predmeta s okolinom s visokim kloridima, poput slane vode.

4. Zaštita od korozije uz WD-40

Ovaj višenamjenski proizvod poznat je kao izvrsno sredstvo protiv hrđe, a također i kao preventivna mjera. Sve što trebate je namočiti zahrđali predmet WD-40, a zatim ga ribati žičanom četkom.

Možete testirati mala područja zahrđalog predmeta kako biste provjerili oštećuje li ga WD-40. Ako WD-40 redovito nanosite na površine sklone hrđi, nikada se hrđa neće vratiti. Ako se čini da normalni proizvodi WD-40 ne djeluju tako učinkovito kao što ste zamislili, tada također možete nabaviti WD-40 Specialist Penetrant. Ovaj je proizvod posebno dizajniran za prodiranje prljavštine i hrđe tako da se lako mogu ukloniti s bilo koje površine.

Dakle, sada kada znate kako ukloniti hrđu, koja će od gore navedenih opcija biti?

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company