tracking

Kako čišćenje lanca bicikla u 15 minuta

Najprljaviji dio bicikla je pogonski lanac. Problem s lancem je što ga za razliku od ostalih dijelova, jednostavno pranje neće zaštititi od trošenja i habanja. Što duže čekate na čišćenje lanca bicikla, brže će se njegove performanse i dugovječnost pogoršati.

Prljav lanac bicikla čini sljedeće:

  • Otežava mijenjanje brzina
  • Pridodaje istrošenosti sklopovima zupčanika i mehanizmu za promjenu brzina smanjuje fleksibilnost
  • Proširuje karike lanca

Kada bicikl prođe prljavom stazom, njegova učinkovitost se gubi zbog abrazivnog trenja. To uzrokuje gubitak snage oko 3W do 5W. Ovo smanjenje od 2% za vozača može dovesti do naprezanja lanca jer osobi postaje teško voziti bicikl.

Blatni lanac može taj gubitak prenijeti na 12 W, gdje pedala postaje kruta i vozač mora uložiti dodatnu snagu. Kako se trenje u lancu povećava, tako se povećava i zglob..

Danas čišćenje lanca nije tako jednostavno. Kako se dodaje više zupčanika u bicikl, više ne možete jednostavno izvaditi lanac i umočiti ga u odmašćivač. Ako uklonite lanac bicikala, budite spremni na remont bicikla.

Ako planirate kupiti lubrikant za čišćenje bicikla, u njemu biste trebali potražiti dva svojstva:

  1. Smanjenje nakupljanja nečistoće
  2. Gust i dugotrajan sloj maziva

Tri Prednosti Koje Nudi WD-40 Bike

Tri prednosti koje WD-40 Bike nudi su “Čisti, Podmaži i Zaštiti”.

WD-40 Bike je mazivo posebno izrađeno za bicikle. U početku je biciklistička linija proizvoda imala samo odmašćivač. Kako bi vozačima pružili širi spektar mogućnosti čišćenja bicikala, tvrtka sada nudi čistač i maziva za održavanje lanca bicikala.

Slijedite ove korake za čišćenje lanca bicikla:

Odstranite Nakupine Blata

Jedna od najvećih grešaka koju radi većina vozača je ispiranje bicikla vodom pod visokim tlakom. Iako će ovo ukloniti prljavštinu, uklonit će i svako mazivo i korisnu mast s lanca, mjenjača i lančanika.

Za ovaj korak trebat će vam četka, krpa i voda. Umjesto da zalijevate bicikl vodom, koristite blagu postavku prskanja. Nakon što se talog namoči, izribajte ga četkom. Obrišite prljavštinu krpom i još jednom poškropite vodom da uklonite ostatke. Sada nanesite WD-40 Bike odmašćivač na lanac, setove lanca, mjenjač i setove zupčanika. Odmašćivač djeluje brzo i prodire duboko. Uklonit će preostalu prljavštinu i masnoću i neće ostaviti nikakav trag.

Očistite Bicikl

Nakon što je lanac očišćen i odmašćen, vrijeme je za čišćenje bicikla. Ovaj korak treba izvesti rano jer vam štedi vrijeme na ostalim dijelovima. Ovdje se može koristiti WD-40 Bike Cleaner za čišćenje okvira, upravljača, pedala, kotača, sjedala i žbica. Koristite aplikator za pjenu i jednostavno utrljajte mazivo po svim dijelovima.

Podmažite Lanac

Prije podmazivanja lanca, kao mjeru opreza izmjerite karike lanca. Rastegnite lanac i izmjerite razmak između karika. Jednu stranu kuke stavite u razmak između valjaka. Ako druga strana padne unutar lančanih karika, tada je vaš lanac napukao.

WD-40 Bike ima dvije vrste maziva- suho i mokro. Suha maziva mogu se koristiti na lancima bicikala, na kojima vozač preferira suhe terene, a mokra se koriste za vlažnije terene. Podmažite svaku bočnu pločicu i kariku lanca. Sada ga okrenite unazad uz pomoć ručica, tako da mazivo potpuno prodre u lanac. Mazivo se također mora nanijeti na zupčanike i mjenjač.

Obrišite Višak Maziva

Kada čistite lanac bicikala, jedno pravilo kojeg se treba pridržavati prilikom nanošenja maziva jest preciznost. Povucite bicikl natrag i obrišite višak maziva s kazete i lanca.

Uklonite Stražnji Mjenjač

Pomaknite bicikl na zadnji zupčanik straga i prebacite ga u visoku brzinu. Kada osjetite da je kabel labav, uklonite dio koji ide uz mjenjač. Ovaj korak zahtijeva podjele kabela ili ih nećete moći ukloniti.

Podmažite Kabel

Odmastite kabel i nanesite novi premaz za podmazivanje na kabel. Temeljno ga trljajte dok na njemu ne vidite lagani sloj premaza.

Ponovite Radnju

Ponovite posljednji korak s prednjim mjenjačem. Od velikog do malog, dobro podmažite svaki zupčanik. Mazivo WD-40 Bike dugo će ostati na svim dijelovima.

Za čišćenje lanca bicikala, možete koristiti i WD-40 Lubrikant Za sve Uvjete. Kompatibilan je sa svim vremenskim uvjetima. Pomaže pri glatkim prijelazima zupčanika, poboljšava učinkovitost lanca i sprječava habanje i hrđanje. Preporučuje se za mjenjače, kablove, lance, točke okreta i mehanizam mjenjača.

WD-40 Maziva za bicikle štite bicikl od prljavštine dosta dugo. Međutim, važno je da mazivo nanosite svaki put nakon vožnje. Jednostavno upotrijebite vlažnu podlogu i obrišite bicikl krpom koja ne ostavlja dlake.

Na stotine je maziva koje možete koristiti za čišćenje bicikla. Međutim, nijedan od njih ne obećava dugovječnost kao WD-40. Svako mazivo je stvoreno posebno za različite dijelove i pomaže vam da očistite svoj bicikl u kratkom vremenu. Dakle, sljedeći put kada se vratite s prljave vožnje, isprobajte ove savjete za čišćenje lanca bicikla.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company