tracking

Podmazivanje vitla – sve što trbate znati

Zanima vas koliko često je potrebno servisiranje i podmazivanje vitla? Preporučamo da to napravite prije početka sezone. S obzirom da je podmazivanje potrebno, također se preporuča da servisiranje istih jednom tijekom sezone dok plovite s vašim brodom. Provjerite svoja vitla neposredno prije datuma regate.

Servisiranje i održavanje brodskih vitla može biti jednostavno kao i svakodnevno ispiranje vodom. Od vas će se također tražiti da provjerite zupčanike, ležajeve, opruge i ručice te postoje li na vretenu vašeg čamca znakovi korozije.

Vrlo jednostavan proces

Rastavljanje, pregled, odmašćivanje, podmazivanje vitla i ponovno sastavljanje nije toliko teško. Ovaj proces je poprilično metodičan. Pročitajte što trebate napraviti:

1.     Priprema

Pripremite materijal i alat. Od vas će se tražiti da vitlo okružite bijelim ručnicima jer će se neki dijelovi zapravo odbiti.

2.      Budite metodični

Kad demontirate vitlo, sve dijelove rasporedite na metodičan način kako biste bili sigurni odakle su.

3.      Rastavljanje i pregled vašeg vitla

Kako bi se servisirali i podmazali brodski vitli , trebali biste započeti s čišćenjem svih nečistoća i starih nakupina masti. Držite se dalje od benzina bez obzira na to što čujete jer benzin može lako oštetiti bilo koje plastične dijelove. Također ćete morati pregledati stanje vitla i potražiti usitnjene ili savijene zube u zupčanicima. Nemojte zaboraviti zupca unutar bubnja vitla.

Zatim provjerite ležajeve kako bi bili sigurni da su neoštećeni i netaknuti. Također možete pogledati opruge i ručice zajedno s “džepom” u kojem svi ovi stanuju. Na kraju, dok pregledavate vitlo na vašem brodu, također biste trebali paziti na hrđu. Ako mislite da je bilo koja komponenta previše istrošena, zamijenite je prema potrebi.

4.      Sastavljanje vitla

Sastavljanje vitla je generalno suprotnost od rastavljanja, ali trebali biste podmazati dijelove kako koji vraćate. Za taj ćete posao morati nabaviti WD-40. Područja koja definitivno trebate pokriti uključuju zupca svake brzine. Opruge i ručice ipak treba ostaviti na miru, jer to može utjecati na slobodno okretanje vitla.

Dalje ćete morati podmazati oko brončanog kućišta uz dršku utičnice. Ako imate jedan od tih klasičnih vitla, provjerite je li ručica sastavljena na pravi način. Nakon što vitlo ponovno sastavite, imat ćete vitlo koje se jednostavno okreće i spremno je za vjetar i more!

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company