tracking

Vodič za skladištenje i održavanje vrtnog alata

Kisik i voda, dvije najvažnije tvari na zemlji, nalaze se u zraku – u našim morima i u našim tijelima. No iako su njihova svojstva važna za naš život, u našim domovima mogu biti raširena prijetnja jer stvaraju rizik od korozije i hrđe. Dakle, Skladištenje i Održavanje Vrtnog Alata je besprijekorno.

Naši vrtni alati su najpodložniji oštećenjima i propadanju uzrokovanim tim prijetnjama. Često ih zaključavamo u skladištu i koristimo ih samo povremeno. Vrlo često možemo naići na oštri par vrtnih škara ili nasadni ključ koji su se s vremenom istrošili i oslabili. 

Goruće pitanje je kako spriječiti hrđu i suzbiti koroziju u tim alatima. Stoga smo sastavili zgodan vodič za skladištenje i održavanje vrtnog alata kako bi vam trajao što duže. 

Skladištenje 

Kada razmišljamo o najboljim metodama za skladištenje vrtnog alata, trebamo razmotriti nekoliko bitnih stvari. 

Uklonite ih s poda 

Vrtni alat je bitno čuvati dalje od poda; beton i drvo su često osjetljivi na vlagu zemlje i zraka. Dulja reakcija s bilo kojim dijelovima metala može prouzrokovati propadanje. Za manje skladišne prostore preporučujemo ulaganje u dobru ploču za vješanje alata. To će vam uvelike pomoći u skladištenju vrtnog alata čineći ga lako dostupnim, a ujedno i daleko od poda. 

Suho Područje 

Bilo koji zatvoreni prostor može biti inkubator za vlažne uvjete. Kako biste to spriječili, morate poduzeti korake za zaštitu vašeg alata i  prostora od vlage. Na primjer, kutije s alatima i ostali metalni ormarići za manje alate sačuvat će ih od najgorih učinaka atmosfere. Električni alati se trebaju čuvati u originalnom pakiranju kako bi ih se zaštitilo od vlage u zraku. 

Možda biste kod skladištenja vrtnog alata trebali također uložiti i u klimatizaciju. Uređaji za odvlaživanje zraka su odličan izbor za održavanje suhog i hladnog zraka i zaštitu od vlage. 

Prevencija Je Najbolji Lijek 

Često je najveći dio posla kod skladištenja vrtnog alata onaj koji se odvija prije nego ih pospremite. Većina stručnjaka preporučuje da prije nego što odložite svoje metalne alate na duže vremensko razdoblje, uzmete svaki pojedinačni alat i temeljito ga obrišete krpom kako biste uklonili svu vlagu. 

Pustite ih da odstoje, provjetre i osuše prije nego što svaki alat pojedinačno poprskate sredstvom za zaštitu od korozije, poput WD-40. Mazivo djeluje kao film koji štiti oštre noževe i metalne površine od vlage, istovremeno sprečavajući pojavu hrđe. 

Čuvanje i Održavanje 

Vrtni alati skladište se tijekom cijele godine dok je njihova upotreba obično ograničena na godišnja doba. Otpuhivač lišća za jesen, zimski alati za snijeg i ostali za proljeće i ljeto. Za održavanje učinkovitosti i zaštitu od od hrđe i korozije potreban je oprez. 

Na primjer, zgodan savjet za manje vrtne alate je napuniti veliku zemljanu posadu čistim blatom, a zatim ga našpricati s WD-40, nakon što ga temeljito nanesete. Ubacite sve alate osjetljive na koroziju ili hrđu, to će spriječiti njihovo nakupljanje i olakšati kontinuirano čišćenje. Sve što trebate je učiniti je svako malo izvaditi posudu iz skladišta i obrisati alat suhom krpom. Može vam poslužiti i kao priručno postolje za lopate. 

Oštrenje Noževa 

Održavanje integriteta alata koji se koriste za košnju i rezanje je velika briga. Veoma frustrira kada morate odsjeći dosadnu granu koja vam smeta ili iskopati rupu, a alat vam je tup i neučinkovit. 

Što se tiče većih alata, turpija je pribor za posao, lako ga možete naći u bilo kojoj prodavaonici alata. Može se kupiti zajedno s drškom za lako rukovanje. Učvrstite svoje alate na stabilnu površinu i pronađite najbolji kut za oštrenje noževa ili oštrica. Oštrite sve dok rubovi opet ne počnu blistati. 

Manji alati mogu se oštriti pomoću malih dijamantnih brusnih kamena; imaju alternativno grube i fine rubove, prvi za oštrenje noža i drugi za oblikovanje naoštrenog ruba. Proces je vrlo sličan. Pazite da se manji instrument nalazi na površini s dobrim trenjem, a zatim upotrijebite grublji kamen pod pravim kutom za oštrenje sve dok nova oštrica ne prikaže sjaj. Nakon čega se može obrubiti pomoću finog ruba kamena. 

Za kose i škare te bilo koji drugi alat sa složenim pokretnim dijelovima preporučujemo dobro podmazivanje, koristeći WD-40 kako biste spriječili da se ovi mehanizmi skupe ili zahrđaju. Jer naoštrena oštrica je učinkovita ako je drška u dobrom stanju. 

Drveni Alati 

Često izloženi lomljenju i napuknućima, zahtijevaju brigu kako bi se spriječilo da se s vremenom i habanjem  slome. Prvi korak je temeljito čišćenje alata žičanom četkom, uklanjanje na njemu nakupljene prljavštine ili masti. Sljedeći korak je brušenje drvenih ručki brusnim papirom, štiteći vas od budućih komadića drveta koji vam se mogu zabiti u kožu. 

Kao i kod svih ostalih vrtnih alata glavna opasnost ovdje je oštećenje od vode, a vlaga lako ulazi u drvo razdvajajući ga iznutra. Još jednom zdrava primjena WD-40 može djelovati kao inhibitor korozije, štiteći novo brušeno drvo od atmosferskih utjecaja. 

Električni Alati 

Zbog njihove električne prirode i mnogim malim pokretnim dijelovima, ove alate je obično teže održavati. Jedan od glavnih načina održavanja koji možete izvršiti za nekoliko električnih alata je zamjena ugljenih četkica koje djeluju kao vodiči za ove male, snažne motore. Ako se vaš alat počne iskriti i čini se da gubi snagu, vjerojatno su četkice istrošene. 

Da biste zamijenili ove četke, prvo pronađite gdje se nalaze na vašem stroju. Obično će to biti ispod dva crna poklopca obje strane uređaja. Očistite nakupljenu prašinu, a zatim pomoću odvijača pažljivo otpustite svaki poklopac. Budući da su obično pričvršćeni opružnim mehanizmom, preporučuje se ručno ih osigurati prije odvrtanja. Zatim možete lako izvući svaku četkicu, no prije upotrebe upotrijebite maleni usisivač za čišćenje praznog odjeljka. Zamjenske četke mogu se lako kupiti od proizvođača vašeg električnog alata. 

Još jednom obavezno upotrijebite WD-40 za podmazivanje pokretnih dijelova, sprječavajući pojavu hrđe prije skladištenja. 

Pažnja 

Razumijevanje održavanja i pohrane različitih vrtnih alata vještina je koja vam dobro služi svake godine. S promjenom godišnjih doba i potrebama, možete biti sigurni u spoznaju da pomoću svojih novih vještina i pomoću WD-40 možete spriječiti hrđu i koroziju kako se vaši alati ne bi uništili prije vremena. 

 

 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company