tracking

Što podmazuje okove jedrilica

Uz more i vjetar koji zavija stotinama kilometara od obale, ne biste željeli da se izvuče kritični prsten jedrenjaka, zar ne? Ovo je vrlo čest problem jer su okovi s vijčanim klinovima među najzabravljenijim dijelovima sustava opreme i sidrenja na vašem brodu. Ali što podmazuje okove jedrilica?

Okovi od pocinčanog ili nehrđajućeg čelika često otkazuju zbog stalnih vibracija i udara. Ako se ove igle za okove previše povuku, tada okovi definitivno neće izdržati. Jednostavan popravak trebao bi potrajati nekoliko minuta, ali ako se ne popravi na vrijeme, mogli bi postati smrtonosno oružje.

U slučaju hvatanja kopna sidrom, morsko sidro vašeg čamca moglo bi završiti na dnu. To također znači da biste mogli završiti na stijenama. U rijetkim slučajevima stojećih platformi, loši okovi mogli bi značiti neuspjeh boravka ili pad jarbola. Zbog toga je dvostruko važnije ukloniti teret s okova jedrilice prije nego što se počnete popravljati.

Da biste popravili i podmazali okove jedrilice, sve što trebate su sljedeći jednostavni jedriličarski savjeti:

1.     Pazite se nehrđajućih okova s vijcima

Odmah pokraj palice, trebali biste pretpostaviti da se okovi sa vijcima neće držati zajedno bez popravka. Kao što smo već spomenuli, vibracije će sigurno uzrokovati vraćanje skliskih igala. Ono što ovdje trebate je napraviti privremene vezove plastičnim žicama, a pritom držati sve okovice na brodu. Provucite ove žice kroz rupe za vijke i imat ćete privremeni mir da se neće dogoditi neočekivani problemi s postavljanjem.

2.     Održavajte pocinčane okovne vijke

Ovdje ćete morati provjeriti okreću li se pocinčani okovi bez vezivanja. Igle imaju tendenciju korozije nakon višemjesečne upotrebe i zato biste trebali znati kako ukloniti te igle iz njihovih okova kako biste ih servisirali.

Svaki se okov može otvoriti kliještama. Nakon što se otvore, morat ćete očetkati navoj žicom, a zatim nanijeti vodootporno mazivo. Toplo bismo preporučili WD-40 jer podmazuje okove jedrilica i  posao može obaviti lijepo. Nakon što je to učinjeno, uvrnite iglu natrag u okove, a također upotrijebite plastične žičane veze kako biste pribadačom navukli na tijelo okova. Za trajnija rješenja trebali biste miš pribadati onim što je poznato kao nehrđajuća žica za oduzimanje.

3.     Pribadaču prikvačite za bolju sigurnost

Za najtrajnije rezultate preporučujemo tehniku nazvanu “mousing” kad god je to moguće. Ova nautička tehnika osigurava da je klin od žice sigurno pričvršćen i da se žica drži u glavi tijela okova. Za najveću trajnost i čvrstoću preporučujemo upotrebu žica od nehrđajućeg čelika za vezivanje.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2022 WD-40 Company