tracking

Jednostavni savjeti i trikovi za održavanje metalnih vrtnih vrata

Odlike metalnih vrtnih vrata su postojanost, kvaliteta, stil i otpornost za vašu kuću, a metalna vrtna vrata su jedan od najboljih izbora koje možete odabrati za vaš vrt i dom. Dok takva vrata mogu koštati malo više od drvenih, imaju duži vijek trajanja, ako se o njima vodi briga i dobro se održavaju. Budući da ste uložili priličnu količinu novca na metalna vrtna vrata za vaš dom, važno je da ih dobro održavate i čistite ih barem jednom mjesečno.

Ako kod kuće imate metalna vrtna vrata i ne znate kako ih čistiti i održavati, ovdje  su jednostavne upute koje će vam pomoći. Metalna vrata nije teško očistiti, ali će to zahtijevati  puno više vremena nego kod ostalih vrsta vrata. Pogledajmo proceduru čišćenja metalnih vrtnih vrata ispod.

Korak 1 – Operite vrata sapunicom

Uzmite kantu i nalijte u nju malo blagog deterdženta te dodajte malo tople vode. Promiješajte rukama sve dok ne vidite da se stvara pjena. Sada uzmite spužvu i umočite u kantu. Spužvom nanosite sapunicu na vrata. S četkom za pranje, dobro izribajte vaša vrata. Tako ćete lakše ukloniti  ptičji izmet, talog i prljavštine na vratima. Najbolje je da najprije počnete s jednim vratima, operite obje strane, a zatim idite na sljedeća vrata slijedeći isti postupak.

Korak 2 – Isperite

Kada završite s pranjem vaših vrata sapunicom, uzmite vrtno crijevo i temeljito ih isperite. Provjerite da na vratima nema tragova sapuna. Ostaci sapunice mogu oštetiti boju s vrata i sigurno ne želite da se to dogodi. Nakon što se cijela sapunica ispere i vrata su čista, uzmite ručnik i osušite vaša metalna vrtna vrata. Pustite da se suše na zraku koliko god je potrebno.

Korak 3 – Provjerite ima li hrđe

Jedan od najvećih problema kada se radi o metalnim vrtnim vratima je hrđa. Ako se takva vrata ne održavaju ispravno, uhvatit će se hrđa koja će ih učiniti beskorisnima. Morate biti svjesni svih tragova hrđe na vratima. Lakše je ukloniti hrđu kada je u početnim fazama stvaranja. Kada se izmakne kontroli, riskirate potpuno izgubiti vrata i ako ne djelujete brzo, hrđa će sve više napredovati.

Korak 4 – Uklonite hrđu

Ako pronađete tragove hrđe na metalnim vrtnim vratima, uzmite komadić brusnog papira i dobro ih izribajte.  Izribajte sve dijelove vrata zahvaćene hrđom, no ne prečvrsto kako ne biste oštetili boju. Provjerite obje strane vrata i uklonite hrđu.

Korak 5 – Operite i isperite

Nakon što ste gotovi s uklanjanjem hrđe s vrata, operite vrata ponovno, kao što je spomenuto u prvom koraku. Slijedite postupak pranja sapunicom i ispiranjem te ponovno osušite vrata pomoću ručnika. Također, ostavite da se vrata suše na svježem zraku najmanje 30 minuta.

Korak 6 – Nanesite temeljni premaz

Izaberite temeljni premaz koji odgovara vašim metalnim vrtnim vratima. Također pazite da premaz koji koristite ima inhibitore hrđe kako bi vrata bila slobodna od hrđe. Izaberite premaz koji dolazi u spreju kako bi vam olakšao primjenu. Širom otvorite vrata i započnite prskanje na vhovima vrata. Nastavite prskanje sve dok ne dođete do dna vrata. Za bolju zaštitu, nanesite dva sloja temeljnog premaza. Provjerite je li prvi nanos suh prije nego počnete primjenjivati ​​drugi.

Korak 7 – Podmažite brave i zasune vrata

Ovo je jedan od najvažnijih koraka i važno je odabrati pravo mazivo. WD-40 radi čuda kad je riječ o podmazivanju zasuna i brava na vratima. Ne samo da podmazuje brave i zasune metalnih vrtnih vrata nego i pomaže u zaštiti od hrđe. Ako su brave za zaključavanje i zasuni podmazani s WD-40, možete biti sigurni da će nastaviti raditi besprijekorno. Hrđa je jedan od glavnih razloga zbog kojeg brave metalnih vrata i zasuna izgube učinkovitost i teško se otvaraju i zatvaraju. Podmazivanje brava i zasuna s WD-40 otjerat će hrđu i očuvati funkcionalnost vaših vrata.

Korak 8 – Boja

Posljednji korak procesa čišćenja je bojanje vaših metalnih vrtnih vrata. Bojanje vrata bi se trebalo obaviti jednom godišnje. Odaberite boju koja je prikladna za vrstu metalnih vrtnih vrata koja imate i metal koji se koristio za izradu. Bojanje vrata će ih zaštiti od hrđe. Možete primijeniti dva sloja boje ako smatrate da je potrebno. Samo pazite da se prvi sloj dobro osuši prije nego počnete nanositi drugi sloj.

Metalna vrtna vrata uz lijep izgled također nude i maksimalnu zaštitu, trajnost i eleganciju vašem domu. S gore spomenutim koracima, možete držati vaša metalna vrtna vrata u perfektnom stanju baš poput novih.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2020 WD-40 Company