tracking

Načini čišćenja staklenih površina i čišćenje ogledala

Ovaj članak opisuje kako čistiti staklene površine i ogledala. Postupci se mogu koristiti za bilo koju površinu.

Ogledala i stakleni prozori su magneti za prljavštinu, čak i ako ih često čistite. Štoviše, unatoč rigoroznom čišćenju, rezultat se nikada ne čini zadovoljavajućim. Staklo nikad ne izgleda potpuno čisto; uvijek ostane nekoliko tragova prljavštine ili neugodnih linija. Zbog toga biste trebali koristiti odgovarajuće materijale. Da, krpa i voda nisu dovoljni da osiguraju čisto ogledalo bez mrlja i kapljica. Na primjer, je li dobro koristiti običnu krpu ili papirnati ručnik na staklenim prozorima, staklenom namještaju, tuš kabinama i ogledalima? Odgovor je ne, jer će ostaviti tragove koji se ribanjem iznova i iznova neće moći ukloniti s površine. Ono što vam treba je krpa od mikrovlakana ili brisače za staklo.

Čak su i novine izvrsne za čišćenje ogledala i stakla. Ne morate se brinuti da će tinta zamrljati vaše ogledalo ili staklo, jer stakla ne upijaju tintu. Ribanje novina na okvirima prozora trebalo bi izbjegavati. Čitajte dalje kako biste u nekoliko koraka saznali kako možete lako očistiti staklene površine i ogledala u svom domu. Čišćenje stakla i ogledala jednostavan je posao. Kada započnete, vodite brigu o nekoliko važnih stvari i možete osigurati njihovu čistoću za vaše potpuno zadovoljstvo.

Koraci za Čišćenje

1. Najprije prikupite sve potrebne stvari. Morate imati sredstva za čišćenje. To su:

 • Bijeli ocat
 • Voda (po mogućnosti destilirana)
 • Bocu za prskanje ili veliku zdjelu

Sada kada su sredstva za čišćenje spremna, potrebni su vam predmeti za čišćenje. To su:

 • Krpa od mikrovlakana
 • Meka krpa koja ne ostavlja dlake
 • Novine
 • Baby štapići
 • Četkica za zube (po mogućnosti meka)

2. Ako čistite prozorsko staklo, morate postaviti ručnike na pragove. Pogotovo ako vaš prozor ima drvene pragove. Otopina za čišćenje štetno djeluje na drvo.

3. Jedno od najboljih rješenja za čišćenje prozora i čišćenje ogledala je mješavina bijelog octa i vode u omjeru 1: 4, tj. Jedan dio bijelog octa i četiri dijela vode.

4. Ovisno o tome stavite li otopinu za čišćenje u posudu ili bocu s raspršivačem, nanesite je na krpu za čišćenje. Poprskajte je ili namočite krpu i stisnite je da istisnete višak otopine. Međutim, ako je površina koju čistite prevelika, prskajte otopinu na samo staklo ili ogledalo.

5. Kružnim potezima trljajte površinu i uklonite sva nečista mjesta. Nakon toga čistite vodoravnim i okomitim potezima kako biste potpuno obrisali staklo i donijeli mu sjaj.

6. Za čišćenje kutova i uglova koristite baby štapiće ili četkicu za zube. Na taj način osiguravate da u kutovima površine ne ostanu ostaci sredstva za čišćenje.

7. Na kraju koristite novine kako biste površinu potpuno ispolirali i riješili se ostataka prljavštine. U ovom slučaju možete koristiti bilo koju staru pamučnu krpu (npr. staru pamučnu majicu).

Da biste očistili jako zaprljane staklene površine, trebate koristiti krpu od mikrovlakana koja je natopljena u otopini za čišćenje, bez obzira da li ste je kupili u trgovini ili sami načinili kod kuće. Nakon što ste gotovi s čišćenjem, ispolirajte pomoću novina.

Ako želite kupiti sredstvo za čišćenje stakla koje se prodaje na tržištu, najbolje je koristiti proizvod koji ne sadrži amonijak. Mineralna voda je učinkovita za čišćenje stakla i ogledala. Čak su i filteri za kavu vrlo učinkoviti za čišćenje stakla i ogledala.

Što učiniti s prljavijim površinama

Ako na površini stakla ili zrcala postoji sloj nalik na vosak, pomoću sljedećih sastojaka možete napraviti učinkovito rješenje. Trebat će vam:

 • Dvije šalice vode sobne temperature
 • Četvrtina šalice octa
 • Pola šalice tekućeg sapuna za pranje posuđa

Alternativni recept za gore spomenuti problem dan je u nastavku:

 • 1 žlica alkohola za čišćenje
 • 1 žlica bijelog octa
 • 1,5 žličice kukuruznog škroba
 • 1 šalica mlake vode

Napravite smjesu i čuvajte je u boci s raspršivačem. Prije upotrebe ga morate jako protresti.

Ako vam je staklena površina zamućena, upotrijebite sljedeće sastojke kako biste napravili učinkovito rješenje za čišćenje:

 • Pola šalice alkohola za čišćenje
 • Četvrtina žličice tekućeg sapuna za pranje posuđa
 • 2 žlice amonijaka

Ako želite očistiti stol sa staklenom površinom, poškropite malo limunovog soka, a zatim površinu utrljajte novinama. Budite oprezni da ne trljate presnažno ili biste mogli ogrebati površinu. Međutim, i to se može spriječiti pomoću male količine bijele zubne paste

Alternativna rješenja za čišćenje ogledala

Osim gore spomenutih rješenja, postoji niz alternativnih sredstava za čišćenje ogledala koja možete koristiti za čišćenje vašeg ogledala. Možete ih koristiti za bilo koju staklenu površinu ili ogledalo.

Boraks ili natrijev borat

Borax je izvrsna alternativa za čišćenje ogledala. Uzmite 2 žlice boraksa i pomiješajte ga u 3 šalice vode. Upotrijebite krpu od mikrovlakana umočenu u smjesu da biste uklonili svu prljavštinu.

Krema za Brijanje

Još jedno odlično sredstvo za čišćenje ogledala je krema za brijanje. Čisti površinu ogledala i ostavlja ga bez prašine. Također služi funkciji odbijanja pare. Pomoću papirnatog ručnika raširite kremu po ogledalu. Nakon toga, mokrim papirnatim ručnikom obrišite kremu..

Žilet s Jednom Oštricom

Neka sredstva za čišćenje površina ne mogu ukloniti mrlje od boje, ljepilo i druge mrlje. Oštrica britvice s jednom oštricom može se učinkovito upotrijebiti za struganje bez oštećenja. Nakon što završite, površinu isperite s bilo kojom tekućinom za čišćenje.

Osvježivač Zraka

Na iznenađenje, osvježivači zraka su izvrsni za čišćenje ogledala. Jednostavno poprskajte osvježivač na ogledalo i obrišite ga krpom od mikrovlakana.

WD-40

WD-40 Višenamjenski proizvod je sjajna alternativa za čišćenje staklenih površina i ogledala. Uklanja ljepljive ostatke i mrlje ostavljajući vam bistro staklo. Uvijek temeljito uklonite proizvod suhom krpom.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company