tracking

Jednostavni savjeti i trikovi za čišćenje i poliranje mesinga

Zašto čišćenje i poliranje mesinga?

Mesing i zlato donose blistavost i topli sjaj vašim kućanskim predmetima. Od zvekira za vrata , prekidača, kupaonskih predmeta, namještaja i raznih potrepština do svjetiljki, zlato i mesing u širokoj su uporabi.  Zlato i mesing su čvrste legure, otporne na koroziju, a zbog njihovih sjajnih i zlatnih boja, jedni su od najpopularnijih dekorativnih i kućanskih materijala na svijetu.

Baš kao i ostali metali i mesing i zlato također imaju tendenciju da s vremenom izgube sjaj i potamne. Međutim, korištenjem odgovarajućih sredstava za čišćenje i poliranje, možete ih jednostavno očistiti i ulaštiti kako biste ih opet učinili sjajnima i blistavima poput novih. Čišćenje i poliranje zlatnih svjetiljki i onih od mesinga ili drugih predmeta nije teško i  za to možete koristiti sredstva koja se obično nalaze u vašem kućanstvu.

Prije nego što počnete s čišćenjem predmeta od mesinga, trebali biste provjeriti jesu li predmeti od čistog zlata ili mesinga ili u njima postoji mješavina drugih metala. Jednostavan način za otkrivanje je pomoću magneta. Ako magnet prianja na površinu, to znači da postoje i drugi metali u njima, budući da magneti ne privlače čvrsti mesing i zlato. Ako su predmeti pozlaćeni, možete ih očistiti toplom sapunicom. Međutim, presnažnim laštenjem ili trljanjem pomoću sredstva za čišćenje mesinga možete skinuti pozlatu, zato budite oprezni.

Čišćenje svjetiljki od čistog zlata i mesinga

Postoji mnogo načina na koje možete čistiti svjetiljke od čistog zlata i mesinga. Način koji ćete odabrati ovisi  o razini prljavštine ili prašine na površinama. Evo nekoliko jednostavnih tehnika i savjeta:

  1. Uzmite posudu i ulijte malo tople vode unutra. Zatim u vodu dodajte tekućeg sapuna i dobro promiješajte otopinu. Zatim krpom za čišćenje dobro protrljajte sve površine. Također možete koristiti staru četkicu za zube kako biste dosegnuli u udubine svjetiljke. Kada ste zadovoljni čišćenjem, isperite svjetiljku toplom vodom i temeljito je osušite.
  2. Za tvrdokorne mrlje, prljavštinu ili naslage na zlatnim i mesing svjetiljkama, možete koristiti kečap , tijesto ili umak, što je odlično za čišćenje i poliranje mesinga. Nanesite tanki sloj jednog od ovih sastojaka na površinu svjetiljke i ostavite da stoji bar sat vremena. Nakon toga, temeljito očistite toplom vodom i sapunom.
  3. Koristite jednostavne kuhinjske sastojke kako biste očistili svjetiljke od mesinga ili zlata. Napravite smjesu od jednakih količina octa, brašna i soli. Dobro promiješajte i nanesite na površinu svjetiljke. Ostavite da odstoji sat vremena.  Zatim isperite toplom vodom i pustite da se posuši. Sve mrlje će nestati i svjetiljke će izgledati kao nove.
  4. Još jedna odlična metoda za čišćenje svjetiljki od mesinga i zlata je ispiranje kombinacijom soli i limuna. Uzmite limun, prerežite ga na pola i izvadite sjemenke. Na polovicu limuna nanesite sol i trljajte površine svjetiljke. Možete dodavati još limuna ili soli po potrebi. Prekrijte tako cijelu površinu svjetiljke, zatim uzmite čistu i suhu krpu i prebrišite svjetiljku. Isto tako, možete napraviti smjesu  od limuna i tartar umaka.  Smjesu nanesite na svjetiljku  i ostavite da odstoji pola sata. Isperite  toplom vodom i posušite dok ne dobije sjaj.
  5. Komercijalna sredstva za čišćenje su također vrlo učinkovita kod čišćenja i poliranja svjetiljki od zlata i mesinga. Mi volimo upotrebljavati WD-40. Ne samo da je jednostavan za korištenje nego i djeluje brzo i veoma učinkovito u čišćenju mesinga. Trebate samo nanijeti malo WD- 40 na svjetiljku i ostaviti da se suši oko 15-30 minuta. Nakon toga, čistom krpom  prebrišite svjetiljku kružnim pokretima. Očistit će i ulaštiti vašu svjetiljku od mesinga ili zlata i učiniti da se sjaji poput nove.

Mjere opreza

Evo nekoliko mjera opreza koje biste trebali uzeti u obzir pri čišćenju i poliranju zlatnih i mesing svjetiljki pomoću sredstava za čišćenje i poliranje mesinga.

  • Nemojte koristiti krpe za pranje koje su jako abrazivne. Isto tako, izbjegavajte upotrebu čelične vune ili metalnih četkica jer mogu ostaviti ogrebotine na površini svjetiljke.
  • Tanki premaz mineralnog ili lanenog ulja može biti učinkovit u sprječavanju tamnjenja. Nakon čišćenja svjetiljke, nanesite ulje krpicom od frotira.
  • Većina svjetiljki od zlata i mesinga dolaze s lakiranom završnom obradom. Stoga se ne preporučuje čišćenje vrućom vodom ili sapunicom. Ako su zlatne i mesing svjetiljke jako potamnile, potrebno je koristiti lak ili sredstvo za uklanjanje boje, a zatim upotrijebiti gore spomenute tehnike za čišćenje i poliranje svjetiljki. Nakon toga, prelakirajte svjetiljku kako bi ostala sjajna i zaštićena
  • Izbjegavajte dodirivanje zlatnih i predmeta od mesinga. Ulje na vašim rukama može ubrzati proces zatamnjenja i smanjiti životni vijek vaših predmeta.

Vaše zlatne i mesing svjetiljke će dugo zadržati sjaj ako ih redovito čistite i laštite. Na predmetima od zlata i mesinga, važno je izbjegavati nakupljanje prašine, prljavštine i mrlja kako bi zadržali njihovu blistavost , svjetlinu i sjaj. S gore navedenim savjetima i trikovima možete očistiti i ulaštiti ne samo svjetiljke nego i sve ostale zlatne i mesing predmete kako bi izgledali i sjajili poput novih.

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company