tracking

Četiri uobičajena problema s vodovodom i kako ih riješiti

Većinu svog života koristimo osnovna sredstva u našim kućanstvima koje uzimamo zdravo za gotovo. Ogromna mreža međusobno povezanih cijevi  i priključaka koje prolaze ispod slavina ili iza radijatora odgovorne su za zagrijavanje i opskrbu čistom vodom. 

Odnosno, sve do dana kad se ne suočite s problemom cijevi koja propušta vodu, zapečenu spojnicu ili odvodom koji se nikako ne želi odčepiti. Često ove frustracije vode do mnogo potrošenog vremena i novca koji se troši na vodoinstalatere ili skupe popravke. Kako bismo vam olakšali, sastavili smo popis osnovnih vodovodnih problema s kojima biste se mogli suočiti i kako ih riješiti pomoću nekoliko alata i silikonskog spreja. 

Popravak Slavine 

Stalno kapanje klimave slavine može vam ići na živce. Ali na sreću to je problem koji se obično može riješiti u nekoliko jednostavnih koraka. 

Za početak isključite dovod vode u vodovod i tako spriječite daljnju poplavu. Provjerite je li isključen okretanjem ručica slavine. Obično možete pronaći odgovarajući ventil na vašem vodovodu ispod sudopera. Alati koje ćete najčešće trebati su: 

  • Ključ  
  • Odvijač ili sličan alat za odvrtanje  
  • WD-40 Silikonskog sprej za otpuštanje zahrđalih matica i vijaka te podmazivanje zapečenih spojeva. 
  • Zamjenski O-prstenovi, ako su potrebni. 

Za početak moramo ukloniti ručke slavine, koje se obično pričvršćuju na glavni držač vijcima ispod osnove ili poklopca. Otpustite ih odvijačem. Ako se vijci zahrđali na mjestu, lagano nanošenje silikonskog spreja omogućit će vam da ih odvrnete s lakoćom, bez oštećenja ukrasnih dijelova. 

Povlačenjem ručki primijetit ćete maticu koja učvršćuje ventil na mjestu. Morate koristiti ključ da ga odvijete i provjerite ima li oštećenja. Uklonite ventil povlačenjem ili zavrtanjem ključa u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Unutar ventila nalazi se O-prsten i niz brtvenih prstena, ​​pregledajte jesu li oštećeni. Ako su vidljiva oštećenja, bit će potrebno zamijeniti ih, uputite se u trgovinu i posavjetujte se sa zaposlenikom kako biste pronašli identičan set. U bilo kojem slučaju, na svaki dio nanesite silikonskog sprej, što će spriječiti hrđu i buduća oštećenja. 

 

Nizak Tlak Vode  

Svakodnevni neugodni problemi poput glave tuša ili slavine kroz koje izlazi preslabi mlaz vode. Pronašli smo nekoliko rješenja koja će vam pomoći da provjerite i ispravite te probleme. 

Pronalaženje Izvora Problema 

Postoji nekoliko različitih razloga zbog kojih možete imati nizak tlak vode. Prvo što trebate shvatiti jest gdje se problem javlja. Za početak ćete morati obići kuću i provjeriti svaku pipu, tople i hladne priključke kako biste bili sigurni da dobivate normalan pritisak. Ako je nizak tlak lokaliziran na samo nekoliko područja, krivac je začepljen ozračivač ili tuš. 

Čišćenje Odzračivača 

Odzračivači se nalaze na kraju vaše slavine i obično ih možete otpustiti rukom. Međutim, na starijim instalacijama teže ćete ih otpustiti. Ako morate, upotrijebite kliješta, ali budite vrlo oprezni da ne oštetite osjetljivu mrežicu. Ako se odzračivač i dalje ne pomiče ni s jednim oblikom laganog kretanja naprijed-nazad, nanesite WD-40 Penetrant sprej. On će ukloniti svaki otpor u kratkom vremenu i omogućiti lako uklanjanje.  

Nakon što ga otpustite. Odzračivač namočite u otopinu octa što će ukloniti sve nakupljene naslage. Nakon temeljitog namakanja razdvojene slojeve možete nježno isčetkati zubnom četkom. Nakon što očistite, pričvrstite i zategnete odzračivač, nakratko pokrenite slavinu da biste očistili sva dugotrajna začepljenja i provjerili da voda teče pravilno. 

