tracking

Otpuštanje zapečenih, zahrđalih i zaglavljenih matica i vijaka

Ako se pitate na što najviše utječu hrđa i korozija, jednoglasan odgovor bio bi matice i vijci. Najčešće matice postaju jedno s pratećim vijkom. Toliko su zaglavljeni i zarobljeni na mjestu da ih je teško čak i pomaknuti. Zahrđala oprema može ozbiljno naštetiti bilo kojem proizvodu. Opasnost od hrđe i korozije, je velika ako niste nanijeli sprej otporan na hrđu. Postoje neki posebni uvjeti koji povećavaju brzinu hrđe, poput vlažne klime i prevelike izloženosti vlazi. Iako nije lako prepoznati sve oblike hrđe, ona može naštetiti opremi i čak dovesti do njezinog neispravnog rada. 

Hrđa i korozija u slučaju vijaka i matica mogu dovesti do kvara cijele komponente. Stoga je važno riješiti pitanje hrđe prije nego što se napravi velika šteta. 

Uklanjanje Zahrđalog Zatvarača 

Ako su vijci i matice izloženi vlažnim uvjetima ili na vlazi u dužem vremenskom razdoblju, brzo će početi hrđati. Jedna komponenta koja najviše pogađa hrđu su zatvarači prisutni u automobilskim dijelovima i kućanskim aparatima. Vlaga može dovesti do propadanja uređaja. Teško je ukloniti ove zaglavljene elemente za pričvršćivanje, pogotovo ako je metalnu glavu ili navoj zahvatila hrđa. Hrđa otežava zahvaćanje otvarača odvijačem ili ključem 

Uklanjanje zahrđalih zatvarača može se obaviti na više načina. Evo onih koji se najčešće koriste i koji su najučinkovitiji. 

Podmazivanje:  

Ako se vijci zaglave na mjestu zbog hrđe, korištenje WD-40 Penetrant sprej je idealno rješenje. Ako je hrđa došla do niti zatvarača, nema boljeg načina da ga otpustite od upotrebe WD-40 penetrant sprej. Nanesite ga na vijak, a zatim ga udarite čekićem. To će pomoći WD-40 spreju prodiranje i otpuštanje vijka radi lakšeg uklanjanja. 

Rezanje:  

Ako je zatvarač toliko zahrđao da ga nije moguće popraviti, preostaje vam jedina opcija, a to je da ga izrežete. Ovo će zatvarač učiniti neupotrebljivim, ali pomoći će vam da ga se riješite. Pomoću stezaljke možete dobro stegnuti glavu zatvrača i čvrsto ga uvrnuti kako biste ga mogli osloboditi s mjesta. 

Zagrijavanje:  

Još jedna održiva metoda za otpuštanje zahrđalih matica i vijaka je upotreba grijača na slaboj ili umjerenoj vatri. Toplina će omogućiti da se zahrđale matice i vijci dovoljno prošire kako bi se mogli otpustiti. Važno je, međutim, biti vrlo oprezan s ovom metodom. Mnoga sredstva za podmazivanje matica i vijaka su zapaljiva i mogu se zapaliti ako su izložena plamenu. 

Isprobane i Testirane Metode za Uklanjanje Hrđe 

Iako je moguće zahvatiti zahrđali zatvarač i zamijeniti ga novim, ova opcija nije dostupna u svim slučajevima. Postoji mnogo starih strojeva i dijelova čije matice i vijke nije moguće zamijeniti novim. U takvim slučajevima trebate povratiti matice i vijke pomoću tehnika uklanjanja hrđe, što je isplativa metoda za održavanje uređaja u radu. Evo nekoliko uobičajenih tehnika koje se koriste za uklanjanje hrđe. 

Brušenje 

Jednom kada završite s uklanjanjem zahrđalog zatvarača, možete ga protrljati čeličnom vunom ili brusnim papirom kako biste uklonili preostalu hrđu. Ovo je jeftina i relativno jednostavna metoda. To vam može oduzeti dosta vremena, a trebat ćete i mazivo za ponovnu upotrebu 

Vodikov Peroksid:  

Primjena vodikovog peroksida na zatvarače i ostavljajući ga da neko vrijeme odstoji je također učinkovita metoda za uklanjanje hrđe s matica i vijaka. Vodikov peroksid otapa hrđu. Čišćenjem tvrdom četkom pomoći će vam u uklanjanju sve preostale hrđe na maticama i vijcima. Ovo je također jeftina metoda tretiranja hrđe, ali može ostaviti zaostale mrlje od hrđe. 

Prebojavanje 

Premazivanje matica i vijaka bojom također ih može spriječiti da hrđaju. Uklonite hrđu s matica i vijaka prije nego što ih premažete bojom koja ih štiti od vlage, što je vodeći uzrok hrđe. Premaz na bazi voska ili ulja također može pomoći u sprječavanju ponovnog nakupljanja hrđe na maticama i vijcima. 

Sredstvo za uklanjanje hrđe: 

Možete pronaći brojna sredstva  koja vam mogu pomoći u uklanjanju hrđe s matica i vijaka. WD-40 penetrant sprej ne samo da pomaže u otpuštanju zahrđalih i zaglavljenih matica i vijaka, već  može pomoći i u zaštiti od budućeg pojavljivanja hrđe. 

Uklanjanje hrđe s matica i vijaka i otpuštanje zaglavljenih matica i vijaka može biti težak zadatak. Ako tražite najbolje mazivo kako biste si olakšali zadatak, onda nema ništa bolje od WD-40. Sve što trebate učiniti jest posprejati zahrđale i zaglavljene matice i vijke. Tada će on napraviti svoju magiju u otpuštanju istih. To je brzo djelujući moćan i brzo prodoran sprej koji ide do teško dostupnih područja i otpušta zaglavljene matice i vijke. Također pomaže u otpuštanju zahrđalih pokretnih dijelova. Otporan je na vodu, pa tako čuva od vlage i štiti vaše matice i vijke od buduće hrđe i korozije. 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company