tracking

Što je sprječavanje korozije?

Korozija se obično smatra pojavom prolaska kada se radi o upotrebi metalnih proizvoda. Mnogi ljudi vjeruju da će metal korodirati pa poduzimaju mjere za njegovo otapanje umjesto koraka za njegovo sprečavanje. Ali sprječavanje korozije moguće je ako budete malo proaktivniji u svom pristupu.

Korozija je kemijski postupak u kojem se metal reducira u svoje rude oksidirajući. Jednostavnije rečeno, korozija je stvaranje spojeva na površini metala u prisutnosti zraka, vode ili elektrolita.

Određeni metali osjetljiviji su na koroziju od drugih. To je zbog različite brzine reaktivnosti različitih metala. Različite brzine reaktivnosti nekih metala mogu se koristiti za zaštitu drugih metala od korozije.

Aluminij i cink korodiraju brže od željeza. Stoga se mogu koristiti za sprečavanje korozije željeza. Postupak zaštite metala od korozije prekrivanjem drugim metalom poznat je pod nazivom pocinčavanje.

Kako se sprječavanje korozije može postići?

Pocinčavanje

Kako bi se željezo spasilo od hrđanja (korozija željeza poznata je kao hrđa), ono je umočeno u cink koji odmah reagira s kisikom u zraku, tvoreći tanki sloj na površini željeza. To pomaže željeznim elementima da ostanu netaknuti i ne reagiraju s kisikom. U tu se svrhu može koristiti i aluminij. Pocinčavanje je poznato i kao žrtveni premaz, gdje jedan metal žrtvuje vlastite nabijene čestice kako bi zaštitio drugi metal ispod.

Prevlaka

Drugi način sprječavanje korozije je prevlaka. Ovaj je postupak relativno jednostavniji od pocinčavanja, jer nije previše tehnički. Sve što trebate je obojiti metalnu površinu koju želite spriječiti ili je prekriti plastikom ili prahom kako biste spriječili reakciju labavih iona s kisikom.

Miješanje metala otpornih na koroziju s manje nepropusnim (za oksidaciju) metalima da bi se dobio jak spoj koji podnosi vlagu još je jedna učinkovita metoda sprječavanja korozije. Sastavljanje legura otpornih na koroziju vrlo je učinkovito, ali je i izuzetno skupo. To obara izvedivost postupka.

Katodna zaštita

Sljedeći postupak koji se koristi za sprečavanje korozije poznat je kao katodna zaštita. Korozija se javlja kada se odvija reakcija između nabijenih čestica i kisika. Kada kemičari koriste tehniku ​​katodne zaštite, oni mijenjaju aktivna mjesta u pasivna mjesta isključujući mogućnost reakcije. Laički rečeno, nabijene čestice izložene su akceptorima elektrona tako da zajedno rade na sprečavanju reakcije između iona i kisika.

Sprječavanje korozije – premazivanje WD-40 sprejom

Ako niste stručnjak za kemiju, premazivanje barijera WD-40 sprejom vjerojatno je najprikladnija i najprikladnija metoda za sprečavanje korozije. Korozija pretjerano utječe na metalne alate i opremu, a uklanjanje oštećene površine dugoročno može koštati prilično puno. Bolje je biti siguran nego žaliti.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company