tracking

Savjeti za održavanje bicikla

Potrošili ste znatnu svotu novca kupujući bicikl i želite što više uživati u vožnji. Uz redovno održavanje, bicikl ćete moći održati u vrhunskom stanju kako biste mu omogućili nesmetanu vožnju. Možete puno uštedeti ako uslugu učinite sami. Evo nekoliko savjeti za održavanje bicikla koji će vam pomoći. Nije teško održavati bicikl. Sve što trebate su neke tehnike i znanje o koracima koje trebate poduzeti i imat ćete dobro održavan bicikl ni u kojem trenutku.

Bez daljnjeg odugovlačenja, prijeđimo na savjete, tehnike i korake potrebne za održavanje vašeg bicikla u vrhunskom stanju.

Korak # 1 – Očistite Bicikl

Prvi korak u procesu održavanja bicikla njegovo je temeljito čišćenje. Redovito čišćenje bicikla produžit će mu životni vijek kako bi i dalje funkcionirao bez ikakvih problema. Za čišćenje bicikla potrebno vam je biorazgradivo sredstvo za čišćenje, spužva, stara četkica za zube i ručnik. Njima ćete očistiti sjedala, kočnice, pedale, lančani mjenjač, kasete, lančane prstenove, lanac i okvir. Nema potrebe da koristite previše vode, jer će jednostavna maglica ili blago prskanje spreja obaviti posao. Sve što nakon toga trebate učiniti jest isprati ostatke sapuna koji su ostali prilikom čišćenja. Također biste trebali ukloniti sjedalo kako biste ga temeljito očistili i prije ponovne montaže dodajte malo masti za bicikl.

Korak # 2 –Provjerite Kočnice

Jedan od najvažnijih dijelova vašeg bicikla su kočnice. Bitno je da su kočnice u dobrom stanju i da su pravilno podešene. Podešavanje kočnica čini razliku između dobrog upravljanja biciklom i gubitka kontrole nad istim, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda. Važno je često provjeravati kočnice i održavati ih kako bi vaš bicikl i dalje nesmetano funkcionirao.

Započnite s provjerom kočionih obloga, male gumene pravokutne metalne površine koja se trlja o obruč kotača ili disk. Kočione obloge se s vremenom istroše zbog prekomjerne upotrebe i treba ih zamijeniti. Možete upotrijebiti svjetiljku za provjeru stanja kočionih pločica i ako pokazuju znakove pretjeranog istrošenja, najbolje ih je zamijeniti. Kočione obloge se mogu podesiti zatezanjem vijaka za podešavanje. Ako želite kočione obloge pomaknuti blizu diska, pritegnite vijke ili ih otpustite u suprotnom.

Važno je da kočiona površina i kočione obloge budu čiste od ulja i prljavštine. Prljave kočione obloge brže će se istrošiti, kao i kočiona površina.

Korak # 3 – Provjerite Kotače

s Kotači i naplatci osiguravaju glatkoću i stabilnost bicikla te drže gume na mjestu prilikom vožnje. Pravilno podešeni i ispravni kotači omogućuju stalni kontakt između prljavštine i guma.

Da biste provjerili kotače, okrećite kotače nakon što podignete vaš bicikl. Oba bi se kotača trebala okretati bez klimanja. Ako se kotač klima, možete ga prilagoditi ključem. Ako su kotači previše oštećeni, možete razmotriti i zamjenu novih.

Korak # 4 – Zategnite Matice i Vijke

Prilikom održavanja bicikla provjerite sve matice i vijke kako biste se osigurali da nisu labavi. No, pripazite da ne pretjerate kod zatezanja vijaka jer to može dovesti do oštećenja bicikla i utjecati na vaše iskustvo vožnje.

Korak # 5 – Provjerite Pogonski Sklop

Pogonski sklop bicikla uključuje lanac, pedale, mjenjač i kazetu stražnjeg kotača. Pogonski sklop prenosi silu koja se stvara vašim nogama na stražnji kotač bicikla. To je ono što pokreće bicikl. Potrebno je dobro održavati pogon kako bi imali besprijekoran doživljaj vožnje.

Kod ovog koraka podešavanja pogonskog sklopa, trebat će vam pomoć. Podignite stražnji kotač i zavrtite ga kao što ste učinili u koraku 3 s provjerom kotača. Ovaj put prebacujte redom na sve stupnjeve prijenosa i provjerite radi li sve kako treba. Sada pregledajte lančane prstene, lanac, kazetu i mjenjač kako biste provjerili imali li znakova istrošenosti, udubljenja, nedostajućih zubaca, ogrebotina itd. Ako se lanac čini previše istrošen, bolje je zamijeniti ga, jer može oštetiti ostale dijelove pogonskog sklopa.

Korak # 6 –Dobro Podmažite Bicikl Inhibitorom Korozije u Spreju

Ovo je posljednji i najvažniji korak održavanja bicikla. Podmazivanje je ključ za glatku i besprijekornu vožnju, ali je također važno koristiti mazivo koje ne samo da podmazuje dijelove bicikla, već pruža i otpornost na koroziju.. Podmazivanje bicikla, posebno pogonski sklop, neophodno je za nesmetan rad bez ikakvih problema. Također pomaže u sprječavanju nakupljanja prljavštine i blata na biciklu koji će utjecati na njegovo kretanje. Odličan inhibitor korozije u spreju/mazivo je WD-40.

Nanesite WD-40 mazivo na lanac dok okrećete pedale u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, WD-40 će djelovati kao inhibitor korozije. Također podmažite mjenjač, žicu kabela i ručice kočnice. Ne zadržavajte višak maziva, obrišite ga. Prije nego što poprskate bicikl WD-40 inhibitorom korozije, obavezno se riješite već prisutne hrđe. Možete je istrljati pomoću čelične vune. Ako su neki dijelovi previše korodirali da biste ih mogli očistili, možete razmotriti njihovu zamjenu.

Vaš je bicikl sada spreman za izlazak, a gornji savjeti će vam osigurati besprijekorno iskustvo vožnje.

 

Pogledajte ovaj video: https://www.youtube.com/watch?v=xEPZdz_ts8o 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company