tracking

Zaštita automobila od hrđe

Automobil treba redovito održavati kako bi ostao u vrhunskom radnom stanju. Automobili izrađeni od metala skloni su hrđi. Hrđa može stvoriti ozbiljnu štetu za vaš automobil i problem je s kojim morate cijelo vrijeme biti na oprezu. Srećom, moguća je zaštita automobila od hrđe, jer postoji niz metoda i proizvoda koji se mogu koristiti za njezino uklanjanje.

Što je hrđa?

Kemijski naziv hrđe je željezov oksid. Nastaje uslijed elektrokemijskog procesa poznatog kao korozija.

3 stvari potrebne da se hrđa formira

 1. Katoda: metal koji djeluje kao prijemnik elektrona
 2. Anoda: metal koji oslobađa elektrone, s obzirom na određene okolnosti
 3. Elektrolit: tekućina koja djeluje kao medij za protok elektrona

U prisustvu elektrolita, elektroni struje od anode do katode, što uzrokuje koroziju i stvaranje željezovog oksida. Korozija uzrokuje slabljenje metala, što može biti vrlo štetno za vaš automobil. Tretman protiv hrđe za automobile uključuje uklanjanje željeznog oksida i oblaganje ranjive površine kako bi se spriječilo da se proces uopće i dogodi.

Uvjeti koji dovode do hrđe

Metalni dio vašeg automobila može djelovati kao katoda i anoda u prisutnosti vode, koja djeluje kao elektrolit. Stoga su automobili vrlo osjetljivi na hrđu. To se posebno događa u vlažnim klimama. Prisutnost vlage u zraku može uzrokovati da vaš automobil hrđa još brže.

Postoje tvari koje mogu još više ubrzati proces. Sol je jedna takva tvar. Voda sama po sebi nije tako učinkovita u olakšavanju protoka elektrona. Međutim slana voda definitivno jest. Bilo koja metalna tvar izložena slanoj vodi može brzo zahrđati.

Stoga morate biti oprezni ako živite u blizini mora. Morska voda (koja je slana) može isparavati i prožimati atmosferu do 100 milja. Zbog toga je vaš automobil skloniji hrđi.

Dijelovi automobila koji su skloniji hrđi

Postoje neki dijelovi automobila koji su više izloženi hrđi. To su:

 • Motor
 • Šasija
 • Karoserija
 • Prtljažnik
 • Auspuh
 • Obojana površina

To vam je gotovo cijeli automobil. Važno je razumjeti da tretiranje hrđe kod automobila može biti vrlo izazovno. Kao što izreka kaže, bolje spriječiti nego liječiti, a to se definitivno odnosi na vaš automobil.

Zaštita automobila od hrđe

Zaštita automobila od hrđe – Kako se riješiti hrđe

Morate paziti kada automobil postane posebno osjetljiv na hrđu. Dva su najčešća razloga:

 • Boja automobila bila je usitnjena ili izgrebana s temeljnog premaza
 • Kod automobilskih nesreća dolazi do izlaganja metala atmosferi. Zbog toga metal oksidira.

 

Bez obzira na veličinu, zahrđala područja potrebno je brzo tretirati. Što je veća izloženost elementima, to će se hrđa brže širiti. Tretman protiv hrđe kod automobila postupak korak-po- korak, što mnogi vlasnici automobila mogu učiniti samostalno.

Slijedite korake u nastavku kako biste započeli uklanjanje hrđe s automobila.

Pripremite svoj alat

Prije pokretanja postupka uklanjanja prvo morate pripremiti potrebne alate. Ti alati uključuju:

 • Gumene rukavice
 • Zaštitne naočale
 • Zaštitna krep traka
 • Brusni kotač
 • Visokokvalitetna maska ​​za prašinu
 • Kiselina protiv hrđe
 • Cerada
 • Listovi brusnog papira

Sigurnost na prvom mjestu!

Nakon što ste nabavili potrebne alate, morate poduzeti korake da se zaštitite tijekom postupka. Uklanjanje hrđe na automobilima proces je koji može biti štetan ako se ne zaštitite. Nosite gumene rukavice, zaštitne naočale i visokokvalitetnu masku za prašinu kako biste bili potpuno zaštićeni prije nego što krenete s procesom.

