tracking

Kako očistiti hrđu s metala?

Očistiti hrđu s metala može biti stvarno izazovan posao, ali to ne znači da je nemoguće. Postoji nekoliko pristupa za odradu posla. Koja  metoda najbolje funkcionira u potpunosti ovisi o vrsti objekta na kojem radite.

Evo našeg jednostavnog vodiča koji objašnjava kako očistiti hrđu s metala  pomoću različitih strategija.

1.    Ribanje hrđe

Ako je vaš zahrđali predmet prevelik ili se ne može prskati sredstvima protiv hrđe, onda bismo preporučili najjednostavniji trik u knjizi – ribanje. Morat ćete se dočepati neke čelične vune, žičanih četkica ili malo brusnog papirića kako biste očistili hrđu s predviđenog predmeta.

Jednostavno ostrugate i izribajte različita zahvaćena područja dok ne vidite hrđu kako se ljušti i konačno nestaje. Ova strategija, međutim, najbolje funkcionira s formacijama hrđe koje nisu previše duboko u predmetu koji čistite.

2.    Utopiti i otopiti hrđu u octu

Ako radite sa zahrđalim predmetima, uronite ih u potpunosti u zdjelu ili čašu punu bijelog octa. Nakon što utopite predmet, moći ćete vidjeti kako tekućina otapa hrđu ili je barem dovoljno olabavila kako biste je mogli obrisati.

Ako vidite dodatni sloj hrđe koji je ostao na tim predmetima, sve što trebate učiniti je isprati predmet hladnom vodom i zatim ponoviti proces. Ako, međutim, vidite da bijeli ocat ne čini mnogo više za te predmete, a nije ni žičana četka, onda vam je potrebno nešto mnogo jače. Pravo je vrijeme da posegnete za kupovnim proizvodima s kojima možeet očistit hrđu s metala.

3.    Kako očistiti hrđu s metala uz WD-40

Ovaj višenamjenski proizvod je poznat kao veliki kontra agent protiv hrđe i kao preventivna mjera. Sve što trebate učiniti je namočiti zahrđali predmet s WD-40, a zatim ga izribati pomoću žičane četke.

Možete testirati mala područja zahrđalog predmeta kako biste provjerili oštećuje li ga WD-40. Ako WD-40 redovito nanosite na površine koje su sklone hrđi, nikada nećete vidjeti povratak hrđe. Ako  standardni WD-40 proizvodi ne rade tako učinkovito kao što ste zamislili , onda možete nabaviti i WD-40 Specialist Penetrant. Ovaj proizvod je posebno dizajniran za prodiranje u prljavštinu i hrđu tako da se  može lako ukloniti s bilo koje površine. Svakako temeljito operite ruke ako dođu u kontakt s proizvodom.

Nema šanse da ćete i nakon ove tri metode vidjeti hrđu na površini. Nekad crvenkasto-smeđi metalni predmet sada će izgledati  jednako dobro kao i novi. A ukoliko imate problema sa otpuštanjem zahrđalih vijaka, savjete potražite u našem blogu “Zahrđali vijak – kako ga otpustiti bez problema“.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company