tracking

Kako očistiti vrtni alat

Kako Očistiti Vrtni Alat, Vrtlarski alati zahtijevaju redovito čišćenje, po mogućnosti nakon svake uporabe. No posebno ih treba temeljito očistiti ako se zimi odlažu nakon što se ljeti uvelike koriste. Rad u vrtu obavlja se učinkovitije s čišćim alatima, a da ne spominjemo da se čistiji alati lakše koriste i duže traju. Ali koji alati zahtijevaju čišćenje? Odgovor je jednostavan. Svaki alat koji ima vijke, matice, lance i / ili noževe zahtijevat će redovito čišćenje. Oni uključuju, ali nisu ograničeni na, štitnike živice, kosilice, škare za obrezivanje, sjekire itd.

Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete koristiti za čišćenje vrtnih alata kako bi što duže bili učinkoviti. 

Pripremite oružje 

Evo alata koji su vam potrebni za čišćenje vašeg vrtlarskog alata. 

Oprema za čišćenje: Vrtno crijevo, deterdžent, stare krpe i ručnik, spužva, raspršivač 

Alat za čišćenje: Četka za ribanje, čelična vuna, žičana četka, brusni papir 

Podmazivanje: Mazivo koje štiti očišćeni alat od vlage, hrđe i korozije 

Sigurnosna oprema: Zaštita za oči, rukavice i maska za zaštitu od prašine 

 

Korak 1 –Očistite Alate 

Prvi korak čišćenja vrtnih alata je uklanjanje sve prljavštine koja se nakupila na njima. Prljavština nakupljena na vrtnom alatu može uzrokovati korov kao i brojne bolesti tla. Nečistoća također privlači vlagu i zadržava je što dovodi do brzog širenja hrđe. Ako vaš vrtni alat ima pokretne dijelove, prije čišćenja ih prvo rastavite. Pomoću žičane četke očistite prljavštinu i hrđu sa svih metalnih površina. Možete koristiti čeličnu vunu za uklanjanje tvrdokorne hrđe.  Na većim alatima, možete upotrijebiti i brusni papir srednje jačine. Obavezno temeljito osušite sve alate kako biste spriječili nakupljanje vlage. 

Korak 2 – Koristite Pribor  za Brušenje 

Drugi je korak izglađivanje drvenih ručki brusnim papirom srednje jačine. To će pomoći u uklanjanju krhotina sa stroja i uklanjanju oštećenog sloja. Brusni papir se može koristiti i za uklanjanje hrđe koja bi još mogla ostati na pukotinama i površinama. Također možete lagano polirati metal. Nakon što završite, obrišite sve ostatke brušenja metala ili drva na alatu. 

Korak 3 – Naoštrite Škare 

Nakon što završite s čišćenjem alata od hrđe i prljavštine, sljedeći korak je oštrenje. Pokušajte zadržati izvorni kut ili nagib dok oštrite. Ako u vašem vrtu imate vrtne škare, možete upotrijebiti brus kako biste dobili oštre rubove oštrica. Trljajte ukošenu stranu oštrice prema brusu i zakrivljenim pokretima trljajte oštri rub oštrice prema brusu. Prvo trebate ukloniti brus s ravnih površina, a zatim nastavite oštriti samo nakošenu stranu oštrice. 

Važno je oštriti alate na kraju svake sezone kako biste ih dugo održavali u funkciji. 

Korak 4 – Naoštrite Preostali Alat 

Nakon što ste naoštrili škare, sljedeći je korak oštrenje ostalih alata. Možete koristiti srednji ili fini brusni papir za oštrenje škara za biljke, velikih škara, motika i lopata. Nakon brusnog papira, koristite i turpiju. Obavezno uvijek držite turpiju dalje od tijela. Ne koristite ulje dok oštrite noževe, jer će nazubi biti začepljeni zbog nakupljanja ulja. 

Korak 5 – Podmažite Alat 

Ovo je jedan od najvažnijih koraka kada je riječ o čišćenju vrtnog alata i njihovoj zaštiti od vlage, hrđe i korozije. Najbolji proizvod za podmazivanje vrtnog alata je WD-40 Multi-Use-Product. Upotreba ovog maziva produžit će vijek vašeg vrtnog alata osiguravajući učinkovite performanse svaki put. Čuva vrtni alat i štiti ga od hrđe i korozije tijekom cijele godine. 

Preventivno Održavanje 

Sad kad ste završili s čišćenjem vrtnog alata i oni izgledaju jednako dobro kao novi, odvojite malo vremena svakih nekoliko mjeseci da ih zadržite u tom stanju. Evo nekoliko savjeta za preventivno održavanje koji će vam omogućiti da vaš vrtni alat radi efikasno i dugo. 

  •  Vrtnim crijevom isperite blato svaki put kad koristite vrtni alat. Vlažno tlo prilijepljeno za alate jedan je od glavnih razloga hrđe vrtnog alata. 
  •  Upotrijebite četku za čišćenje kako biste brzo očistili tvrdokorno tlo. Za uklanjanje smola i soka možete koristiti i razrjeđivač boje. 
  •  Ručnikom ili krpom obrišite alate kako biste ih osušli prije nego što ih pospremite. Također ih možete pustiti da se osuše sami, ostavljajući ih na suncu. 
  •  Ne držite alate na njihovim rubovima, umjesto toga ih objesite 
  •  Povremeno prebrišite površinu mazivima kao što je WD-40 Multi-Use-Product kako biste ih zaštitili od hrđe i korozije. 

Vrtni alat treba očistiti nakon svake upotrebe, ali ako nemate vremena za to svaki dan, pobrinite se da ga očistite barem jednom u nekoliko tjedana. To će spriječiti nakupljanje prašine i vlage na njima, što dovodi do korozije i hrđe. Život vašeg vrtnog alata produžit će se ako ga redovito čistite. Čišćenje samo po sebi nije dovoljno za dugi vijek trajanja vrtnog alata, stoga pazite da ih podmažete i da ih zaštitite od okolišnih čimbenika koji uzrokuju njihovo habanje i koroziju. Također imajte na umu da vrtni alat nakon čišćenja treba čuvati na suhom mjestu bez vlage. Uz sve ove korake, sigurni smo da će vaš vrtni alat imati dug život i da ćete ga moći koristiti godinama. I najbolji dio, rad u vrtu s čistim alatom opušta. Želim vam svima ugodan rad u vrtu. 

 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company