tracking

Vodič: Sprječavanje Korozije

Što je Korozija?

Korozija nastaje kada materijal propada zbog okolišnih čimbenika. Korozija je prirodni proces koji se događa kada su ispunjeni ovi uvjeti:

  • Prisutnost vlage
  • Metalna površina
  • Oksidirajuće sredstvo (također se naziva i acceptor elektrona)

Kao rezultat postupka, metal se pretvara u jednu od njegovih soli, tj. okside / hidrokside / sulfide, ovisno o materijalu. Metal je kemijski nestabilan, a njegova sol stabilnija. Jedan od najčešćih oblika korozije je hrđa. Kada željezo hrđa, crvenkasto ljuskava tvar koja je nastala kao rezultat korozivnog procesa je željezov oksid.

Učinci na metalu

Korozija na brojne načine utječe na metale. Kada metalne konstrukcije korodiraju, njihov integritet slabi i postaju sklonije urušavanju. Jednom kada korozija nastane, može se brzo širiti i zbog toga je potrebno paziti i brzo reagirati kako bi se spriječila u samom početku.

Metode Sprječavanje Korozije

Slijede uobičajene metode za sprječavanje korozije.

Izbor metala koji se koristi

Jedna jednostavna mjera sprječavanja korozije je upotreba metala otpornog na koroziju. Aluminij i nehrđajući čelik tipični su primjeri takvih metala.

Zaštitni premaz

Isplativa metoda sprječavanja korozije je nanošenje sloja boje. Boja djeluje kao barijera između metala i elemenata sprječavajući protok elektrokemijskog naboja koji uzrokuje koroziju.

Praškasti premazi također su isplativa rješenja za sprječavanje korozije. Za oblaganje površine metala koristi se suhi prah. Nakon toga se metal zagrijava, zbog čega se prah stapa s metalom u ravnomjernom i jednoličnom premazu. Različiti sastavi praha koji se koriste su poliester, najlon, uretan, epoksi i akril.

Kontroliranje okolišnih uvjeta

Korozija je rezultat kemijske reakcije metala i određenih plinova prisutnih u okolišu. Ako se prisutnost tih plinova može kontrolirati u okolišu, tada se može kontrolirati i pojava reakcije. Jednostavne mjere u tom pogledu su smanjenje izloženosti kiši ili atmosferskoj vlazi. Složene mjere bile bi kontrola sadržaja sumpora / kisika / klora u okolišu.

Primjer složene mjere je tretiranje vode koja se nalazi u bojlerima korištenjem omekšivača. Omekšivači uklanjaju kalcij i magnezij u vodi, koji su visoko reaktivni metali koji povećavaju mogućnost korozije. Osim toga, omekšivači pomažu i u upravljanju sadržajem kisika i alkalnošću u vodi.

Elektroplatiranje

Sprječavanje korozije može se postići premazivanjem površine metala drugim metalom koji ima relativno veći ili manji potencijal oksidacije.

Postoje dvije elektroplatiranja: anodna zaštita i katodna zaštita

Anodna Zaštita

Kod anodne zaštite, površina koju je potrebno zaštititi premazana je manje reaktivnim metalom (npr. Kositrom). Koristeći dani primjer, kositar je manje podložan koroziji, tako da će površina na koju se nanosi biti sigurna sve dok je premaz prisutan. Razlog za naziv “anodna zaštita” je taj što metalna površina koja se želi zaštititi u tom procesu postaje anoda.

Anodna zaštita koristi se za zaštitu spremnika izrađenih od ugljičnog čelika koji se koriste za skladištenje pedeset posto kaustične sode i sumporne kiseline. Katodna zaštita se ne može koristiti u takvom okruženju jer bi trenutni zahtjevi za nju bili izuzetno visoki.

Katodna Zaštita

Primjena sloja cinka na površini čelika od legiranog čelika čest je primjer katodne zaštite. Taj se postupak naziva i pocinčavanje. Ako je cink reaktivniji od čelika, korodirat će. Oksidirat će i tako spriječiti koroziju čelika. Razlog za nazivanje ove zaštite “katodna zaštita” je što u tom procesu metalna površina koja se želi zaštititi postaje katoda.

Katodna zaštita često se koristi za zaštitu čeličnih cjevovoda koji prenose gorivo ili vodu, brodske trupove, spremnike grijača vode i naftne platforme na moru.

Modifikacija dizajna

Pasivna mjera sprječavanja korozije je izrada konstrukcija na način koji sprječava koroziju i kao rezultat toga povećava dugovječnost i trajnost svih antikorozivnih premaza. U idealnom slučaju, izrada bi trebala biti takva da sprječava hvatanje vode i prašine, olakšava protok zračnih struja i izbjegava pukotine. I na kraju, izrada bi trebala osigurati dostupnost konstrukcije za redovno održavanje

Inhibitori korozije

Druga metoda sprječavanja korozije je uporaba inhibitora korozije. To su kemikalije koje reagiraju bilo s metalnom površinom ili plinovima u okolini kako bi “inhibirale” kemijske reakcije koje uzrokuju koroziju. Inhibitori se koriste za premazivanje metalne površine zaštitnim filmom. Postoje dva oblika u kojima se inhibiroti mogu primijeniti. Mogu se pomiješati s pogodnim otapalom; naknadno se primjenjuje rezultirajuća otopina. Ili se pomoću uobičajenih tehnika disperzije mogu primijeniti kao zaštitni premaz. Postupak u kojem se primjenjuju inhibitori korozije naziva se pasivacija.

Pasivacija

U ovom se postupku koristi zaštitni materijal (obično neka vrsta metalnog oksida) koji pruža sloj preko metalne površine. Taj sloj je ono što barikadira površinu protiv korozije. Čimbenici koji utječu na formiranje sloja uključuju okolnu temperaturu, pH okolnog okruženja i kemijski sastav okolne atmosfere. Jedna od dodatnih prednosti ovog postupka je ta što se na strukturi na kojoj se nanosi ovaj sloj postupno stvara patina. Kao rezultat toga, struktura vremenom postaje sve ljepša. To je nešto što se može vidjeti na krovovima koji imaju bakrene ploče. Drugi primjer procesa pasivizacije je boja Kipa slobode. Patina, plavozelene boje, razvila se preko strukture koja djeluje kao prepreka koroziji bakra ispod. Inhibitori korozije obično se koriste u tvornicama za kemijsku proizvodnju, rafinerijama nafte i tvornicama za obradu vode.

Neposredan korak koji možete poduzeti je uporaba višenamjenskog WD-40 proizvoda. Sprej je u mogućnosti tijekom određenog vremena zaštititi metalne dijelove ako je izložen okolišu i moguće duže ako je objekt u zatvorenom prostoru.. Savjetuje se redovita primjena WD-40 proizvoda.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company