tracking

Održavajte vrata garaže pomoću ovih koraka

Ako kod kuće imate jedan najveći pokretni dio, to moraju biti vaša garažna vrata. Ona su posljednje što vidite kad napuštate kuću i prvo kad se vraćate. Sklona su habanju više od bilo kojeg drugog dijela ili vrata vaše kuće. Pomiču se gore-dolje oko 1000 puta godišnje. Održavanje vrata garaže pružaju vam sigurnost i praktičnost, a zanemarivanje vrata garaže mogu predstavljati smetnju i predstavljaju ozbiljne sigurnosne rizike. 

Važno je dobro održavati garažna vrata i koristiti kvalitetna garažna vrata kako bi dugo ostala u najboljem stanju. Za sigurno i nesmetano funkcioniranje potrebno je malo održavanje svake godine. Evo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova za održavanje vaših garažnih vrata kako bi bila funkcionalna i bez stvaranja buke kako biste bili bez brige. 

Održavanje Garažnih Vrata 

Ovi savjeti za održavanje garažnih vrata mogu vam pomoći da kvalitetno održavate garažna vrata kako bi radila što bolje tijekom cijele godine. 

Korak # 1 Očistite Garažna Vrata 

Prvi korak za održavanje vaših garažnih vrata je čišćenje. To bi trebalo raditi najmanje jednom godišnje. Mekom krpom ili spužvom operite vrata odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Lagano trljajte odstranjujući svu prljavštinu i prašinu na njima, a zatim ih temeljito isperite crijevom. Ako imate drvena garažna vrata, možete ih očistiti brisanjem mekom i čistom suhom krpom. 

Vaša drvena garažna vrata mogu zahtijevati ponovno bojanje, ovisno o stanju. Važno je pregledati vrata barem jednom godišnje i utvrditi je li potrebno ponovno nanošenje boje. To će ovisiti o klimi područja i kvaliteti drva koji se koristi za izradu vrata. Obavezno očistite i unutarnju i vanjsku stranu vrata kako biste osigurali da rade i izgledaju najbolje. 

Korak # 2 Provjerite Sigurnost Garažnih Vrata 

Sljedeći korak održavanja garažnih vrata je provjera radi sigurnosti. Pažljivo pregledajte šarke, nosače, kablove i valjke kako biste ustvrdili stanje. Važno je to raditi svaka tri mjeseca i izvršiti popravak ako je potrebno. Također provjerite jesu li vijci i matice čvrsto stegnuti. Potražite dijelove koji izgledaju istrošeni i zamijenite ih što prije jer mogu uzrokovati velike nesreće ako se ne promijene. Također je važno provjeriti vrata radi balansa. To se može učiniti pomoću ovih jednostavnih koraka:

  • Počnite s odvajanjem napajanja od vrata 
  • Sada otpustite otvarač. To se može postići povlačenjem ručke i kabla sa centralne vodilice 
  • Ručno podignite vrata do razine struka i polako ih otpustite. Ako se vrata podignu ili spuste, balans je nestao i morat ćete ga prilagoditi pozivom stručnog tehničara. Ako vrata ostanu na svom mjestu, balans je u redu i možete prijeći na sljedeći korak. 

Korak # 3 Podmazivanje Garažnih Vrata 

Podmazivanje garažnih vrata jedan je od najvažnijih koraka kada je u pitanju održavanje garažnih vrata. Najvažniji aspekt ovog koraka je pronalazak maziva za garažna vrata i podmazivanje vrata na pravi način kako biste dugo održavali njihov pravilan rad. 

Ključ zdravlja vašeg garažnih vrata je podmazivanje. Podmazivanje održava rad garažnih vrata u vrhunskom stanju i sprječava stvaranje buke. Svi vijci, šarke i opruge garažnih vrata trebaju malo pažnje svaka tri mjeseca, a dobra mast za garažna vrata može pružiti najbolje podmazivanje. Važno je podmazati sve opruge, ležajeve i šarke garažnih vrata dobrim mazivom za garažna vrata kao što je WD-40. 

WD-40 

WD-40 je već više od 60 godina najbolji izbor Britanaca za podmazivanje garažnih vrata. Može se lako raspršivati na šarke, opruge i ostale dijelove garažnih vrata. Osigurava potrebno podmazivanje potrebno za pravilan rad garažnih vrata.  Mazivo za garažna vrata WD-40 najbolje funkcionira na metalnim vratima. Najbolji dio upotrebe ovog maziva za garažna vrata je činjenica da WD-40 ne samo da podmazuje garažna vrata, već također pruža i zaštitni premaz koji  čuva od stvaranja hrđe.  Na taj ćete način spriječiti oštećenja na garažnim vratima pružajući zaštitni sloj protiv vlage. Mazivo za garažna vrata WD-40 lako možete raspršiti na vrata ili možete nazvati tehničara za pomoć. 

  • Prilikom prskanja WD-40 na garažna vrata započnite s vodilicama. Počistite ih i raspršite WD-40. 
  • Sljedeći je korak podmazivanje opruga s WD-40. Međutim, provjerite jesu li čiste prije nego što ih prskate mazivom za garažna vrata. 
  • Podmažite šarke u njihovim središnjim točkama. Pazite da ne pobrkate sa plastičnim šarkama jer one ne trebaju podmazivanje i mogu uzrokovati kvar. 
  • Podmažite ležaj i valjke i provjerite da ne raspršujete previše maziva kako ne biste spriječili njegovo kapanje u vozilo 
  • Brave za garažna vrata također možete podmazati mazivom za garažna vrata. Lako će se otvarati i zatvarati nakon toga. 

Važno je održavati garažna vrata, ne samo kako bi dobro radila, nego kako bi i zaštitili sebe i obitelj. Važno je održavati garažna vrata barem jednom godišnje. Gore navedeni jednostavni koraci održavanja garažnih vrata držat će vaša vrata u odličnom stanju. 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company