tracking

Kako ukloniti cement s metala

Rad s betonom ili žbukom koja je izrađena od cementa može se pokazati prilično neurednom. Iako su ostatci cementa na vašem alatu prilično česti, lako ih je ukloniti samo kad su još svježe. Ova je činjenica osobito istinita kada govorimo o ostatcima na metalu, vezama s metalnim ili neotvrdnutim jetkama od cementa. Doznajte kako ukloniti cement s metala u nastavku članka.

Prvo morate naučiti neke preventivne strategije. To uključuje maskiranje vašeg alata prije čišćenja i lijevanja prskanja dok su još svježi .

Pravovremeno čišćenje

Cement, ako već niste znali, naziv je ljepila koje veže šljunak i pijesak u mješavini betona. Poznato je da ova mješavina liječi egzotermnom reakcijom hidratacije, a ideja preventivnog čišćenja zahtijevala bi da očistite ostatke betona prije nego što se dogodi reakcija stvrdnjavanja. Ako to učinite, primijetit ćete da jednostavno čišćenje vodom može ukloniti cement s metala i omogućiti mu da se odmah opere.

Čišćenje većih ostataka cementa s metala

Relativno je lako otopiti velike dijelove betona koji su se stvrdnuli na metalnim površinama. Ova veća prskanja potrebno je ukloniti mehaničkim sredstvima poput tapkanja po površini hladnim čekićem ili dlijetom.

Manje agresivan način za to je natapanje metalnih alata u sapunici ili njihovo podmazivanje. Nakon što to učinite, primijetit ćete da nježna upotreba metalnog noža s glatkim rubom može pomoći ukloniti cement s metala.

Još jedna stvar koju bismo ovdje željeli spomenuti jest da je uklanjanje manjih dijelova s metala puno lakše nego uklanjanje većih .

Rješenja za čišćenje i WD-40

Nakon što se stvrdnu, žbuka i beton imaju tendenciju da se boje i prilijepe na metalne površine. Uklanjanje ovih bezbojnih formacija posao je za kemijske proizvode poput WD-40. Te se kemikalije sigurno koriste na metalnim predmetima jer se sastoje od slabijih kiselina.

Ako pak koristite jače kemikalije, toplo vam preporučujemo da nosite naočale i zaštitnu odjeću. Uz njih, trebat će vam i respirator, jer je reakcija koju izaziva vrlo štetna.

Korištenje sredstava za čišćenje betona

To su industrijski proizvodi i prije upotrebe preporučamo da pažljivo pročitate upute. Neki od ovih proizvoda mogu se nanositi samo na suhe površine, dok druge treba koristiti s vodom.

Prosječno vrijeme svakog od ovih proizvoda je 10 do 15 minuta – nakon čega ćete primijetiti da mogu uspješno ukloniti cement s metala. Dok uklanjate ostatke ovih proizvoda, trebali biste biti sigurni da ste ih neutralizirali. To se može učiniti sipanjem u kantu i dodavanjem vode i vapna ili sode bikarbone.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company