tracking

Kako podmazati garažna vrata

Zamislite da kasnite na posao i otkrijete da ne možete izvesti automobil jer su vam se garažna vrata zaglavila. Nepotrebno je reći da su takve situacije izuzetno frustrirajuće i ne možete puno učiniti osim da stignete kasno u svoj ured. Međutim, ako pravilno vodite računa o garažnim vratima, redovito ih održavate i podmazujete njihove šarke, možete spriječiti da se vrata ikad zaglave. Redovito podmazivanje garažnih vrata može produžiti njihov vijek trajanja i spasiti ih od ozbiljnih oštećenja. U ovom ćemo članku razgovarati o tome kako pravilno podmazati garažna vrata.

Problem s većinom garažnih vrata započinje kada počnu ispuštati glasne zvukove i škripati. Kad čujete kako vaša vrata ispuštaju takve zvukove, jasno je da vaša vrata moraju biti podmazana mazivom.

Kako podmazati garažna vrata

Prije podmazivanja garažnih vrata, bolje je prvo očistiti tragove koji se nalaze na vanjskim rubovima garažnih vrata. Nakon toga možete slijediti donju tehniku kako biste mogli pravilno podmazati garažna vrata.

Koristite mazivo na bazi litija

Da biste mogli pravilno podmazati garažna vrata, morate kupiti odgovarajuća rješenja kako bi vrata ponovno postala fleksibilna. Većina vlasnika kuća koristi odmašćivač poput WD-40, što možda nije najbolja opcija za podmazivanje garažnih vrata.

U idealnom slučaju trebali biste koristiti mast na bazi litija ili mazivo dizajnirano za garažna vrata. Osim toga, izbjegavate i upotrebu ulja na šarkama. Problem s uljem i ostalim opcijama je što su gusti i stvaraju nakupine prljavštine i prašine, što oštećuje vrata. Mast na bazi litija dostupna je u aerosolnim raspršivačima i nije dovoljno gusta da pospješuje nakupljanje.

Sprej za podmazivanje na šarkama garažnih vrata

Nakon što ste kupili odgovarajuće mazivo, otvorite garažna vrata i pošpricajte po svim šarkama vrata. Dok to radite, morate ručno podići garažna vrata i poprskati šarke dok se uklapaju u zavoje svojih tragova. Polako ručno podignite garažna vrata i poprskajte mazivo na svaku šarku dok ulaze u zavoj utore.

Kao rezultat, moći ćete podmazati pokretne dijelove vrata i na taj način učiniti kretanje vrata puno blažim. Međutim, za pravilno podmazivanje morate nanijeti najmanje jedan ili dva sloja

Podmažite valjke

Valjci su dijelovi pričvršćeni na šarke vaših garažnih vrata. Sprej za mazivo imat će nastavak poput crijeva za podmazivanje teško dostupnih dijelova garažnih vrata. Pomoću nje možete podmazati male kuglične ležajeve koji se nalaze unutar ovih valjaka. Uz to, trebali biste izbjegavati pokušaje podmazivanja najlonskih valjaka.

Raspršite mazivo izvan opruga i ploča ležajeva

Opruge garažnih vrata nalaze se na vrhu garažnih vrata i moraju se u potpunosti podmazati. Slično tome, također morate podmazati ležajne ploče, a to su pomični kružni dijelovi s obje strane opruge. To će vam pomoći da se vrata pomaknu učinkovitije.

Međutim, možda će vam trebati gornji stubište da biste došli do tog dijela vaših garažnih vrata. Također, primijetite čine li opruge čudan zvuk kad pomaknete vrata. Ako se dogodi, provjerite koliko je oštećen i zamijenite ga ako je savijen.

Za pravilno podmazivanje garažnih vrata možete se poslužiti navedenim tehnikama. Molimo vas da ne zaboravite temeljito oprati ruke ako dođete u kontakt s proizvodom.

 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company