tracking

Najbolji način za uklanjanje slomljenih vijaka

Ako biste pitali bilo koje stručnjake o tome koji metalni predmet koji najviše zahvaća korozija i hrđa, njihov će jednoglasni odgovor uvijek biti matice i vijci. Te se matice toliko oštećuju da se stapaju u pripadajuće vijke. Ako se to dogodi, bit će toliko povezani jedni za druge da bi bilo posve nemoguće odvojiti ih.

Korozija i hrđa koja se dogodi na maticama i vijcima mogu prouzročiti potpuni kvar cijelih dijelova ili predmeta. Zbog toga je vrlo važno da ljudi riješe problem čim ga uoče i prije nego što se napravi daljnja šteta. S tim u vezi, predstavljamo vam najbolji način za uklanjanje slomljenih vijaka.

Uklanjanje slomljenih i zahrđalih vijaka

Ako su matice i vijci na bilo kojem predmetu bili dugo izloženi vlazi ili vlažnom vremenu, prilično brzo će stvoriti hrđu. Pričvršćivači koje ćete pronaći u kućanskim aparatima i automobilskim komponentama oni su koji su najviše pogođeni u takvim okruženjima.

Zbog vlage, pričvršćivači će se razgraditi do te mjere da će uređaj koji drže zajedno biti na rubu kolapsa ili uopće neće raditi. Također ćete otkriti da je gotovo nemoguće ukloniti ove pričvršćivače zbog stvaranja hrđe na njihovoj metalnoj glavi.

Što možete učiniti?

1.    Podmažite ih s WD-40

Ako utvrdite da su pričvršćivači zaglavljeni na mjestu zbog stvaranja hrđe, bi idealno rješenje bio bi WD-40 Penetrant sprej. Kada hrđa dođe do niti vaših pričvrsnih elemenata, nema boljeg rješenja od njihovog olabavljenja ovim proizvodom.

Sve što trebate je nanijeti WD-40 Penetrant sprej preko pogođenih matica i vijaka, a zatim ih lagano tapkati čekićem. To će pomoći proizvodu da se uvuče u spoj matica i vijaka i time ga otpušta. Otkrit ćete da će uklanjanje pričvršćivača ovom metodom biti vrlo jednostavno. Obavezno obrišite višak proizvoda i operite ruke nakon upotrebe ako dođete u kontakt s proizvodom.

2.    Uklanjanje slomljenih vijaka – rezanje

Ako utvrdite da je pričvršćivač toliko jako zahrđao da nema načina da ga se spasi, morat ćete ga izrezati. Ako to učinite, ove će matice postati neupotrebljive i jednostavno ćete ih morati baciti.

Ovdje ćete trebati samo koristiti stezaljke kako biste se uhvatili za glavu pričvršćivača. Zatim, počnite se toliko uvijati da se oslobode svog položaja.

3.    Zagrijavanje

Na kraju, još jedan način opuštanja pričvrsnih elemenata bio bi korištenje gorionika za umjereno zagrijavanje. Toplina će uzrokovati širenje zahrđalih matica i vijaka što će zauzvrat dovesti do njihovog otpuštanja.

Trebali biste, međutim, biti vrlo oprezni jer je većina mazivih proizvoda zapaljiva i zapalit će se ako se izlože plamenu. Pri tome poduzmite mjere predostrožnosti koristeći zaštitne rukavice i naočale.

 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company