tracking

Pet savjeta za održavanje garažnih vrata kako bi učinkovito djelovala

Garažna vrata najveći su pokretni dio vaše kuće i miču se gore-dolje tisuću puta svake godine. Stoga ih je važno  dobro održavati kako bi se omogućilo njihovo pravilno, učinkovito i glatko djelovanje. Kada je u pitanju održavanje garažnih vrata, postoji niz savjeta koje vlasnici kuća mogu slijediti kako bi osigurali njihov  pravilan rad. Dakle, nema potrebe zamijeniti ih novima ili trošiti novac na nepotrebne popravke.  Trebali biste vršiti temeljita održavanja garažnih vrata barem svaka tri mjeseca ili po potrebi. 

Održavanje garažnih vrata nije raketna znanost. Sve što trebate je znati nekoliko savjeta i trikova i imat ćete garažna vrata koja se kreću i rade baš kao nova. Kako bismo pomogli svim vlasnicima kuća koji nisu sigurni što treba učiniti prilikom održavanja njihovih garažnih vrata, evo nekoliko važnih savjeta za početak. 

1. Pravilno Čišćenje Staza Garažnih Vrata 

Ako vaša garažna vrata proizvode zvukove škripanja ili su ljepljiva, nije dobro odmah nasprejati stazu garažnih vrata mazivom. To neće pomoći ispravnom radu garažnih vrata i utjecat će na funkciju staze. Raspršivanjem odgovarajućeg maziva za garažna vrata preko staze garažnih vrata, a da ih prethodno pravilno ne očistite može dovesti do nakupljanja čestica koje će se vremenom stvrdnuti i utjecati na besprijekorno funkcioniranje vaših  vrata. 

Umjesto da požurite sa podmazivanjem garažnih vrata kad postanu ljepljiva ili škripaju, prvo biste trebali temeljito očistiti stazu garažnih vrata. Potrebno je samo jednostavno brisanje unutrašnjosti staze garažnih vrata čistom vlažnom krpom. Nakon što se unutrašnjost staze očisti, obrišite je suhom krpom i nanesite mazivo. Ako vam je potrebno rješenje da biste se riješili ljepljivih ostataka preostalih na stazi garažnih vrata, možete koristiti WD-40. WD-40  je idealno mazivo za podmazivanje garažnih vrata. 

2. Instalacija Vremenskih Brtvi 

Ako želite uštedjeti energiju, ugradnja vremenskih brtvi na garažna vrata je odlična opcija. Ovo će također spriječiti da vlaga ulazi u garažu. Tako će čuvati unutrašnjost garaže sigurnom i zdravom. Vremenske brtve treba postaviti na donju stranu garažnih vrata, na okvir vrata i između panela vaših garažnih vrata radi njihovog učinkovitog funkcioniranja. 

3. Preusmjeravanje Senzora Garažnih Vrata 

Senzori garažnih vrata važna su komponenta potrebna za pravilan rad garažnih vrata. Jedan od razloga što možda ne rade ispravno je taj što se mogu izbaciti iz mjesta i potrebno im je podešavanje. Sve što trebate učiniti kako biste postavili senzore garažnih vrata je da ih lagano gurnete u pravom smjeru i položaju. Moraju biti okrenuti jedan prema drugom kako bi bili u pravom položaju. Ako nisu pravilno postavljeni, vidjet ćete treptanje svjetala što je znak da im je potrebno poravnavanje. Nakon što se ponovo pravilno postave, vidjet ćete da svjetla prestaju treperiti. 

4. Ponovno Postavljanje Otvarača Garažnih Vrata 

Ako se garažna vrata nakratko zatvore prije automatskog otvaranja ili ako prestanu raditi prije nego što dosegnu dno, treba resetirati otvarač garažnih vrata. Postoje posebna uputstva resetiranja za sva garažna vrata, no osnovni koraci koje treba slijediti su: 

  • Isključite napajanja garažnih vrata 
  • Pričekajte 10 sekundi 
  • Uključite napajanje 

Kada se vrata ponovo uključe, pritisnite tipku sa strelicom prema dolje dok garažna vrata ne dođu do dna i potpuno se ne zatvore. 

5. Pravilno Podmazivanje Bučnih Garažnih Vrata 

Jedna stvar koja je možda najvažnija kada je u pitanju učinkovito funkcioniranje vaših garažnih vrata je pravilno podmazivanje. Pomaže u uklanjanju škripanja prilikom otvaranja i zatvaranja. Ujedno osigurava glatko i nesmetano funkcioniranje. Kod podmazivanja garažnih vrata najbolja opcija je upotreba maziva za garažna vrata.  Posebno dobro djeluje na dijelovima garažnih vrata kao što su lančana šina, metalni valjci, kuglični ležajevi, šarke, stalci, klipovi, brava i ručka. WD-40 Multi-Use-Product možete koristiti kao mazivo za garažna vrata. Ne samo da podmazuje garažna vrata u odgovarajućim količinama, također pruža i zaštitu protiv vlage koja dovodi do hrđe i korozije. 

WD-40 je vrhunski izbor za podmazivanje garažnih vrata i održava ih u vrhunskom stanju na više od 60 godina. Naširoko se koristi jer ne samo da podmazuje garažna vrata nego pomaže i u sprječavanju hrđe i korozije. Također može izdržati vrućinu i hladnoću, što ga čini idealnim za podmazivanje garažnih vrata. Nije ljepljiv i ne privlači prašinu kao motorno ulje ili masti. 

Evo dijelova koje biste trebali poprskati WD-40 proizvodom za višestruku upotrebu: 

  • Opruge: veću količinu poprskajte s WD-40 na sve opruge. Samo pazite da budu prekrivene mazivom i da nisu natopljene. 
  • Šarke: podmažite točke na kojima se šarke okreću. No pazite da ne nanesete mazivo na plastične šarke jer se one mogu oštetiti 
  • Valjke: temeljito nanesite WD-40 kao mazivo garažnih vrata na valjke vaših garažnih vrata. 
  • Brave:  Brave u potpunosti prekrijte mazivom ako imate problema s njihovim otvaranjem i zatvaranjem 

 

 

 

 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company