Pokrijte područja na kojima nema hrđe

Prije nego što počnete uklanjati samu hrđu, morate pokriti dijelove automobila na kojima nema hrđe. U zraku će biti puno prašine, a ne želite da cijeli automobil bude prekriven hrđavom prašinom. Upotrijebite krep traku za to. Ne šteti  automobilu i dobro se drži. Obavezno zaštitite prozore automobila. Kada počnete brusiti zahvaćeno područje, prašina i čestice hrđe letjet će posvuda, tako da morate osigurati prekrivanje svakog područja na kojem nema hrđe.

Ne koristite novine za prekrivanje automobila

To je uobičajena metoda za prekrivanje automobila no može biti štetna za vaš automobil. Novinski papir prilično je propustan i kao rezultat toga može lako propustiti boju. Zbog toga će na prozorima vašeg automobila ostati mrlje. Stoga morate biti sigurni da je površina automobila čvrsto prekrivena.

Prvo dolazi vanjski sloj

Sada počinje postupak uklanjanja hrđe. Prvo se morate riješiti vanjskog sloja pomoću brusnog kotača. Pri tome morate biti vrlo oprezni jer riskirate oštećenje metala svog automobila. Nakon što uklonite taj sloj, koristite listove s brusnim papirom za rješavanje manjih područja do kojih nije moguće doći brusnim kotačem. Tako osiguravate uklanjanje preostale hrđe.

Koristite čistu krpu na tom području

Sada morate nježno obrisati zahrđalo područje krpom. Nanesite minimalan sloj kiseline protiv hrđe kako biste se potpuno riješili bilo kakve hrđe. Međutim morate paziti da se kiselina brzo ukloni i da ne stoji tamo više vremena nego što je potrebno. Pažljivo slijedite upute koje dolaze s kiselinom. Odmah nakon nanošenja kiseline trebate je brzo obrisati krpom i zatim nanijeti mineralni terpentin.

Osigurajte kvalitetan temeljni premaz i auto lak

Temeljna boja i auto lakovi neophodni su za prekrivanje zahrđalog područja automobila. Stoga morate osigurati da su najviše kvalitete.

Temeljni premaz

Započnite nanositi temeljni premaz u skladu s danim uputama. Nakon što očistite područje od kiseline i mineralnog terpentina, počnite prskati temeljni premaz. Nanesite 3 sloja temeljnog premaza. Nakon svakog nanesenog sloja pričekajte nekoliko minuta. Nakon što nanesete tri sloja, ostavite ih da se suše najmanje 12 sati.

Brusite koristeći vlažni 400 wet-grit brusni papir

Morate brusiti zmeđu slojeva boje. To se postiže uklanjanjem sjaja i izglađivanjem površine. Štoviše, ovo omogućava slojevima boje da se pravilno stope s površinom automobila. Kad to učinite, pobrinite se da imate kantu s vodom, tako da možete oprati brusni papir kad god je potrebno. Nakon što ovo učinite, operite područje vodom s manjom količinom sapuna.

Lakirajte do savršenstva i ostavite da se osuši

Nanesite toliko slojeva boje preko temeljnog premaza koliko vam je potrebno da postignete dobru završnu obradu i bogatu boju. Na kraju, ostavite da se osuši barem cijeli dan prije nego što uklonite krep traku.

Uklanjanje hrđe na automobilima osjetljiv je i naporan proces. To biste trebali započeti samo ako ste sigurni da u sljedećih dvadeset i četiri sata možete nanijeti temeljni premaz i boju na površinu koju ste izbrusili. Ako se metal kratko izloži, hrđa će se ponovo formirati, a to može pogoršati stvar.

WD-40

Zaštita automobila od hrđe može se kvalitetno raditi i uz WD-40, jer žuto-plava limenka pomaže u sprječavanju hrđe i siguran je za upotrebu na mnogim dijelovima automobila. Premažite područje WD-40 Višenamjenskim proizvodom i ponovo ga nanesite po potrebi tijekom vremena. Obavezno slijedite upute za korištenje WD-40 i izbjegavajte dijelove automobila koje ne želite poprskati s WD-40, npr. gume.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company