tracking

Kako ukloniti hrđu s metalnih predmeta

Ako posjedujete bilo koji metalni proizvod koji je zahrđao, ne možete ga jednostavno baciti ili zamijeniti. No, postoji nekoliko načina na koje možete ukloniti hrđu s metalnog predmeta. Postoji nekoliko sredstava u kućanstvu koje možete koristiti kao što je bilo koja blago kisela tekućina, poput bijelog octa ili aluminijske folije. Alternativno, možete pribjeći kemikalijama koje su posebno dizajnirane za uklanjanje hrđe, poput WD-40. Bilo koja metoda koju ćete koristiti za uklanjanje hrđe koštat će vas vremena i strpljenja jer je to težak zadatak. Ali uz potrošeno vrijeme i trud, lako možete ukloniti hrđu s niza metalnih površina.

Upotreba Domaćih Sastojaka

1. Bijeli ocat je učinkovita metoda za uklanjanje hrđe. Hrđa reagira s octom, a nakon toga se otapa. Metalni predmet možete jednostavno potopiti u bijeli ocat na nekoliko sati, a zatim samo obrisati hrđu. Ako je predmet prevelik, jednostavno ga ravnomjerno prelijte bijelim ocatom po površini i dajte mu vremena da se slegne. Za brisanje predmeta možete koristiti i krpu. Drugo rješenje je korištenje komada aluminijske folije umočene u ocat za brisanje hrđe s predmeta. Korištenje običnog octa također je opcija; jednostavno će biti potrebno više vremena za uklanjanje hrđe. Pokušajte namakati predmet u običnom octu tijekom 24 sata; to će umanjiti količinu ribanja koja bi bila potrebna.

2. Limeta i sol mogu biti vrlo korisni u uklanjanju hrđe. Pospite malo soli po površini predmeta koji je zahrđao kako bi se osiguralo da je potpuno prekriven. Nakon toga, iscijedite cijelu limetu po predmetu. Obavezno iscijedite što više soka, a zatim ostavite da odstoji 3-4 sata prije nego što ga uklonite. Ostaci kore se mogu učinkovito koristiti za ribanje površine. Dovoljno je moćno za uklanjanje hrđe, bez oštećenja metala. Na isti način možete koristiti i limun.

3. Pomoću sode bikarbone napravite pastu. Napravite mješavinu vode, dodajte bikarbonu i osigurajte da bude gusta, tako da se može ravnomjerno rasporediti na metal. Dajte malo vremena da se sastane, a zatim oribajte. Koristite četkicu za zube da biste očistili pastu i nakon toga je isperite vodom. Ova se smjesa može razrijediti po vašoj želji. Ne postoje točne specifikacije u količinama koje će se koristiti.

4. Deterdžent za posuđe i krumpir također se koriste za uklanjanje hrđe. Izrežite krumpir na dva dijela. Na izrezanom kraju nanesite deterdžent.To će osigurati kemijsku reakciju, što će olakšati brzo skidanje. Stavite krumpir na površinu metalnog predmeta i ostavite ga da odstoji nekoliko sati. Da biste ga ponovo nanijeli, izrežite iskorišteni kraj i na njega stavite deterdžent. Nakon toga, stavite ga na metalnu površinu još neko vrijeme. Alternativno možete koristiti mješavinu vode i sode bikarbone.

5. Za uklanjanje hrđe možete koristiti i oksalnu kiselinu. Budući da je ovo snažno kemijsko sredstvo, poduzmite zaštitne mjere prije upotrebe. Obavezno nosite zaštitnu odjeću, naočale i gumene rukavice. Pazite da ne udišete kisele pare. Ispravite razrijeđenu smjesu vode i oksalne kiseline (25 ml kiseline, 250 ml vode). Potopite predmet u ovu smjesu oko 20 minuta ili možete obrisati i mjedenom četkom ili krpom. Pazite da temeljito operete i osušite nakon uklanjanja hrđe.

Korištenje materijala iz trgovine

1. Postoji nekoliko kemijskih sredstava koja mogu ukloniti hrđu. Kemijska sredstva za uklanjanje hrđe obično se proizvode korištenjem oksalne ili fosforne kiseline i zato su opasna za kožu. Obavezno poduzmite sve potrebne mjere opreza prije upotrebe kemijskih sredstava za uklanjanje hrđa s metalnih predmeta. Pažljivo pročitajte i koristite proizvod prema uputama jer se upotreba može razlikovati od proizvoda do proizvoda. Imajte na umu da se ove kemikalije moraju primijeniti nekoliko sati i nakon toga je potrebno uklanjanje, stoga budite spremni na puno posla. Također morate imati umu da su kemijska sredstva za uklanjanje hrđe obično skupa i obično su primjenjiva samo za manje predmete.

2. Koristite kemikaliju za konvertiranje hrđe. Možete kupiti konverter/pretvarač hrđe koji sprječava daljnju reakciju hrđe na metalu. Pretvarači hrđe poput boja u spreju služe kao temeljni premaz za sloj boje na površini. Ovo je rješenje za sprečavanje daljnjeg širenja hrđe, ali i ne uklanja potpuno uklanjanje hrđe s metalnog predmeta. Pretvarače hrđe koristite samo ako namjeravate obojiti površinske metalne predmete.

3. Jedna mogućnost jednostavnog uklanjanja hrđe je pomoću alata koji imaju abrazivne površine. To uključuje puno truda i napornog rada, ali hrđu je moguće ukloniti na ovaj način. Postoji nekoliko kućanskih predmeta koje možete koristiti za to npr. odvijač, čelična vuna itd. Za posao možete koristiti bilo koji metalni alat, ali nakon toga trebate koristiti brusni papir s finim zrnom kako biste uklonili ogrebotine. Možete i otići u trgovinu i unajmiti neke alate. Ako trebate ukloniti hrđu s većih površina, najbolje je koristiti električnu brusilicu. Uvijek treba započeti s najgrubljom površinom i postupno premještati na manje zahvaćena područja. Na ovaj način se smanjuje hrapavost predmeta.

4. Limunska kiselina koristi efektivne kemikalije za uklanjanje hrđe. Kupite kutiju limunske kiseline u prahu iz trgovine. Limunsku kiselinu stavite u plastičnu posudu i dodajte malo vruće vode. Provjerite da ima dovoljno za potpuno pokrivanje predmeta. Ostavite preko noći i ujutro isperite. Poslije osušite čistom krpom.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company