tracking

Jednostavni savjeti za održavanje lanca bicikla

Ako volite vožnju biciklom i želite najbolje iskustvo u vožnji svjesni ste od kakve je važnosti dobro stanje bicikla. Da biste uživali u glatkoj vožnji redovito čišćenje i održavanje lanca bicikla je primarni zadatak.

Od redovitog pranja do provjeravanja ispravnog tlaka u gumama, održavanje bicikla nije težak zadatak. No, ako se pitate što je najvažnije kada je u pitanju održavanje bicikla? To je upravo lanac vašeg bicikla.

Lanac bicikla možda je najvažniji dio vašeg bicikla. U lancu se nalaze pokretni dijelovi koji vaš bicikl pokreću s lakoćom ako su dobro održavani. Stoga je važno redovito održavati lanac za pouzdano i glatko kretanje. Rješenje je čišćenje i podmazivanje lanca bicikla. Evo nekoliko jednostavnih koraka za održavanje bicikla.

1.    Brzo i jednostavno čišćenje

Najviše masnoće, nečistoće i taloga pojavit će se upravo na lancu vašeg bicikla. Evo jednostavnog načina za održavanje lanca bicikla:

Stavite svoj bicikl u radni položaj i naslonite ga na policu ili zid. To će vam omogućiti lakše rotiranje pedala. Uzmite krpu i i malo ga prebrišite. Raspršite odmašćivač u potrebnim količinama. Zamotajte krpu oko donjeg dijela lanca bicikla i držite ga na mjestu koristeći lijevu ruku. Istodobno upotrijebite desnu ruku kako biste potjerali lanac unatrag. Čvrsto držanje krpe uklonit će masnoće i prljavštinu. Međutim, ne držite prečvrsto da onemogućite pokretanje lanca.

Važno je primjenjivati ​​pritisak naizmjenično na vrh, dno i na strane. Skinite krpu i premjestite je tako da je čisti dio krpe okrenut prema lancu. Ponovite postupak nekoliko puta dok ne budete zadovoljni čišćenjem lanca. Nečistoća i prašina može ostati u malim rupama na unutarnjoj strani lanca.

Ako želite temeljito čišćenje, najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje lanaca s tekućim odmašćivačem. Lanac se postavi u alat dok se pedale okreću. Postoji nekoliko setova četki koje rade zajedno kako bi očistili sve dijelove lanca i uklonili sve masti i talog. Nakon što se lanac očisti, obrišite ga i pustite da se osuši prije vožnje biciklom.

2.    Dobro podmažite lanac

Dobro podmazan lanac je ključ njegovog dugog životnog vijeka i slobodnog kretanja. Ako redovito ne podmazujete lanac bicikla, nećete moći uživati u ugodnoj vožnji. Za podmazivanje lanca, prebacite brzinu bicikla na srednji zupčanik i nasprejajte dovoljno maziva na lanac. Najbolje mazivo u tu svrhu je mazivo za lanac na bazi vode, jer ne samo da omogućuje podmazivanje lanca, nego i omogućuje dugotrajnu zaštitu od hrđe. Hrđa i korozija smanjuju životni vijek vašeg bicikla, stoga je važno uložiti u mazivo koje omogućuje zaštitu vašeg lanca od hrđe.

Postoji mnogo opcija kada se radi o mazivima za bicikle. Možete koristiti WD-40 Višenamjenski proizvod. To je sredstvo na bazi vode koje podmazuje lanac na djelotvoran način. Već dugi niz godina bio je vrhunski izbor biciklista. WD-40 je izvrsno mazivo za lanac na bazi vode koje osim što podmazuje, također i štiti od hrđe i korozije. Smanjuje nakupljanje prljavštine koja utječe na životni vijek lanca. WD-40 je dugotrajno sredstvo koje dugo ostaje na lancu što vam omogućuje dugotrajnu vožnju.

3.    Bolje išta nego ništa

Mnogi provedu godine bez čišćenja i podmazivanja njihovih biciklističkih lanaca, bilo zbog toga što nemaju znanja ili vremena za to. Možda misle da to neće dobro obaviti pa stoga niti ne pokušavaju.

Uvijek je bolje očistiti lanac prije nego što ga podmazujete, ali ako vaši prijatelji čekaju na vas i kasnite na vožnju, a lanac je čudan i prljav, bolje ga je na brzinu nasprejati WD-40 nego ga ostaviti suhim. Iako je najbolje obaviti temeljito čišćenje, jednostavno i brzo čišćenje i podmazivanje je bolje nego ne čistiti i podmazivati uopće.

4.    Povremeno provjeravajte lanac radi hrđe i tragova istrošenosti

Valjci i ostali dijelovi vašeg lanca bicikla stalno su u pokretu i zbog toga se podvrgavaju trošenju i riziku od hrđe i korozije. Važno je provjeriti lanac bicikla na znakove istrošenosti, kao i provjeriti da se lanac previše ne zateže. Previše istezanja lanca može dovesti do oštećenja zupčanika. Uvijek je bolje zamijeniti lanac ako se ne može popraviti nego zamijeniti zupčanike jer su zupčanici puno skuplji od lanca. Provjera lanca radi istrošenosti i rastezanja omogućit će vam da na vrijeme poduzmete odgovarajuće mjere za vaš bicikl.

Važno je imati dobro održavan bicikl ako ga želite dugo koristiti. Najvažniji dio bicikla kojeg trebate redovito održavati je lanac. S gore navedenim koracima možete dobro održavati lanac bicikla čineći ga pouzdanim i ispravnim.

Pogledajte ovaj video:

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company