tracking

Savjeti i trikovi za čišćenje i poliranje metala u kućanstvu

Metalni spojevi, okovi i pribor zauzimaju dovoljno prostora u našim domaćinstvima. Od sudopera, skulptura, nakita, do kvaka za vrata. Možete naći primjer gdje god pogledate. Međutim, uz korištenje nakon dužeg vremena ovi atraktivni predmeti mogu potamniti i zamrljati se. Dakle, ako tražite neko zgodno rješenje za postizanje sjaja čelika i Čistač mesinga, imamo nekoliko jednostavnih rješenja koje možete pronaći na dohvat ruke. 

WD-40 

Svatko ima primjerak ovog višenamjenskog maziva u svojoj garaži ili ispod kuhinjskog sudopera. No jeste li znali da uz brojne načine uporabe, ovim sredstvom možete i polirati i obrađivati sve vrsta metala. Isprobajte sami; pronađite spoj mesinga u svojoj kući koji se zaprljao. Odvojite plastičnu cjevčicu i pričvrstite je na mlaznicu. Malu količinu nanesite na meku, čistu krpu; i neprekidnim kružnim pokretima utrljajte po mesingu. Iznenadit ćete se koliko je ovo učinkovito sredstvo za čišćenje mesinga. Brisanje godinama nakupljenih naslaga i prljavštine kako bi vaš metal izgledao kao nov.  

Otopina Sode Bikarbone i Octa 

Kućni lijek koji se može pokazati vrlo učinkovit u uklanjanju prljavštine s metala je soda bikarbona pomiješana s octom. Iz znanstvenih eksperimenata u školi većina nas će znati da miješanje ova dva sastojka rezultira pastom koja čini čuda na minijaturnim vulkanima. 

Premažite predmet ili površinu ovom mješavinom nakon što se prestane pjeniti. Zatim pričekajte da kiselina izgrize slojeve nagomilane prljavštine. Upotrijebite meku četkicu za zube kako biste nježno očetkali smjesu s metalom – dopuštajući sitnim česticama sode da izgrizu prljavštinu. Ovaj tretman je jeftin i dovoljno blag da ne ogrebe ili ošteti vaš metal. Nakon što završite postupak, prebrišite vlažnom krpom, a zatim osušite. Kad nabavite sredstvo za čišćenje čelika ili mesinga, kao završni učinak možete nanijeti WD-40. Nakon nekoliko minuta materijal možete ispolirati kako bi dobio sjaj. 

Limunov Sok 

Limun djeluje slično kao i ocat zbog svojih kiselih svojstava; možete ga koristiti na različite načine, ovisno o zadatku. 

Za blagu svakodnevnu upotrebu narežite pola limuna i pospite malo obične soli. Možete utrljati po površini bilo kojeg metala kako biste očistili površinsku prljavštinu. Nakon što se dobro nanese, obrišite suhom krpom. Iako ovo sredstvo za uklanjanje neće biti toliko učinkovito, sigurno će djelovati kao površinsko sredstvo za čišćenje čelika i mesinga.  

Za temeljitije čišćenje, jedan dio tartar umaka s jednim dijelom limunovog soka formirat će gustu pastu koju možete upotrijebiti za premazivanje teško oštećenih metala. Ostavite da djeluje 30 minuta prije ispiranja toplom vodom i sušenjem. Za završno poliranje možete ponovo nanijeti WD-40 i glatko ga utrljati. 

Prevencija i Zaštita 

Mnogi se predmeti i oprema svakodnevno koriste, a lak na kojem ste tako naporno radili se može obrisati za nekoliko mjeseci. Za centralne predmete i druge ukrase svakako preporučujemo ograničavanje korištenja, ali kvake od mesinga i okovi možda neće biti tako lako zaštititi. 

Ti se predmeti obično zaštićuju od oštećenja nanošenjem sloja zaštitnog premaza, a ovdje se može primijeniti nekoliko različitih metoda. 

Boja 

Uobičajeni premaz koji se koristi za drvo i manje estetske metale, gusti premaz može držati nekoliko godina i spasiti vaš metal od najgorih učinaka korozije. Međutim, sama boja osjetljiva je na oštećenja, česte ogrebotine i mrlje otkrivaju izravnu podlogu. Također će uništiti estetiku privlačnih metala poput mesinga i čelika, u tim će slučajevima možda biti potreban drugačiji inhibitor korozije. 

Mazivo 

Za metale s pokretnim dijelovima i koje često koristimo, mazivo poput WD-40 je učinkovitiji inhibitor korozije. Neće pucati ili se ljuštiti kada se osuši i zadržava izvorni izgled. Iako bi mogle biti potrebne povremene ponovne primjene, ovo može biti bolje krajnje rješenje. 

Posude, Tave i Pribor 

Bilo da se radi o loncima ili posudama od nehrđajućeg čelika ili posudama od mesinga i bakra, u kuhinji možemo pronaći metale koji zadovoljavaju naše svakodnevne potrebe. 

Prvi korak kod čišćenja posuđa poznat je svima. Operite metal vrućom vodom i sapunom pazeći da uklonite masni premaz s površine za kuhanje. Nakon što se uvjerite da možete uspostaviti kontakt s golim metalom, vrijeme je da počnete s ribanjem. Popularna mudrost protivi se korištenju sjajnih jastučića i čelične vune jer mogu ostaviti ogrebotine na glatkoj površini. Dakle, ako jednostavna spužva za ribanje ne djeluje, imamo nekoliko drugih mogućnosti za uklanjanje tih tvrdoglavih zagorjelih naslaga i mrlja. 

Ulijte šalicu-dvije vode u tavu, pokrivajući dno, nakapajte nekoliko žlica octa ili limuna, a zatim prokuhajte. Dodajte bilo koje drugo prljavo posuđe koje imate unutra. Mješavinu cijedite oko 15 minuta, te ju nakon toga izlijte, ostat će vam čista površina koju ćete lako moći izribati. Ako ostaci ostanu, ponovite postupak još nekoliko puta prije nego što budete zadovoljni. 

Nije Zlato Sve Što Sja 

Pomoću kućanskih materijala za svakodnevnu uporabu i WD-40 vaš dom može ponovno zablistati. Zato pustite plastične rukavice i kriške limuna i budite spremni na posao čineći vaš čelik, hladnjak, aluminij i mesing čišćim nego ikad prije. 

 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company