tracking

Stvari koje biste trebali imati na umu prilikom čišćenja hrđe

Jeste li znali da je hrđa rezultat oksidacije željeza? Najčešći uzrok tome je kada su metali dulje izloženi vlazi. Stoga svaki metal koji sadrži čelik ili željezo nastoji povezati svoje atome s atomima kisika u vodi, što dovodi do sloja željeznog oksida, tj. hrđe.

Hrđa će se tada početi povećavati na ovim površinama i eksponencijalno ubrzavati cijeli proces – zbog čega je održavanje od vaše krucijalne važnosti. Kod čišćenje hrđe od metala stvari nisu jako teške, a ovaj će vam članak sve pojasniti.

1.   Korištenje kiselih otopina kod čišćenja hrđe

Namakanje u octu

Ocat je netoksična kiselina koja se može naći u većini domaćinstava. Može učiniti čuda protiv hrđe. Sve što trebate je potopiti predmet zahvaćen hrđom u neku posudu punu octa i tamo ga ostaviti preko noći. Konačno, ostat će vam samo posao struganja opuštene hrđe ujutro.

 

Limeta ili limunov soka kod čišćenja hrđe

Sok od limete ili limuna posebno dobro djeluje na mrlje hrđe koje su se stvorile na vašoj odjeći. Usprkos tome, može učinkovito raditi i na objektima koji su stvorili hrđu. Da biste to učinili, morat ćete prvo poškropiti zahvaćeno područje s malo soli, a zatim namočiti predmet u soku od limete ili limuna. Nakon otprilike sat vremena možete nastaviti sa struganjem zahrđale površine pomoću zgužvane aluminijske kuglice.

Limunska smjesa bi učinila svoj posao!

2.   Upotreba paste kod čišćenja hrđe

Izrada paste s kremom od tartara i vodikovog peroksida

Ovdje će konzistencija paste morati biti ista kao u prethodnoj metodi dodavanjem više kreme od zubnog kamenca za razliku od vodikovog peroksida. Nakon što napravite ovu pastu, možete je nanijeti na zahrđalu površinu. Sada ćete opet morati odstraniti hrđu s površine abrazivnim predmetom.

3.   Korištenje WD-40 kod čišćenja hrđe

Ovaj višenamjenski proizvod poznat je kao izvrsno sredstvo protiv hrđe, a također i kao preventivna mjera. Sve što ćete morati učiniti je natapati zahrđali predmet WD-40, a zatim ga ribati pomoću žičane četke.

Možete testirati mala područja zahrđalog predmeta kako biste provjerili oštećuje li ga WD-40. Ako WD-40 redovito nanosite na površine sklone hrđi, nikada se hrđa neće vratiti. Ako se čini da normalni WD-40 proizvodi ne djeluju tako učinkovito kao što ste zamislili, tada također možete nabaviti WD-40 Specialist Penetrant. Ovaj je proizvod posebno dizajniran za prodiranje prljavštine i hrđe tako da se lako mogu ukloniti s bilo koje površine.

Eto – s pravim alatima za kućanstvo u svom arsenalu više nikada nećete imati posla s hrđom!

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company