Čišćenje Glave Tuša 

Čišćenje tuša će vam pomoći u povećanju tlakua vode, kao i pružanjem ujednačenog toka. U većini slučajeva, umjesto uklanjanja glave za tuširanje, očistite ga tako što ćete plastičnu vrećicu napuniti otopinom octa i pažljivo je navući preko tuša. Osigurajte gumicom ili vezicom i ostavite da se natapa sat-dva. Još jednom pokrenite slavinu kako biste očistili preostale naslage ili ostatke octa. Zatim upotrijebite silikonskog sprej za zaštitu.  

Ako su filtar ili glava tuša začepljeni, morat ćete ukloniti glavu tuša. Obično ih možete otpustiti ručno. Međutim, kako se izravno vežu na vitalne vodovodne instalacije, morate paziti da ne izvadite zahrđale fitinge i ne vršite preveliki pritisak. U slučaju hrđe, jednostavno nanesite WD-40 Penetrant sprej na zahvaćeni spoj i pričekajte da bude dovoljno olabaljen za uklanjanje rukom. 

Nakon uklanjanja, uklonite ugrađeni filter. Ostavite da se natapa u octu dok ostatak glave tuša četkate iznutra i izvana mekom četkicom za zube. Nakon što završite s time, ponovno sastavite sastavne dijelove i posprejajte silikonskog sprej. Zatim ga ponovno zavrnite na vodovodnu cijev. Pustite malo vode kroz nju da provjerite tlak i očistite preostale ostatke. 

Zamjena Pocinčanih Vodovodnih Cijevi 

Dok se u novijim kućama koristi bakar ili plastika, svatko tko živi u kući starijoj od 30 godina imat će dio svog imanja s vodovodnim cijevima od pocinčanog metala. Izrađene od željezne baze presvučene cinkom često su podložne hrđi i propuštanju vode. Zamjena starog sustava je skupa i naporna, pa će se mnogi od vas radije baviti problemima s propuštanjem kako nastanu. Evo nekoliko jednostavnih koraka za zamjenu dijelova cijevi. 

Za početak kupovine odgovarajućeg dijela cijevi koji će odgovarati vašim potrebama, trgovine danas nude opcije u različitim dimenzijama. Da biste izračunali potrebnu duljinu, izmjerite bilo koji kraj propuštajućeg cjevovoda od jednog priključka na drugi, dodajući 2, 50 cm za niti za spajanje. 

Započnite tako da isključite glavni dovod vode. Pronađite slavinu koja se nalazi u najnižoj točki vaše kuće i pustite je da radi dok ne izađe sva voda. Pod ćete položiti plastičnim plahtama s nekom vrstom spremnika u koji će kapati voda. Prerežite zahvaćeni dio cijevi pomoću pile za metal. Sljedeći korak je odvrtanje preostalih neobrezanih krajeva s obje strane cijevi. To je lakše reći nego učiniti jer nakon dugog vremena, spojevi su zahrđali na mjestu što im onemogućuje odvrtanje niti jednim ključem. Pažljivo nanesite WD-40 Penetrant sprej u navoj cijevi i pričekajte da se brzo djelujuće mazivo upije i popusti materijal. Nakon otpuštanja, uklonite bilo koji kraj s dva vijka za cijevi, jedan za bolje hvatanje, a drugi kao poluga. 

Sljedeće 

Pričvrstite maticu na svaki kraj novog cjevovoda, ojačajte ovaj spoj dodavanjem prstenaste matice na jedan dio cijevi kako biste ga držali na jednom mjestu kada se pričvrsti. Sredstvo za miješanje se mora nanositi na bilo kojem kraju cijevi i na svaki spoj. Za spajanje zamjenske cijevi ponovo koristite dva ključa. 

Uz osigurane i očišćene cijevi i spojnice, nizak tlak vode i kapanje trebali bi postati prošlost. Sve zahvaljujući malo dodatnog vodovodnog znanja, WD-40 silikonskom spreju i WD-40 Penetrant spreju. 

Odricanje od odgovornosti

Pokazane i opisane upotrebe WD-40 proizvoda tvrtki WD-40 poslali su sami korisnici. Te upotrebe nisu testirane od strane tvrtke WD-40 i ne predstavljaju preporuku za korištenje od strane tvrtke WD-40. Svaki put pri korištenju WD-40 proizvoda treba koristiti zdrav razum. Uvijek slijedite upute i vodite računa o svim upozorenjima otisnutim na pakiranju.

Kontakt

Rox d.o.o. Slavonska avenija 100 10000 Zagreb

© 2021 WD-40 Company