tracking

Kako otpustiti matice i vijke

Odvijanje matice s vijka obično uključuje upotrebu ključa. Međutim, ako se na vijku stvorila znatna količina hrđe, tada će zaglaviti na jednom mjestu i neće se pomaknuti. Zbog toga ćete se sada morati pouzdati u druge metode i naučiti kako otpustiti  matice. Evo nekoliko najlakših metoda za to pomoću potrepština koje možete dobiti u većini trgovina za kućne potrepštine.

1.    Pokušajte odvrnuti zaglavljeni vijak pomoću produženog ključa

Prije nego što pokušate ukloniti stvaranje hrđe, pokušajte odvrnuti vijak pomoću sile. Da biste to učinili, morat ćete zakvačiti kraj ključa na kraju kutije oko zaglavljenog vijka i započeti odvrtanje ključem od samog kraja šipke.

Ova se strategija također može upariti s našim posljednjim savjetom uz WD-40. Ovi sprejevi su učinkoviti ako želite otpustiti matice i olakšat će otpor vijka zbog stvaranja hrđe .

2.    Zagrijte vijak kako bi mogli otpustiti matice pomoću propanske svjetiljke

Ako primijetite da se vijak ne miče s mjesta kad ga pokušavate otpustiti pomoću produženog ključa, tada možete započeti iskušavanjem ove taktike. Samo naprijed, uključite svoju propansku baklju i zadržite njezin plamen oko 13 mm ili ½ inča od površine vijka. Možete zadržati plamen oko 15 sekundi.

Toplina vaše propanske baklje uzrokovat će širenje i popuštanje matice i vijka. Proces skupljanja i širenja vijka također će slomiti sve formacije hrđe, ali ne u potpunosti.

Uvijek koristite zaštitnu opremu ako koristite ovu metodu, nosite zaštitne rukavice i naočale.

3.    Korištenje žičane četke

Ako nemate propansku baklju, tada možete uzeti žičanu četku i početi agresivno četkati sve njezine tvorbe hrđe. Budući da je zbog formiranja hrđe teško ukloniti maticu i vijak s mjesta, struganje hrđe trebalo bi raditi teoretski.

4.    Otpustiti matice uz WD-40

Poznato je da je ovaj višenamjenski proizvod izvrsno sredstvo protiv hrđe, a također i preventivna mjera. Sve što trebate je namočiti zahrđali predmet WD-40, a zatim ga ribati žičanom četkom.

Možete testirati jedan zahrđali vijak ili maticu kako biste provjerili oštećuje li ga WD-40. Ako redovito nanosite WD-40 na ove vijke koji su skloni hrđi, nikada nećete vidjeti da se hrđa vraća. Ako se čini da normalni proizvodi WD-40 ne djeluju tako učinkovito kao što ste zamislili, tada također možete nabaviti WD-40 Specialist Penetrant. Ovaj je proizvod posebno dizajniran za prodiranje prljavštine i hrđe tako da možete lako otpustiti matice i vijke s bilo kojeg predmeta. Obavezno obrišite sav višak proizvoda i operite ruke nakon upotrebe.

 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company